Daging Lembu Masak Asam Pedas

12:34 PTG

Alhamdulillah! Hari ini Sabtu yang nyaman.... dingin & mendung! Matahari pun nampak suram ditutup awan kelabu. Tapi di dapur tetap beroperasi seperti biasa. Menjelang tengahari, sudah siap satu hidangan istimewa dari Negeri Melaka Bandar Bersejarah!


Oh! Daging Lembu Masak Asam Pedas yang masih berasap!



Dengan kuah pedasnya yang berlinang-linang! Biasanya masakan asam pedas orang gunakan daun kesum dan bunga kantan, tapi resepi ini gunakan daun limau purut!



Amie patuh segala arahan dalam resepi.... ada kunyit hidup, serai serta....


lengkuas dan daun limau purut!


Resepi : Daging Lembu Masak Asam Pedas
Sumber : Masakan Tradisi Melayu Melaka - Norbi Husin

Bahan-bahan:
1/2 kg daging lembu tetel
sekepal asam jawa - ambil airnya 2 mangkuk
10 helai daun limau purut
2 batang serai - dititik
garam secukup rasa
1 inci lengkuas - dititik

Bahan untuk menumis - dihiris
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 camca halba
1/2 cawan minyak masak

Bahan giling lumat:
20 tangkai lada kering
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 camca besar jintan manis
1/2 camca besar jintan hitam
1 inci halia
2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan

Cara Memasak:
1. Bersihkan daging, toskan.
2. Pijarkan minyak, masukkan halba, biarkan beberapa saat, kemudian tumis bawang yang dihiris. Kacau hingga wangi.
3. Masukkan bahan giling, masak hingga garing. Masukkan daging, lengkuas dan serai. Masak sehingga daging empuk. Jika perlu, tambah sedikit air. Tutup periuk.
4. Setelah daging empuk, masukkan air asam jawa, garam dan daun limau purut. Biarkan hingga kuah mendidih.


Jemput... jemput.... bawa pinggan & nasi masing-masing .... Bismillah.

12 comments

  1. assalam amie..izinkan acik ambik resepi ye..acik rasa nak cuba jugak..acik memang selalu gagal dalam masakan asam pedas ni..sampai dah angkat bendera putih

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum amie...aduh sedap. yang mahal tang yang berasap-asap tu...klu dapt hirup kuah ni fengsannnn kesedapan...

    BalasPadam
  3. salam amie..
    ya ALLAH,kompom sedap!!.
    nak mintak izin share resipi ye..nak try buat hehe..TQ

    BalasPadam
  4. Syapex,
    panas dari kuali

    Whitecappuccino,
    jemput Wc.

    Acik Erna,
    waalaikumussalam... silakan.

    BalasPadam
  5. Ummi Jazz,
    waalaikumussalam... he he heh panas berasap terus amik gambar.

    Roha,
    silakan Roha, happy cooking.

    Suzana,
    silakan...

    BalasPadam
  6. Assalam sis, sy baru bljr. Nak tahu, maksud dititik tu nak buat mcm mn ye? 😢

    BalasPadam
  7. Quinn,
    waalaikumussalam...
    dititik tu maksudnya diketuk sikit bagi pecah



    BalasPadam
  8. oooookok thank you sis. Wpun setelah 2 tahun baru saya balas. dulu single pun masak tgk resepi ni. skrg dah kawin pun masak tgk resepi ni. hehe.... thanks sis. nak masak mlm ni untuk sahur nnt.. selamat berpuasa sis

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe