Setiap kali Amie cuba masak resepi Puan Che Jah, memang tidak mengecewakan malah memberi satu rasa baru dan bertambah lazat pula. Sekali lagi terima kasih buat Puan Che Jah (MIL adik perempuan Amie, Habshah) dari Shah Alam.
Kuah Kurma Daging ini agak pekat, tetapi jika anda tidak menggemarinya bolehlah tutup api ketika kuah sedang mula memekat.
Resepi : Kurma Daging
Sumber : Che Jah
Bahan-bahan:
1 kg daging - Amie gunakan lamb
3 biji kentang - belah 2
3 sudu makan rempah kurma
200ml santan
segenggam daun pudina
3 biji cili hijau - belah 2
1 biji limau nipis - ambil jusnya
sedikit minyak dicampur dengan minyak sapi / mentega / marjerin
3 cawan air
garam / gula / perasa pilihan
Bahan tumbuk halus / kisar :
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
sejemput jintan manis - 1/2 sudu makan
sejemput jintan putih - 1/2 sudu makan
sejemput buah pelaga - 3-4 biji
1 batang kulit kayu manis - 3cm
bunga cengkih - 3-4 biji
2 kuntum bunga lawang
Cara:
1. Rebus daging (lamb) bersama rempah kurma sehingga lembut - Amie rebus dengan api sederhana sehingga kuah pekat.
2. Panaskan sedikit minyak dan campurkan dengan sedikit minyak sapi / mentega / marjerin.
3. Tumis bahan kisar hingga wangi.
4. Masukkan daging (lamb) bersama kentang. masak hingga kentang empuk.
5. Tambahkan santan, dan biarkan sehingga kuah agak pekat.
6. Masukkan garam / gula / perasa pilihan, cili hijau dan daun pudina.
6. Perlahankan api supaya terbit minyak.
7. Sebelum kurma daging diangkat, perahkan jus limau nipis ke atasnya.
Lembut je dagingnya...., dengan harum pudina!