Roti Cobra Kambing

7:40 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Siapa tak kenal roti canai? Siapa tak pernah kenal roti canai?
Definisi yang diberikan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka, roti bermaksud sejenis makanan yang diperbuat daripada gandum dan lain-lain. Manakala maksud canai pula ialah menggelek (adunan kuih) supaya menjadi rata dan nipis. Namun begitu frasa yang betul ialah menebar roti canai. 

Ada yang mengatakan perkataan 'roti canai' timbul dari roti yang dibawa oleh pendatang dari Chennai, India ke Malaysia. Kononnya perkataan 'canai' seperti yang digunakan dalam bahasa Melayu wujud dari perkataan Chennai.

Kepada anda yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang roti canai bolehlah baca di sini: SEJARAH ROTI CANAI DAN ASAL-USUL.

Hari ini, berpuluh-puluh jenis roti bukan sahaja di kedai mamak tetapi juga di kedai orang kita samada di bandar atau warung di kampung-kampung. Bermula dari  roti canai kosong, kita boleh memesan pelbagai jenis roti seperti:

  • Roti Telur
  • Roti Sardin
  • Roti Telur Bawang
  • Roti Pisang
  • Roti Bom
  • Roti Planta
  • Roti Petak
  • Roti Banjir
  • Roti Tisu
  • Roti Helikopter
  • Roti Cobra
  • Roti Tsunami
  • Roti Sarang Burung
  • Dan Lain-lain
Jom ikut kami singgah makan roti canai di Restoran Mubarak yang terletak di seberang Lahad Datu Airport, berdepan dengan Bank Rakyat. Encik Suami suka roti sarang burung tapi di sini tidak ada pula. Jadi Encik Suami memesan roti telur dan teh tarik Madras. Amie pula hendak makan roti pisang tapi tidak ada juga. Akhirnya Amie memilih Roti Cobra Kambing dengan kopi O.

Apabila disebut cobra, tentu ada yang terbayang ular senduk! Agaknya memikirkan bentuk roti yang panjang melingkar macam ular. Eh, tak adalah begitu. Roti cobra sama saja rupa rotinya seperti roti canai. Ada kuah dan ditambah telur goreng mata setengah masak. Kalau hendak kambing, lembu atau ayam, itu pilihan masing-masing. Jadinya, apabila Amie memesan Roti Cobra Kambing bermaksud Roti Canai dengan Telur Mata Goreng Setengah Masak dihidangkan bersama kari kambing.

Roti Cobra Kambing RM12.00.

Roti Telur

Teh Tarik Madras & Kopi O.


Nampaknya lain kedai, lain roti cobranya. Balik bercuti di Malaya tempoh hari, kami singgah sarapan di Puncak Alam, Restoran M Gulam Rasul. Fairuz memesan Roti Cobra 2 Telur seperti gambar di bawah.

Roti Cobra 2 Telur RM6.00

Sebenarnya Amie tidak dapat melupakan Roti Cobra Kambing yang pernah Amie makan di Restoran Al-Farisha di Semporna! Terliur tak tengok gambarnya di bawah ini. Memang banjir habis roti canai disirami kuah, dengan kari kambing! Bukan Amie yang tuang kuah ya, tapi memang didatangkan begini dari dapur restoran.

Roti Cobra Kambing - tahun 2016 - tak ingat harganya.

Hurrmmmm.... rindu pula hendak ke Semporna! Sudah lama tidak singgah makan masakan tradisi Bajau di Restoran Kampung. Lama juga tak jejak daerah Kunak, meratah ikan dan sotong bakar di Warung Senduk Jebat. Dan seterusnya ke Tawau! Syurga makanan laut di negeri Sabah dan pelbagai makanan tradisi masyarakat Bugis. Nantilah, in syaa Allah ada kesempatan bolehlah jalan-jalan ke sana.

27 comments

  1. Pernah nak try buat roti canai sekali tak jadi.....fuhhh nama cam nama ular la sebab 'cobra'.

    BalasPadam
  2. wak pun kadang2 mkn roti sarang burung tu., roti cobra nih pestaim wak dgr.,, hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ooo ye ke Wak. Di Sabah lama dah ada roti cobra ni.

      Padam
  3. Nampak sedap! Saya tak pernah pula jumpa roti cobra. Hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kena cari Nur. Ada kot, cuma tak perasan hehehee.

      Padam
  4. Roti Cobra tu nampak sedap sangat Kak Amie.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kuah kari kambing banjir tu yang buat tambah sedap.

      Padam
  5. Aisssh setelah baca ini, saya jadi tahu tak boleh pesan roti cobra kalo ke restoran mamak, Krn saya tak bisa makan telur setengah matang kak 🤣🤣🤣.

    Ini cocok untuk suami saya, dia suka sangat telur yg kuning masih cair.

    Selalu nya kalo ke mamak, saya suka pesan roti telur. Krn lebih lembut drpd yg canai.

    Jadi paham asal usul nama canai😄. Jadi Krn kemungkinan di bawa oleh orang chennai yaa 😁👍

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin boleh minta tukang masak jadikan telur goreng masak sepenuhnya.
      Itulah ceritanya asal roti canai. Chennai jadi canai!

      Padam
  6. Jaman kecik2 dulu, roti canai ni emak wak buat sendiri
    Canai pakai buntut dulang besar

    BalasPadam
  7. Aduhhhh... Sy belum habis type tadi terklik publish pulak, ampun Kak Amieeeee.

    Agak² kalau sy pesan Roti Cobra di Restoran Thoufeeq, mereka faham tak agaknya itu roti banjir dengan telur mata? Nanti sy nak cubalah order.. kalau dia tak faham, sy tunjuk gbr Kak Amie ni 🤭

    BalasPadam
    Balasan
    1. SK cuba beritahu roti canai, gorengkan telur separuh masak dan bubuh kari kambing. Mana tahu nanti Restoran Thoufeeq tambah lagi senarai roti cobra dalam katalog menu.

      Padam
  8. wow namanya roti cobra..dpt cicah ngan kari kambing tu..sedap

    BalasPadam
  9. lepas ni kalau nampak roti cobra dalam menu kena tanyalah kan, cmane cobranya. tapi tulah saya tak pernah jumpa

    BalasPadam
  10. uit nama dia ganas kak, baru dana nampak aritu budak2 pejabat pi kerja luar kat labuan, ingatkan salah eja tp mmg betul nama roti kobra

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maknanya memang roti cobra ni lama dah ada di Sabah. Dulu Labuan memang wilayah Sabah sebelum jadi Wilayah Persekutuan Labuan.

      Padam
  11. Pandai diorang marketing nama roti ya...
    Lepas ni Cuya pon boleh buat roti nak bagi nama dia Roti Rock & Roll
    tkpun Roti dangdut.. XD

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh jew Cuya.
      Itulah yang dinamakan kreatif dan inovatif.

      Padam
  12. oh rupanya roti dengan telur setengah matang, saya kira roti cobra itu macam cobra, kak.. heheheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe... memang selalu orang bayangkan rotinya macam ular!

      Padam
  13. Roti canai antara roti terbaik dan tersedap di dunia. Itulah tu kak Amie, saya dah terbayangkan roti canai berbentuk ular senduk. Rupanya bukan. hihi

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe