Jom Sarapan Kuih Kocong Daun Pandan

10:21 PG

Beberapa hari lepas , sewaktu buka freezer untuk keluarkan daging ayam tiba-tiba terbau aroma pandan. Rupanya Encik Suami masukkan sebungkus besar kuih kocong frozen. Katanya, anak buah beli dari Kota Kinabalu. Kalau nak makan, hanya perlu kukus sahaja. Oleh kerana jumlahnya agak banyak untuk sekali makan, jadi Amie bahagi dua. Separuh Amie kukus untuk sarapan pagi dan separuh lagi  keesokan harinya Amie kukus untuk minum petang.

Istimewanya kuih kocong ini dibungkus dengan daun pandan. Biasanya kalau kami beli, kuih kocong dibungkus dengan daun buluh dan saiznya agak besar. Kuih kocong daun pandan ini pula lebih kecil dan sangat comel pula ditambah dengan harum wangi daun pandan!

 

Kuih kocong daun pandan yang dikeluarkan dari freezer. Tak perlu nyahbeku sebelum dikukus. Terus sahaja masukkan dalam periuk pengukus. Amie kukus selama 20 minit.


Kuih kocong daun pandan selepas dikukus.



Kemas sungguh ikatannya.


Kuih kocong yang kecil comel.

Kuih kocong daun pandan berisi inti kacang tanah, rasa manis dan pedas.

16 comments

  1. 1st time tengok dan nampak menyelerakan.
    Macam-macam kuih di LD.

    BalasPadam
  2. Tak pernah jumpa kuih ni di Malaya, Kak Amie.

    BalasPadam
  3. Pertama kali dengar nama kuih ni. Rupanya menggoda untuk dicuba.
    Rajin siapa yang boleh buat kuih ni, kecil je bungkus.

    BalasPadam
  4. waaaaa menariknya kak, pertama kali nampak... mesti sedap kan ada inti tuh

    BalasPadam
  5. Sekali baca Pocong... Rupanya Kocong!

    BalasPadam
  6. Cantik kemas bungkusannya..
    Kalau saya jumpa...wajib beli ni...Menarik dan cute...sayang nak makan

    BalasPadam
  7. terbau bau aroma pandan sampai depan tab ni

    BalasPadam
  8. nampak macam sedap ni....nak cubaaaaaa

    BalasPadam
  9. oh kuih kocong rupanya. Yang orang china jual macam tu bungkusannya kuih apa ya

    BalasPadam
  10. Macam pulut berinti je. emm unik kemas balutannya

    BalasPadam
  11. kenapalah kuih macamni takde di sini ye kak...

    BalasPadam
  12. Pertama kali mengenali Kuih kocong daun pandan. Kuih berasaskan pulut ni jarang tak sedap. Rasa satu mesti tak cukup ni.

    BalasPadam
  13. tak pernah dgr psl kuih ni, nmpk sedap jgk

    BalasPadam
  14. pulut ke tu? mesti sedap ni sebab saya suke pulut dna kacang tanah....

    BalasPadam
  15. Anything from pulut mesti menarik minat ammi

    BalasPadam
  16. In tiny yang lain sedikit. Oh manis pedas.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe