Dinner at Lahad Datu Ocean Seafood Restaurat

1:39 PTG

Cerita minggu lepas, hari Jumaat malam Sabtu bersamaan 3 Disember 2021.
Acara : Makan malam sempena persaraan kakak ipar.
Tempat : Lahad Datu Ocean Seafood Restaurat.
Masa: 7:00 - 8:30 malam.

Kakak ipar kita bersara wajib pada Oktober 2020. Hasrat hatinya ingin belanja adik-beradik dan ipar-ipar makan malam, tetapi tarikh dan tempat makan asyik tertangguh disebabkan PKP. Cadangan tempat luar dari Lahad Datu seperti Tawau, Sandakan atau Kota Kinabalu. Akhirnya setahun telah berlalu dan diputuskan makan malam di dalam daerah sahaja.

Kakak ipar pilih Lahad Datu Ocean Seafood Restaurat yang terletak di atas laut tetapi bersambung dengan tepi pantai. Walaupun hanya untuk adik-beradik dan pasangan masing-masing tetapi cucu-cucunya pun ada yang ikut juga.

Semua menu adalah pilihan kakak ipar dan ditempah lebih awal sebelum kami tiba. 


Cucu-cucu duduk di hujung restaurant bersama ibu masing-masing. Firdaus pun termasuk di situ juga!

Kakak ipar pakai tudung kuning, diapit oleh Encik Suami dan abang ipar kita.


Hidangan pembuka selera kami pada malam itu ialah sup perut ikan.


Memang sedaplah sup perut ikan ini, apalagi apabila ditambah bawang putih cincang dan hirisan cili padi.


Antara lauk-pauk pilihan kakak ipar malam itu ialah Kailan Goreng Dua Rasa. Amie sangka kerabu kacang botol! Rupanya sayur baby kailan dihiris halus sebelum digoreng.

Kerapu Kukus Nyonya Style

Udang Kukus Halia

Sayur Brokoli & Cendawan Sos Tiram

Ikan Kerapu Kukus

Kepah



Sotong Salut Tepung

Peria Goreng Telur Masin

Yang ini paling menjadi rebutan.  Walaupun peria, tetapi langsung tidak ada rasa pahit! Rangup pula rasanya.

Selamat bersara kakak ipar! Moga sentiasa sihat dan gembira bersama anak menantu dan cucu-cucu. Terima kasih belanja kami makan malam!


15 comments

  1. Dah dua tahun bersara, tapi jika dah rezeki nak belanja, Allah makbulkan juga hajat yang murni itu. Hari tu nampak satu video orang share cara masak kailan mayang tu.
    Eh, nanti nak try la buat, Peria Telur Masin tu ❤️

    BalasPadam
  2. Wah… meriah makanan.. sedap2 semuanya

    BalasPadam
  3. woww foods nya semua nampak menyelerakan laa... sup perut ikan, rasa dia mcm shark fin sup ke kak?

    BalasPadam
  4. Seronoknya dapat makan dan berborak seisi keluarga macam ni <3

    BalasPadam
  5. Alhamdulillah tercapai juga hajat kakak ipar Kak Amie nak belanja family. Kailan Goreng Dua Rasa
    dan Peria goreng telur masin tu hidangan unik. Terpaling tempting udang tu sebab peminat udang kan. Selamat bersara untuk kakak ipar kak Amie.

    BalasPadam
  6. Alhamdulillah...
    Kakak ipar tu dah sampai ke garisan penamat dengan jayanya.
    Semoga kita juga dapat sampai ke garisan penamat dengan bergaya.
    Masih cantikndan awet muda walau sudah bersara.

    Teringin nak merasa sup perut ikan.Pernah nampak di Pangkor perut ikan yang sudah dikeringkan.Ingatkan keropok tak terliur pun.Sekali bila tengok kat TV perut ikan dijadikan sup..nampak sedapnyaaaa...teringin betul

    BalasPadam
  7. berapa anggaran kos nya ni, makan d restoran seafood, bukan harga kayangan juga kah

    BalasPadam
  8. aduhhh sedapnya nengok semua menu akak tu... rare sungguh peria goreng telur masin tu
    suka la Daus semua menu kegemaran dia

    BalasPadam
  9. Ngences ni tenguk lauk pauknya...sayur brokoli tu emm nampak sayurnya segar

    BalasPadam
  10. Alhamdulillah buat kakak ipar amie. Dah selamat jadi YB(yang bersara). Semuga dikurniakan kesihatan yang sihat selalu

    BalasPadam
  11. Ohhh..dah 2 tahun bersara...takpe la sambutan lambat sikit kan...apapun semua makanan tu sedap...terliur tengok...

    BalasPadam
  12. sebab pkp semua tergendala ye kak... tak kisahla tertunda 2 tahun pun takpe

    BalasPadam
  13. menarik semua menu di situ.
    syu tak sampai lg lahad datu ni. 1 hari nnti nak jejak sana jgk, insyaAllah.

    BalasPadam
  14. Cantik persembahan makanan.
    Alhamdulillah rezeki makan makanan laut. Hehe masa saya di Sabah memang selalu dapat makan makanan laut.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe