Sotong Kurita Masak Lada Hitam

by - 5:12 PTG

Jalan-jalan cari ikan, terbeli pula seekor sotong kurita beratnya melebih 1 kilogram!
Sebelum ini hanya meratah sotong kurita hasil air tangan MIL sahaja. Ataupun dari lauk-pauk nasi berkat.
Memang suka makan sotong kurita, tapi saiz kecil seperti yang dihidangkan di conveyor Sushi King. Sanggup ambil berpiring-piring!
Yang nak dimasak ini saiz besar, saiz yang biasa dibeli oleh FIL!
Tak apalah. Masak sahaja. Amie masak separuh sahaja sotong kurita. Amie tambahkan petai. MIL tak bubuh benda lain selain halia, bawang putih, bawang merah dan lada putih dalam jumlah yang banyak! Jangan lupa air asam jawa. Hasil air tangan MIL memang mengancam selera! Terasa asam dan pedas lada putihnya! Tapi kali ini Amie gunakan lada hitam pula.
Nanti Encik Suami jadi pengadilnya.... hiks!


Bahan-bahan:
600 gram sotong kurita - bersihkan - potong ikut suka
1 cawan isi petai
1 sudu besar pati asam jawa - bancuh dengan 600 ml air
4 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk / kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang besar
4 cm halia
1 sudu besar lada hitam

Cara memasak:
1. Panaskan minyak.
2. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
3. Masukkan sotong kurita, dan kacau rata.
4. Tambahkan bancuhan air asam jawa.
5. Perlahankan api, dan tutup kuali.
6. Masak sehingga kuah menjadi pekat, dan sotong kurita agak lembut.
7. Masukkan petai, garam / gula / perasa pilihan.
8. Gaul rata, dan apabila petai berubah warna, padamkan api dapur.

Sotong kurita yang sedikit liat ini sedap diratah begitu saja!
Teringat MIL selalu sebut GURITA!

You May Also Like

4 ulasan