Sambal Goreng Mandai dengan Tempe

3:57 PTG

Sambal Goreng Mandai dengan Tempe ini Amie perolehi daripada seorang rakan sekerja lama dulu... sekitar tahun 1997 ke atas, kalau Amie tak silap. Kisahnya begini: rakan sekerja Amie ini baru mengandung anak pertama, dan sering mabuk-mabuk tetapi suaminya yang mungkin tidak memahami selalu mengatakan isterinya ini 'mengada-ngada' dan katanya lagi, dia tak pernah pun tengok isteri orang lain yang mengandung sakit itu atau sakit ini. Maklumlah, kedua-duanya baru berkahwin dan terus dihantar ke Lahad Datu. Kasihankan! Jauh dari emak bapak pula tu. Bila suami tak memahami isterinya alahan, isteri nak mengadu dengan siapa? Waktu itu bukannya ada telefon canggih seperti sekarang!
Sejenis makanan yang boleh diterima tekak kawan tadi sepanjang tempoh mengidam  ialah mandai. Dia berusaha untuk masak mandai, mencari cempedak, dan mengolah kulitnya. Kemudian dibawanya ke tempat kerja, dan diajaknya kami makan bersama.  Itulah kali pertama Amie makan mandai, dan dengan senang hati teman tadi berikan Amie resepinya. Kemudian Amie cuba buat sendiri di rumah. Memang sedap!
Kalau anda rajin bertanya Pak Google, terdapat pelbagai cara membuat mandai dan masakan mandai. Apa yang Amie kongsikan di sini ialah resepi yang teman Amie kongsikan. 

 Inilah hasilnya, Sambal Goreng Mandai dengan Tempe.

Resepi: Sambal Goreng Mandai dengan Tempe
Bahan-bahan:
1 mangkuk mandai - bilas dan perah airnya - kemudian potong-potong ikut citaras
1 bungkus tempe - potong ikut suka
4 batang kacang panjang - potong ikut suka
1/2 mangkuk ikan bilis - rendam seketika dan toskan airnya
minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan hiris:
5 biji bawang merah 
3 ulas bawang putih 
1 labu bawang besar 
2 biji cili merah 
2 biji cili hijau 
15 biji cili padi 

Cara memasak:
1. Goreng tempe dan ikan bilis secara berasingan. Ketepikan.
2. Tinggalkan dalam kuali kira-kira setengah cawan minyak bekas gorengan bahan di atas.
3. Tumis kesemua bahan hiris hingga layu. Kemudian masukkan mandai dan kacang panjang. Gaul rata.
4. Kemudian masukkan ikan bilis dan tempe goreng.
5. Tambahkan sedikit garam (mandai sudah sedia masin), gula  / perasa pilihan.
6. Gaul beberapa kali, dan kemudian padamkan api dapur.
7. Hidangkan bersama nasi panas.

Cara menyediakan mandai:
Ambil sebiji buah cempedak yang sudah dikeluarkan isinya. Buang kulit cempedak dan hiris kasar bahagian yang tinggal. Gaul dengan 2-3 sudu besar garam. Masukkan dalam bekas kedap udara. Tuangkan air masak sehingga menutupi bahan tadi. Tutup rapat dan boleh diolah selepas seminggu.

1 comments

  1. Saya tak pernah dengar mandai, nak pastikan mandai ni urat buah cempedak yang diperamkan dalam air garam ker? Kira macam buat jeruk yer?

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe