Makan Coto Makassar di Warung Bibik

2:44 PTG

Kononnya pagi ini nak ke klinik pergigian.
Fairuz pula ke sekolah, ada Pesta Tanglung dari pagi sampai ke malam. 
Amie tak ikut serta.
Amie teruskan hasrat untuk ke klinik.
Nampak di FB, klinik ini dibuka pada pukul 8:30-4:30 pagi.
Eh! Cuti umum pun klinik buka ye? Rajinnya doktor, rajinnya pekerja mereka.
Sampai di hadapan klinik, nampak notis: 10-11 Sept TUTUP.
Pergi ke pasar raya beli-belah sedikit barang dapur.
Layan Firdaus makan dan minum susu.
Kemudian jalan-jalan ke Batu 7 Jalan Silabukan. Encik Suami kata, kawasan Binuang. Dan kami pun singgah di Warung Bibik. Sebelum ini Encik Suami pernah makan di sini bersama rakannya. Kami pun selalu lalu-lalang di kawasan ini tetapi tidak pula berkesempatan untuk singgah.
Alhamdulillah, ketika kami sampai Warung Bibik dibuka dan beberapa buah meja sedang dihuni pelanggan. Aroma kuah Coto Makassar menyentuh hidung!

 Amie dan Encik Suami sepakat memesan Coto Makassar / Coto Perut + Daging.

Firdaus ni kaaann...
Semenjak dua menjak ni manjanya lain macam!
Macam-macamlah yang dimintanya, nak makan itu, nak makan ini. Perut lapar! Perut tak kenyang.
He heeee... nak lepas dendam dekat Mommylah tu sebab selalu kena tinggal.


Warung Bibik teretak di sebelah kanan jalan arah jalan dari Lahad Datu ke Silabukan. Suasana sekitar memang sungguh nyaman, walaupun di tepi jalan raya tetapi pokok-pokok menghijau di kiri kanan jalan menyenangkan mata memandang. Di belakang warung pula terdapat sebatang anak sungai, walaupun airnya cetek tetapi nampak mengalir tenang dan jernih!


Firdaus memang tak boleh nampak sungai atau laut!
Mesti dia merengek-rengek nak dekat-dekat situ, nak sentuh air!
Hadeeehhh!

Dua mangkuk Coto Makassar (di sini dipanggil Coto Daging / Perut) untuk Amie dan Encik Suami dan semangkuk Coto Ayam untuk Firdaus.

 Coto Ayam.

Coto Daging / Perut (Coto Makassar).

Apa maksudnya kalau mangkuk coto begini?
Tentulah sebab rasanya sedap, atau perut sedang lapar yang amat sangat!
He he heee!
Kata Encik Suami: Sedap!
Amie tambah : Dan murah!
Betul! Sungguh murah! Hanya RM6.00 semangkuk! Biasanya di tempat lain, nasi himpit atau buras dikira harga lain tetapi di sini sudah termasuk sekali!




Kata Encik Suami lagi, mungkin menu yang ditawarkan tidak banyak, jadi empunya warung dapat tumpukan perhatian terhadap setiap hidangan untuk pelanggan. Kami tidak perlu menunggu lama untuk menikmati hidangan coto. Tempat makan bersih dan kemas. Pelanggan tidak begitu ramai, tetapi sebenarnya tidak pernah putus kedatangan mereka. Maksudnya, sepanjang waktu, ada sahaja dua atau tiga buah kenderaan dari arah Lahad Datu atau dari arah Tungku yang singgah di situ.

Sebelum masuk warung, kena buka kasut!
Ni dah selesai makan, sarung kasut / selipar semula.

Warung ini terletak di bawah sepohon ketapang yang rendang. Daunnya pun ada yang sudah berwarna kuning keemasan dan berguguran di laman warung. Kiranya inilah musim luruh / autumn di Binuang.

Kami sempat beli ubi kayu, cempedak, cili, kelapa dan sayur-sayuran berhadapan di seberang jalan berhadapan dengan Warung Bibik.

Jom balik LD.

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe