Daging Kerbau Masak Kari dengan Umbut Kelapa
5:32 PTG
Kerbau?
Pernah makan daging kerbau semasa tinggal di asrama.
Dan kemudian makan daging kerbau masak kurma dengan umbut kelapa di majlis kahwin semasa tinggal beberapa bulan di Kampung Semantan, Ulu Raub, Pahang. Ketika itu, saja jew ikut arwah Ayahanda tinggal di sana (semasa cuti semester) sebab bantu Ayahanda menoreh getah di kebunnya.
Petang ini sempat masak daging kerbau! Sebelum ini hanya tahu makan.
500 gram daging kerbau - potong ikut suka - Amie rebus dahulu hingga hampir empuk dan kemudian hiris tebal
500 gram umbut kelapa - potong ikut suka
250 ml santan pekat
800 ml santan cair
4 sudu besar serbuk kari
3 pelepah daun kari - dilurut
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
1 sudu kecil jintan manis
1 biji limau nipis - ambil jusnya
2 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak masak
garam / gula / perasa pilihan
Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
7 biji bawang merah
1 labu bawang besar
2 cm halia
3 biji cili merah - potong 2
Cara memasak:
1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak dan tumis bahan hiris hingga layu.
2. Masukkan kulit kayu manis, jintan manis, bunga lawang dan buah pelaga. Tumis kacau hingga naik bau.
3. Tambahkan serbuk cili serta serbuk kari dan daun kari. Jika terlalu kering, masukkan sedikit santan cair.
4. Masak sehingga
pecah minyak dan kemudian masukkan daging kerbau. Gaul sebati.
5. Masukkan santan cair dan masak hingga kuah mendidih.
6. Kemudian masukkan umbut kelapa. Setelah daging kerbau dan umbut kelapa empuk, tambahkan pati santan.
7. Terus masak dengan api sederhana hingga pecah minyak sekali lagi.
8. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
8. Akhir sekali tuangkan jus limau nipis. Kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.
4 comments
sedapnyer...
BalasPadamEksotiknya Amie. Mula2 ayam hutan, skrg kerbau plak. Dah tu ada umbut kelapa. Pasti sedap nih!
BalasPadamAdda,
BalasPadamsedap tu kalo daging lembutkan.
PH,
he he hee eksotiknya PH.
Susahnye nk dpt umbut kelapa skrg ni..
BalasPadam