Rendang Bunga Betik

1:14 PTG

Orang kata, yang pahit itulah ubat!
Benarkah?
Nak cerita tentang bunga betik , tapi kalau nak tahu khasiatnya silalah berbual-bual dengan Pak Google...hiks! Sebelum ini Amie pernah kongsikan resepi bunga betik atau kembang kates (ikut bahasa Melayu Cocos). Bila memasuki keluarga sebelah Encik Suami barulah Amie 'belajar makan' bunga betik! Biasanya MIL olah bunga betik menjadi kerabu, ditambah dengan jantung pisang dan pucuk ubi. Biasanya MIL suka masak 'lodeh'. Masakan lodeh MIL berbeza dengan masakan lodeh kita. Boleh klik di sini : SAYUR LODEH COCOS.

Cerita tentang Rendang Bunga Betik pula, resepi ini pernah tersiar dalam majalah SAJI Februari 2017. Resepinya pun mudah, dan bagi penggemar sayur-sayur pahit, tentu teruja nak mencubanya.

RENDANG BUNGA BETIK
Bahan-bahan:
400 gram bunga betik
2 cawan pati santan
2 sudu besar kerisik
2 helai daun kunyit – hiris halus
Garam dan gula / perasa pilihan secukup rasa

Bahan kisar:
20 biji cili padi
2 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
3 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
2 batang serai
1 sudu besar udang kering

Cara penyediaannya:
1. Rebus bunga betik hingga layu dan toskan airnya.
2. Campurkan kesemua bahan kecuali bunga betik, garam, gula dan hirisan daun kunyit di dalam kuali.
3. Masak sehingga terbit minyak.
4. Akhir sekali masukkan bunga betik, hirisan daun kunyit,  kerisik, gula dan garam.
5   5. Kacau rata, dan padamkan api dapur.


Petua: Untuk kurangkan rasa pahit bunga petik, tambahkan dua atau tiga keping asam keping semasa merebus bunga betik tersebut.


4 comments

  1. Interesting, Amie. Bunga betik pun boleh direndangkan. Nampak sedap...

    BalasPadam
  2. Wow, bunga betik? Never thought it can be cooked.

    http://panphila.blogspot.my

    BalasPadam
  3. Salam Amie..lama tidak singgah. Selamat berpuasa untuk Amie sekeluarga. Semoga sihat dan ceria sepanjang Ramadhan ini. Peluk cium utk Firdaus.

    BalasPadam
  4. PH,
    ada rasa pahit tapi berkhasiat.

    Panphila,
    boleh jew masak macam2.

    Cik Wan,
    Selamat berpuasa juga buat Cik Wan sekeluarga. Sudah disampaikan peluk cium untuk Firdaus.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe