ADSENSE

Isnin, 15 Mei 2017

Nasi Ayam

Hati sangat risau bila dengar khabar Abang Farid demam. Tambah risau bila dia terpaksa berkali-kali ke klinik dan terpaksa ambil darah untuk mengesan kalau terkena apa-apa penyakit atau jangkitan. Alhamdulillah setelah dua minggu kemudian sihat walafiat. Fuad pula sakit. Puaslah Amie menelefon mengingatkannya supaya pergi ke klinik. Syukurlah, akhirnya sembuh beberapa hari kemudian. Oh! Bila anak-anak duduk berjauhan, memang tak senang duduk dibuatnya bila terdengar khabar mereka sakit. Tak lama kemudian, Firdaus pula demam, dan jenuhlah juga Encik Suami ulang-alik bawa ke klinik. Mujurlah si kecil itu rajin makan ubat! Tiba-tiba Fairuz pula jatuh sakit! Kebetulan pula musim peperiksaan! Dua kali Encik Suami membawanya untuk rawatan hospital. 
Fuad yang baru sampai dari Labuan pula, bila sampai rumah sekali lagi demam! Maka tiga beradik itu pun demamlah! Ketika mereka demam, Encik Suami pula jatuh sakit!
Amie?
Kuatkan semangat!
Kalau semua sakit, siapa yang akan uruskan rumahtangga?
Alhamdulillah. Walaupun sakit kepala, batuk dan pening tapi masih boleh bergerak, sebab melihat Encik Suami tak suka tunjuk sakit...kita pun segan!
Teringat Fairuz yang tidak menjamah makanan selama 6 hari, dan Fuad yang juga tidak boleh menelan makanan, Amie usahakan juga mencari apa-apa minuman atau buah yang boleh diterima tekak anak-anak. Sedih betul melihat bibir Fairuz yang pecah-pecah dan berdarah! Akhirnya Encik Suami bawa Fairuz dan Fuad ke kedai Cina Muslim untuk minum air 'buang panas'. 
Alhamdulillah. Ikhtiar itu nampaknya membuahkan hasil.

Dah tak tahu nak masak apa untuk menggamit selera makan anak-anak, akhirnya Amie masak nasi ayam. Anak-anak memang tak cerewet kalau bab makan. Jadi, supaya tekak tidak sakit sewaktu makanan melaluinya, Amie masak nasi ayam lembik sedikit, dan rebus daging ayam hingga empuk. Encik Suami pula, katanya mulutnya pahit dan Amie tahu, untuk mengurangkan pahit itu Encik Suami suka makan yang agak masam-masam. Jadi, Amie gandingkan nasi ayam, dengan ayam rebus serta kerabu mangga.

 Sayu pula rasa hati bila Fairuz hanya menjamah sedikit sahaja nasi ayam!

Tak apalah. Yang penting Fairuz dan Fuad mula berselera untuk makan setelah demam beberapa hari. Fairuz terpaksa cuti sekolah selama 3 hari atas nasihat doktor  dan mengambil peperiksaan pada hari yang lain.

Resepi nasi ayam ini resepi yang biasa Amie buat. Cuma kali ini Amie buatkan kerabu mangga campur lobak merah, dengan hirisan bawang srta daun ketumbar untuk Encik Suami. Kalau nak tengok resepinya bolehlah klik DI SINIDI SINIDI SINIDI SINI dan banyak lagi. Cari sajalah ye..hiks!

3 ulasan:

mama sara nur berkata...

assalam
terbaeklah nasi ayam k,amie,
anak2 sy jga suka nasi ayam, naklg masa cuti layan je

Amie berkata...

Mama Sara Nur,
memang nasi ayam antara menu yang tak menjemukan!

HANDAYANI berkata...

Assalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Saya HANDAYANI ingin berbagi kpd teman semua…tentang Angka Togel Yang Di Berikan Ki HAJAR DEWANTORO, Awalnya saya sedikit ragu tetapi saya sangat membutuhkan bantuan, dan saya coba hub ki HAJAR DEWANTORO
Alhamdulillah saya bisa di bantu oleh beliau, pertama beliau memberikan angka 4D kpd saya, dan angka itu saya pasang,, awalnya saya tidak percaya ketika teman saya memberikan kabar, kalau angka yg aku pasang benar-benar keluar, dan saya menang 97 juta, berkat bantuan ki HAJAR DEWANTORO.,
Saya ucapkan banyak terima kasih kepada ki HAJAR DEWANTORO yang telah meluangkan waktunya untuk saya, konsultasi dengan ki HAJAR DEWANTORO selama ini benar benar sangat luar biasa…. Selain hebat, ki HAJAR DEWANTORO juga punya keahlian banyak. seperti, minyak penarik uang Pesugihan,, Santet,, Penarikan dana ghaib,, Pelaris,, dan Pelet,,
Info: Buat Teman yang Pengen Merubah Nasib Silahkan..
Hub: Ki HAJAR DEWANTORO Di:082-188-463-467.
ATAU KLIK DISINI