Sedapnya Ikan Sebelah Panggang Cicah Sambal Tomato

3:00 PTG

Selamat menyambut hari ulang tahun kemerdekaan tanahair kita yang ke 59. Moga negara kita bertambah makmur, aman dan damai. Mudah-mudahan kita dapat terus menikmati keharmonian hidup di bumi kita nan tercinta. Aamiin.
Jom makan tengahari, makan nasi dengan ikan sebelah panggang cicah sambal tomato. Alhamdulillah, walaupun cuti sehari dapatlah juga turun ke dapur masak tengahari untuk keluarga. Kali ini Amie kongsikan hidangan ikan sebelah panggang dengan sambal kesukaan kami, tak lain tak bukan sambal tomato.


Saiz ikan sebelah ni besar juga, 1.2 kg. Mulanya nak kukus ikut cadangan Encik Suami, tapi tak muatlah pulak periuk pengukusnya.


Akhirnya, panggang sajalah. Bukan panggang atas bara... panggang dalam oven jew....ahaks!


Amie sediakan dua bahan pencicah. Mula-mula masak sambal tomato.


Lepas tu buat pencicah kedua, potong cili padi dengan bawang, tambahkan budu dan jus limau.


Jom tengok resepinya yang sangat mudah ini.

Bahan-bahan:
1 ekor ikan sebelah - bersihkan - cuci  - kelar-kelar sedikit dan toskan
1 sudu kecil serbuk kunyit
secubit garam 
minyak sambal tomato
daun pisang / aluminium foil

Cara:
1. Lumur ikan dengan garam dan serbuk kunyit.
2. Panaskan oven / sediakan bara api.
3. Gunakan daun pisang /aluminium foil untuk lapik (jika perlu).
4. Panggang ikan sebelah hingga masak sambil sesekali renjis dengan minyak sambal tomato.

Resepi sambal tomato pun mudah sangat. Walaupun dah selalu masak sambal ini tapi ada kalanya Amie main campak-camak saja ikut senang sendiri! Kali ini cara Amie masak sambal tomato, dengan menggoreng bawang besar terlebih dahulu dan kemudian Amie masukkan tomato cincang. Lepas tu baru masukkan bahan kisar. Proses memasaknya pula, tak mahu tunggu sampai semua hancur. Agak-agak dah sebati dan pecah minyak, Amie padamkan api dapur. Amie tak bubuh asam keping atau asam jawa sebab buah tomato dah beri cukup rasa masam dan manis.

Bahan-bahan:
3 biji tomato  masak merah & 1 biji tomato hijau - cincang
1 labu bawang besar - cincang
4 sudu minyak
garam  / gula / perasa pilihan

Bahan kisar kasar:
15 biji cili padi
3 biji cili merah
3 ulas bawang putih
2 sudu besar udang kering - rendam hingga lembut

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga kekuningan. 
2. Kemudian masukkan tomato cincang. Gaul sebati.
3. Masukkan bahan kisar, garam / gula / perasa pilihan.
4. Masak dengan api sederhana hingga pecah minyak.


Sambil menyiapkan sambal dan ikan panggang, Amie sempat renih sup campur. Sup yang Amie masak ini Amie tak bubuh sebarang rempah termasuk lada putih atau lada hitam. Sup campak-campak jew...

Bahan-bahan:
400 gram dada ayam - potong ikut suka
5 kuntum cendawan shiitake - rendam hingga kembang / lembut
1 batang lobak merah - potong ikut suka
2 biji kentang - kupas kulit dan belah 2
1 labu bawang besar - belah 4
5 ulas bawang putih - buang kulit - biarkan seulas-seulas
3 cam halia muda - kupas kulit dan hiris nipis
2 liter air
perencah MAGGI Cukup Rasa secukupnya
hirisan daun sup
bawang goreng

Cara:
1. Masukkan air ke dalam periuk.
2. Jerang di atas api dan masukkan semua bahan kecuali perencah MAGGI Cukup Rasa, daun sup dan bawang goreng.
3. Setelah masakan mendidih, perlahankan api dapur.
4. Biarkan merenih sehingga daging ayam dan bahan-bahan lain empuk / masak.
5. Perasakan dengan perencah MAGGI Cukup Rasa.
6. Padamkan api dapur.
7. Hidangkan panas bersama taburan hirisan daun sup dan bawang goreng.


 Jom... jemput makan.

 Salam Merdeka!

5 comments

  1. Kakak ni kan penggemar tomato. Bila Amie buat ikan digandingkan dgn tomato buat kakak terliur habis. Memang sedap sangat nampaknya.

    BalasPadam
  2. Assalamualikum Kak Amie.. Haduih sedap tu kak.

    BalasPadam
  3. Aduh terlioq aih tgk ikan & sambal tu k.amie...mesti cuba ni..

    BalasPadam
  4. Aduh terlioq aih tgk ikan & sambal tu k.amie...mesti cuba ni..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe