Resepi Sup Tulang Yang Ringkas Tapi Sedap!

3:13 PTG

Sesekali lari dari kebiasaan, ada kalanya berhasil dengan kepuasan. Namun sesekali itu juga sudah tentulah ada sebabnya.... Terus kepada isi cerita, cerita masak-masak tentang sup tulang!
Seorang rakan sekerja ajak Amie makan sup tulang pada hari Sabtu...dua hari lagi nak jumpa hari itu! Katanya selepas aktiviti kokurikulum, mereka pakat ramai-ramai makan sup tulang di sebuah gerai berhampiran jalan ke pejabat imigresen. Arrgghhh! Rasanya nak tunggu hari Sabtu...betapalah lamanya!
Dipendekkan cerita, balik dari tempat kerja Amie singgah beli tulang! Balik ke rumah, terus olah dengan cara yang seringkas mungkin! Begitu begini, akhirnya seperiuk sup tulang sedang direnih dengan api perlahan tetapi aromanya boleh dihidu sampai ke tingkat atas!
Jadi, sementara daging yang melekat di celah-celah tulang menjadi lembut, sempat jugalah Amie lelapkan mata. Macam biasalah... siaran televisyen menonton kita ngorok! Lewat petang, Encik Suami pulang dari kerja dan terus tegur : Bau apa ni? Sedapnya!
Amie pun bingkas bangun dan lari ke dapur! 
Cantik!
Sup tulang masak sempurna.
Amie tambahkan kentang, lobak merah dan beberapa ketul bebola daging.

Amie lebih gemar memasak sup dengan cara semula jadi, merenih menggunakan api perlahan atau kalau hari cuti Amie suka memasak di dalam slow cooker. Keenakan sup yang dimasak cara begini lebih terserlah. Apa pun masing-masing mempunyai cara masakan yang digemari, dan tak kisahl;ah nak masak cara apa pun. Yang penting siap dan boleh dimakan...ahaks!
Jom tengok resepi sup tulang yang sangat ringkas di bawah ini:

1 kg tulang - bahagian tengkuk
2 labu bawang besar - kupas kulit - belah 4
10 ulas bawang putih - kupas kulit - biarkan seulas-seulas tanpa dihiris
3 cm halia - hiris nipis atau ketuk hingga pecah
4 biji ubi kentang - kupas kulit dan belah 2
1 batang lobak merah - potong bulat setebal 1 cm
16 biji bebola daging
3 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
1 sudu besar lada hitam - tumbuk
garam / perasa pilihan
3 liter air
3 helai daun pandan - siat dan simpul

Cara:
1. Masukkan air dan tulang ke dalam periuk.
2. Masukkan sekali bawang besar, bawang putih, halia, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis dan daun pandan.
3. Masak hingga kuah mendidih. Kemudian perlahankan api dapur. 
4. Renih sehingga daging menjadi lembut.
5. Kemudian masukkan kentang, lobak merah dan juga bebola daging.
6. Setelah kentang menjadi empuk, masukkan lada hitam, garam / perasa pilihan.
7. Padamkan api dapur.
8. Hidangkan panas bersama taburan daun sup dan bawang goreng.

Kalau rajin, buatlah sambal kicap...hiks!

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe