Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Kencur

4:55 PTG

Sedap sungguh kalau dapat makan ayam panggang tuang kuah santan pekat pedas cili padi aroma kencur! Tapi lama sangat menunggu sampai ngiler! Tak juga sampai menu itu! Hurrmmm... ini menu orang kampung kami. Biasanya dijadikan sebagai salah satu menu dalam nasi berkat semasa kenduri terutamanya sewaktu muputi atau mitoni.... (kalau nak tahu apa itu muputi atau mitoni, sila tanya pak google yeaa... ). Ada juga Amie terangkan dalam blog ni, tapi tak ingat mana satu entrinya.
Untuk tidak menghampakan selera sendiri, Amie masaklah juga ayam dengan kencur, tapi tak berapa rajin pulak nak panggang ayam. Jadi, masak sajalah dalam kuali sekali harung! Selain kentang, Amie masukkan sekali terung Taiwan nan tinggal sebatang tu. Kalau nak cantik, kuning kehijauan, gunalah cili padi hijau, tapi Amie ada cili padi merah jew... dah masak semuanya! Okeylah tu kan... ahaks!


Bahan-bahan:
1 kg daging ayam - potong 8 keping
200 ml santan pekat - tambahkan 2 cawan air
1 labu bawang besar - mayang kasar
10 helai daun cekur - hiris halus
4 biji ubi kentang - kupas kulit dan belah 2
1 batang terung Taiwan - belah dua dan potong 4 - rendam dalam air
1 keping asam gelugur
4 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk /kisar:
20 biji cili padi - tambah / kurang - ikut selera / kepedasan yang diingini
5 ketul isi cekur
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 cm kunyit hidup
2 cm halia

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga wangi. Kemudian masukkan bahan kisar dan gaul sebati.
2. Masukkan asam keping, daging ayam dan kentang serta santan. Biarkan masak mendidih sehingga daging ayam dan ubi kentang empuk. Kemudian masukkan terung.
4. Setelah terung empuk, perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
5. Taburkan hirisan daun kencur dan kacau sekali dua.
6. Padamkan api dapur.

Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Kencur sudah siap!

2 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe