Mengimbas Kenangan Umrah 2014

by - 7:27 PTG

Entri berkaitan:Catatan ini catatan tertunggak selama lebih dua tahun. Pada mulanya, memang nak jadikan entri tetapi Amie kehilangan gambar. Selepas itu, Amie pun terlupa.... walaupun sebenarnya masih teringat-ingat perjalanan yang dilalui itu. Entah bagaimana, ketika melihat-lihat semula folder lama, tiba-tiba terjumpa beberapa keping gambar yang  masih 'terselamat', walaupun sebahagian besar gambar telah hilang... maklumlah gambar-gambar itu Amie ambil gunakan telefon.
Alhamdulillah, akhirnya Allah memberi kesempatan untuk Amie, Bonda dan Farid menjadi tetamunya pada 31 Mei 2014. Segala urusan Allah permudahkan, walaupun daftar di Kuala Selangor, dan Amie berada di Lahad Datu, Bonda di kampung dan Farid di Labuan. Pertamanya, Amie ingin mengucapkan rasa syukur ke hadrat Ilahi kerana memilih ANDALUSIA TRAVEL & TOURS untuk berurusan pakej umrah kami.

Petang itu.... sebelum meninggalkan Lahad Datu, sempat menjenguk Firdaus di kampung. Si kecil ini tak tahu apa-apa... dua minggu kena tinggal ye sayang!

 Ya Allah.... kuatkanlah semangatku. Kuatkanlah imanku...


Jom cerita lain pulak....
Namun begitu, adakalanya apa yang dirancang tidaklah terus lancar hingga ke akhirnya. Pada minggu pertama kami akan mengerjakan umrah, Farid dikehendaki menghadiri temuduga biasiswa yang telah ditetapkan untuk calon dari negeri Sabah.  Pada ketika ini kami perlu membuat keputusan bijak. Amie cadangkan supaya Farid membuat rayuan agar diberikan tarikh sebelum atau selepas kami mengerjakan umrah. Alhamdulillah, tarikh diubah lebih awal kepada 29 Mei 2014, Farid dikehendaki hadir untuk sesi temuduga di Universiti Malaysia Sabah pada pukul 8 pagi.
Dugaan sekali lagi.
Pada tarikh tersebut, tiket kapal terbang dari Lahad Datu ke Kota Kinabalu telah penuh! Bayangkan waktu itu cuti penggal persekolahan telah bermula! Tiada pilihan lain selain menaiki bas selama 7 jam dari Lahad Datu ke Kota Kinabalu. Terima kasih anak buah, Rini kerana sanggup ambil kami pepagi buta di stesen bas dan bawa kami menginap di Hotel Tabung Haji. Dan terima kasih yang tidak terhingga buat kakak ipar Amie, ibu Rini kerana sanggup sponser hotel untuk kami tumpang lelapkan mata dan bersihkan diri

Pagi 29 Mei 1014 itu, Amie hantar Farid sampai ke pintu masuk dewan untuk temuduga. Dan kemudian Amie duduk bawah pokok...


 ... menghadap laut. Untuk mengisi masa terluang, kita baca Quran dan  berdoa agar sesi temuduga berjalan lancar. Moga dipermudahkan Farid menjawab setiap soalan yang dikemukakan. Agak lama juga menunggu Farid. Dan akhirnya  setelah 3 jam menunggu, Farid pun keluar dari dewan ke tempat kita sedang menunggu...

Ini wajahnya selepas turun dari tingkat (tak ingat), nampak gembira jew...  kita pula yang berdebar-debar. Alhamdulillah, Farid akhirnya berjaya mendapat biasiswa My Brain Science, penaja sepanjang pengajiannya di UKM. 

Sebaik sahaja selesai temuduga, Amie meminta Rini hantar kami ke sebuah hotel.... adeeehhh! Tak ingat nama hotel nih...(memory dah tua!). Menjelang tengahmalam, ketika Amie hendak lelapkan mata, tiba-tiba telefon berdering.
Oh!
Ada khabar duka dari kampung rupanya.
Adik lelaki kami, Amin Fauzi tiba-tiba dimasukkan ke ICU. 
Sepanjang malam hingga ke pagi, adik-adik dan kakak silih berganti menelefon untuk memberitahu perkembangan terkini.
Setiap kali menelefon, esak tangis turut mengiringi.
Bacakan Yaasin.
Doakan adik.
Adik koma!
Doktor kata 50/50!
Amie telefon Bonda....
Suara Bonda sangat tenang.... sedangkan kita sedaya upaya menahan tangis!

Malam itu, hingga ke Subuh.... hanya kepada Allah kupanjatkan doa. Hanya pada-Mu ya Allah! Tiba-tba telefon berdering lagi, entah untuk kali yang ke berapa...
Mie...
(Suara kakak).
Pergi umrah dengan Farid sajalah ye. 
(Amie tak menyahut.)
Dalam keadaan adik begini, takkan emak nak tinggalkan adik?
(Sambung kakak lagi).
Dan kemudian, sebaik sahaja Amie selesai tunaikan solat Subuh, adik pula telefon:
Adik nazak!
Ya Allah!

30 Mei 2019.
Terlalu lambat rasanya masa berlalu!
Terlalu lambat jam bergerak untuk menunjukkan waktu petang, waktu kami dijadualkan terbang menaiki pesawat Air Asia dari Kota Kinabalu ke Kuala Lumpur!
Seingat Amie, 2 minit sebelum pukul 12 tengahmalam, kami tiba di perkarangan Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) Kelang.
Hampir satu jam kami menunggu di pintu masuk ICU untuk mendapatkan kebenaran melihat adik Amin. Kemudian, kami dibenarkan masuk.... hanya 2 minit sahaja! Dua minit sahaja kesempatan untuk melihat adik Amin yang terlantar biru kaku.... dengan puluhan wayar berselirat di badan!
Allahu Akbar!
Allahu Akbar!
Allahu Akbar!

You May Also Like

0 ulasan