Makan Coto Makassar di Warung Coto Makassar, Jalan Dam, Lahad Datu.

6:45 PTG

Sesekali singgah di warung bersama teman-teman menikmati coto makasar tentu seronok! Selesai menghadiri kursus, kami sepakat menuju ke Jalan Dam, parking di depan Warung Coto Makassar. Sebelum ini pernah beberapa kali datang bersama teman-teman, juga sekali-sekala dating dengan Encik Suami tapi tak pernah didokumentasikan..... ha ha haaa ...formalnya perkataan!

Memang rindu sangat nak makan coto @soto makassar. Sasaran kami nak makan soto yang isinya perut, tapi sayangnya perut sudah habis. Yang tinggal hanya daging dan ayam sahaja. Okey laaa... bolehlah juga tu. Coto Makassar atau Coto Mangkasara ini sebenarnya menu tradisi yang berasal dari Makassar, Sulawesi Selatan. Bahan utama Coto Makasar biasanya terdiri daripada perut dan daging sapi yang direbus hingga empuk dan kemudian dihiris-hiris. Ada yang sukan dengan buras, dan ada juga yang makan coto ini dengan mee hoon.

 Tak ada perut (dan organ dalaman lembu), hentam sajalah untuk isi perut yang lapar...

Bila mangkuk coto kami sampai memang tak nampak isinya sebab dipenuhi dengan kuahnya yang pekat berkacang, tapi kalau nak tengok isinya bolehlah selak sedikit dengan sudu macam di atas tu...  Semangkuk coto berharga RM5.00.

Jom kita nikmati dengan buras. Nampak tak bungkusan daun pisang yang berdakap di atas tu? Itulah buras. Isinya seperti di bawah ini. 

 Sebiji buras seperti di atas tu harganya 50 sen. Biasanya kita makan dua biji @ dua keping!

 Potong-potong dengan sudu dan masukkan dalam mangkuk coto.

 Nak lebih sedap, tambahkan perahan jus limau kasturi dan lada@cili@sambal.

Ini antara gang jalan-jalan cari makan yang terlewat sampai.... He he hee... Za Fauzan tu baru pertama kali makan coto makasar! Okey tak Fauzan?  Dah selalu makan laksam, sesekali menyoto pulak di sini ye.

 Cukuplah sekadar alas perut untuk tengahari. 

Tak banyak gerai Coto Makassar di Lahad Datu berbanding dahulu. Kalau nak makan memang kami akan datang ke sini. Di tempat lain memang ada, kalau rajin cari tapi setakat ini kami suka hidangan coto di sini.

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Makkah & Madinah ~Melaka ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Sabah ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puasa Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe