Ayam Panggang Madu & The Gang

6:08 PTG

Maaf...
Asyik paparkan menu ayam saja... apa nak buat, beberapa hari tak masak sebab sibuk menghadiri walimatulurus anak buah. 
Malam tadi seisi keluarga ikut serta membeli keperluan dapur. Bukan main seronok mereka bila Amie kata...esok Mommy nak buat ayam panggang, coleslow daan kentang putar! Hmmm.... tak menyempat nak tangkap gambar sebab semua sudah duduk keliling meja dengan pinggan masing-masing! Tangkap sajalah mana yang dapat....ahaks!


Blok klik DI SINI dan DI SINI untuk melihat resepinya. Cuma bezanya dulu Amie gunakan madu dari Kundasang, tapi kali ini Amie gunakan madu dari Beaufort pula. Madu tualang... agaknya sarang lebah tu di atas pokok tualang kot. Tak kisahlah yang penting madu asli.

Bahan-bahan:
1 ekor ayam segar seberat 1.5kg - bersihkan dan tos

Bahan A:
5cm halia - kisar
5 biji bawang putih - kisar
1 sudu besar stok ayam pekat
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar lada putih - tumbuk
2 sudu besar minyak bijan

Bahan B:
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar stok ayam pekat
3 sudu besar madu 

Cara:
1. Lumurkan ayam dengan Bahan A dan perap selama 4 jam / sebaiknya perap semalaman di dalam peti sejuk.
2. Panggang di dalam oven dengan kepanasan suhu 180-200' celcius. Amie panggang selama 90 minit.
3. Keluarkan ayam panggang, dan sapu dengan Bahan B. 
4. Masukkan kembali ke dalam oven dan panggang dengan api kecil selama 15 minit.
5. Tutup api oven, dan keluarkan.
6. Sedia untuk dihidang.

Menu Amie kali ini ala-ala fusion gitu...sebab gabungan resepi timur dan barat. Amie gandingkan dengan coleslow dan kentang putar. Sebut pasal coleslow ni... memang tak pernah berbaki berbanding kentang putar! Kebiasaannya Amie tambahkan yogurt dalam resepi ini, tapi memandangkan tak ada stok yogurt, Amie gantikan dengan peraham limau kasturi. Rasanya? Tentulah sedap... kalau tak sedap mestilah banyak berbaki! Sedaplah tu...sebab habis licin 1 kg kubis! Oh ya! Satu lagi... Amie sediakan sos lada hitam sebagai kuah pencicah.

Tukang buat sos lada hitam tidurlah pulak! Selalunya dialah yang bersemangat sediakan sos pencicah yang sangat digemarinya itu. Fuad! Oh! Fuad.... tak apalah, mari kita semak resepinya di bawah ini:

Bahan-bahan:
1 labu bawang besar - dicincang halus
3 sudu makan mentega
2 sudu besar tepung gandum
400ml susu segar
1 sudu kecil lada hitam - tumbuk
6 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis

Cara memasak:
1. Panaskan mentega dan goreng bawang besar hingga kekuningan.
2. Masukkan tepung gandum dan kacau rata.
3. Seterusnya tambahkan susu segar.
4. Sambil mengacau sos, masukkan sos lada hitam, lada hitam tumbuk, sos tiram dan kicap manis.
5. Setelah sos mendidih dan kelihatan likat, padamkan api dapur.
Biasanya Amie terus hidangkan sos lada hitam ini begitu sahaja, tetapi kali ini Amie inginkan tekstur yang halus. Jadi Amie kisar bahan sos tadi seketika.

Kalau berminat untuk melihat resepi coleslow yang lalu, bolehlah klik DI SINI. Sebaik-baiknya sediakan dahulu coleslow dan simpan semalaman dalam peti sejuk biar meresap semua bahan. Hasrat hati memang nak buat begitu, tapi malam tadi Encik Suami singgah rumah kakak ipar dan balik rumah tengahmalam pula. Malaslah pulak nak turun ke dapur. Coleslow ini Amie sediakan dua jam sebelum dimakan. Rasanya? Sedaplaaa.... dah memang kami hantu coleslow...hiks!

Bahan:
1 kg kubis putih - bersihkan - bilas dan toskan - hiris halus dan cincang 
4 cm lobak merah - hiris halus dan cincang - gunakan sedikit sahaja kalau tak mahu warna merah menyerlah dalam coleslow
1 labu bawang besar - hiris dan cincang 
2 sudu besar jus limau kasturi - (kalau ganti  dengan yogurt asli  - gunakan 6 sudu besar)
10 sudu besar mayonis
3 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil garam

P/S:
Kubis, lobak merah dan bawang besar tu Amie sagat...cepat siap!
Boleh tambah atau kurangkan sebarang bahan di atas mengikut citarasa masing-masing.

Cara:
1. Campurkan kesemua bahan di atas dan gaul sebati.
2. Simpan semalaman di dalam peti sejuk atau sekurang-kurangnya dua jam sebelum dinikmati.

Kentang lenyek tu pula, Amie rebus hingga empuk dan kemudian tambahkan hirisan leek. Toskan airnya dan kemudian letak semula di atas api dapur. Masukkan susu segar, mentega, sedikit lada putih tumbuk dan secubit garam. Leceklah sampai lenyek.... mmmm.. aromanya sungguh mengamit selera!


Wokey...
Selamat mencuba! Sesekali menjamu keluarga dengan ayam panggang memang best! Proses penyediaannya tiaklah sesuakar mana... hanya mahu atau tidak, itu sahaja...ngeeee.




0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe