Sedapnya Udang Goreng Rangup!

8:12 PTG

Jom...
Kita goreng udang.
Kita nak kongsi resepi Udang Goreng Rangup!


Kalau masak udang gaya begini, nampaknya tak sempat jadi lauk! Sedap diratah begitu saja! Tak sampai hati tengok anak-anak asyik mengerling udang setiap kali kita meletakkan udang yang siap digoreng di atas kertas tisu dapur!

Makanlah anak...
He he heee... makan bukan sebarang makan tau! Mommynya terpaksalah kira berapa ekor untuk setiap orang! Bukan apa... nanti terlajak makan, orang belakang tak dapat pulak! 


Seperti biasa...
Pinggan pun licin sekelip mata.
Hanya meninggalkan kesan minyak....

Yang tinggal hanyalah resepinya. Resepi biasa-biasa saja. Tak ada yang luar biasa. Wokeylah, Amie kongsikan di bawah ini.


Bahan-bahan:
700 gram udang kertas saiz sederhana - bersihkan udang - buang kepala, kulit dan tinggalkan ekor - tarik urat di belakangnya dan kemudian kelar-kelar sedikit di bahagian dada udang (supaya udang tidak bengkok apabila digoreng - selalu tak nampak bengkok tapi kali ini bengkok pulak.... tapi taklah buruk rupanya) - toskan
1 cawan serbuk roti
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 biji telur ayam gred AA
garam / gula / perasa pilihan secukupnya
minyak untuk menggoreng

Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1/2 sudu kecil lada putih

Cara:
1. Letakkan udang dalam sebuah bekas. 
2. Masukkan bahan perasa (gula / garam / perasa pilihan) serta bahan tumbuk dan gaul rata.
3. Tambahkan tepung gandum dan tepung jagung.
4. Pukul ringan telur ayam dan tuangkan ke dalam mangkuk berisi udang tadi. Kacau rata sekali lagi.
5. Golek-golekkan seekor demi seekor udang di atas serbuk roti.
6. Goreng hingga masak.

Okey kan sesekali kita buat untuk kudapan petang....

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe