Spaghetti Ayam

3:44 PTG

Farid suka sangat makan spaghetti tapi Mommynya malas nak masak! Amie perhatikan, setiap kali kami mengunjungi Pizza Hut, memang itulah salah satu menu tambahan yang dipesannya. Amie pun makan juga spaghetti tapi ada syarat.... kuah mesti banyak! Lebih banyak dari sukatan spaghettinya... bagi pinggan banjir dengan kuahnya! Kalau makan di restoran tentulah kuahnya terhad. Eloklah sesekali buat sendiri...boleh makan puas-puas!

Untuk memudahkan penyediaan masakan, Amie gunakan 2 tin sos spaghetti tomato jenama Prego perasa tomato, selasih dan bawang putih. Tak payahlah nak renih lama-lama macam yang selalu kita masak tu. Amie tambahkan daging ayam cincang dan juga cendawan shiitake. Untuk rasa yang lebih enak, jangan lupa tambahkan air rebusan ayam kalau gunakan daging ayam. Kalau gunakan daging, gunalah air rebusan daging.
Satu lagi....
Amie buat kuah rasa pedas! Jadi Amie tambahkan cili kisar dalam masakan ini. Menu ala fusion laaa.... Memang dari dulu kalau Amie buah kuah spaghetti Amie buat yang ada rasa pedas!


Bahan-bahan:
400 gram spaghetti angel hair - rebus hingga masak dan toskan
2 tin sos spaghetti tomato
5 sudu besar cili kisar
1 cawan dada ayam cincang
1 cawan cendawan shiitake cincang
3 labu bawang besar cincang
3 ulas bawang putih cincang
1 cawan air rebusan ayam
4 sudu besar minyak zaitun
garam / gula  / perasa pilihan secukupnya
keju parmesan dan daun selasih untuk hiasan

Cara memasak:
1. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih serta bawang besar hingga kekuningan.
2. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
3. Masukkan daging ayam cincang serta cendawan shiitake. Gaul sebati.
4. Tambahkan air rebusan ayam dan  sos spaghetti tomato.
5. Kacau hingga mendidih.
6. Jika perlu sesuaikan rasa dengan garam / gula / perasa pilihan.
7. Jangan lupa taburkan keju parmesan dan daun selasih semasa menghidang.

Saja -saja jew gatai nak tambah ayam goweng....
Jemputlah!

8 comments

  1. adoiiii lapar lah pulak Mie tnegok spaghetti ni macam dah dekat dah dengan mulut ni

    BalasPadam
  2. hahaha.. sama laa kita kak.. tun pon tumis cili giling bila masak spagetti

    BalasPadam
  3. Salam Amie
    Menyelera sungguh tengok spaghetti ayam tu!

    BalasPadam
  4. Sama la Amie..klu msk xder pedas..mmg xsyok nak mkn dak?hihihi

    BalasPadam
  5. Kak Noor,
    terima kasih sebab lapar tengok spaghetti kita... haaa selalu kak Noor dera saya sampai ngences2 bila sampai dapur kakak ha ha haaa...

    BalasPadam
  6. Tun Telani,
    mmm.. kalau dah namanya tekak asia kan Tun...

    BalasPadam
  7. Kasih @ Zanita,
    Saya berselera dengan kuah banjirnya tu hihiiii...

    Azatie,
    lum cuba masuk cili padi dalam kuah spaghetti... apalah agaknya rasanya nanti ye Tie...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Makkah & Madinah ~Melaka ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Sabah ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puasa Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe