Jalan-Jalan Cari Makan : Ocean Treasure Live Seafood Restaurant

8:27 PTG

Jika anda berada di pekan Semporna, anda tidak perlu bimbang untuk mencari tempat menjamu selera. Jika berkesempatan, cubalah berjalan-jalan di kawasan sekitar jeti di belakang tempat penginapan terapung, Dragon Inn. Pada sebelah malamnya, ketika kami datang ke kawasan ini, tempat duduk penuh sesak terutama di Ocean Treasure Live Seafood Restaurant., jadi kami putuskan untuk datang lagi pada keesokkan harinya untuk makan tengahari (restoran ini dibuka pada pukul 11.30 pagi hingga 10.30 malam). 

Restoran Hidangan Laut ini terletak di Lot C1 Ground Floor, Semporna Seafront Township. Pada sebelah malamnya ketika kami lalu di situ...tiupan angin laut yang dingin sungguh menyegarkan! Apa boleh buat...nak duduk dan makan di situ, tempat dah penuh! Perut pun dah tak tahan lapar... cari sajalah tempat lain.

Anak-anak mula rasa lapar walaupun baru isi perut dengan bersarapan. Agaknya banyak berjalan di sekitar kot... jadi perut lapar semula! Tepat pukul 11.35 pagi kami sampai ke Ocean Treasure Live Seafood Restaurant. Ketika itu... semua meja di bahagian dalam restoran telah penuh, jadi kami duduk di bahagian luar menghadap laut... walaupun agak panas sedikit.

 Anak-anak berbincang nak pesan jenis lauk yang digemari. Sudah tentulah tak mahu pesan sayur... 

 Fuad agak keletihan... katanya malam tadi terjaga pukul 2.30 pagi, dan tak dapat lelapkan matanya.

Sementara menunggu hidangan yang dipesan sampai, bolehlah tengok-tengok persekitaran. Bot-bot yang lalu lalang... air laut yang hijau jernih. Awan yang putih dan langit membiru. Di belakang sana, tempat penginapan Dragon Inn. 


Untuk panduan bersama bagi menentukan bajet, sesiapa yang ingin berkunjung ke sini, Amie kongsikan menu dan harga yang ditawarkan. Untuk lauk-pauk kami pesan saiz sederhana. Amie paparkan dahulu harga untuk minuman seperti di bawah ini:
Orange Shake : RM 6.00
Lemon Ice      : RM.3.00
Jus Nanas       : RM 5.00
Banana Choco Shake  : RM7.00
Kelapa Shake Ice Cream  : RM 7.00

 Siham Lada Kering  (1 kg) : RM20.00

 Udang Telur Masin (Saiz M) : RM32.00.

 Ayam Asam Pedas (Saiz M) : RM32.00.

 Sotong Garam Pedas (Saiz M) : RM32.00.

 Sayur Manis Belacan (Saiz M) : RM15.00.
Nasi : RM 1.50 X 6 pinggan : RM9.00
Jumlah : RM168.00

Ikan kerapu di sini berharga RM78 untuk 1 kg. (RM7.80 sen untuk 100 gram). Lebih murah rasanya berbanding tempat lain di sini. Lobster dan sebagainya pun ada tapi tersangatlah tinggi RM...nya... mencecah RM28.00 untuk 100 gram. Ketam masih okey dengan harga RM30 untuk 1 kg. So.. dengan panduan ini, bolehlah sesekali bawa keluarga atau orang yang tersayang ke sini.

 Selamat menjamu selera.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe