Puding Markisa

5:28 PTG

Nostalgia masa lalu tentang buah markisa.
Kami, orang kampung panggil buah susu. Rasanya masam manis kalau dah masak. Zaman kanak-kanak dulu, kami selalu meredah kebun! Biasanya buah susu ini kami jumpa ketika memungut buah timun tikus! Cerita pasal timun tikus, tak tahu nak tunjuk macamana sebab dah tak pernah jumpa buah itu lagi! Berbalik kisah buah susu ini, tak sangka pula, dah naik saham buah susu, denga nama buah markisa! 

Biasanya kita akan menikmati markisa dalam bentuk jus, tapi kalau ingin rasanya yang asli, yang masam manis itu, bolehlah makan begitu saja. Mari kita pelbagaikan markisa ini dalam bentuk yang lain pula untuk dinikmati bersama keluarga. Kita buat Puding Markisa, nak tak?

Bahan-bahan:
20 gram agar-agar tali
7 biji markisa - ambil isinya
1 cawan buah pic dalam tin - dikisar
1/2 cawan air buah pic
3/4 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat
 cawan air
setitik pewarna kuning oren
setitik pewarna hijau epal
acuan pilihan

Cara:
1. Masak agar-agar bersama 5 cawan air dan gula hingga larut.
2. Ambil 1/2 cawan agar-agar yang telah dimasak tadi dan campurkan dengan isi buah markisa. Tuangkan dalam acuan pilihan. Sejukkan.
3. Masukkan buah pic kisar bersama air buah pic serta susu pekat ke dalam periuk berisi lebihan agar-agar tadi.
4. Bahagikan agar-agar kepada dua bahagian. Satu bahagian warnakan dengan warna kuning oren dan satu lagi dengan pewarna hijau epal.
5. Tuangkan perlahan-lahan bahagian yang berwarna kuning oren di atas bahagian yang berisi buah markisa. Sejukkan.
6. Setelah bahagian kuning oren tadi sejuk, dan mula membeku, tuangkan pula bahagian yang berwarna hijau epal. Sejukkan.
 Mari kita menikmatinya!

3 comments

  1. Assalamualaikum kak amie...
    cantik puding tu , creative la kak amie.. sejukkkk tekak kalu makan time2 panas nih...

    BalasPadam
  2. selalunya saya cuma makan buahnya gitu saja atau buat minuman. Mesti sedap dibuat puding!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe