Sambal Hati

3:18 PTG

Jom kita kenal-kenal dengan resepi dari negara jiran, terutamanya hidangan untuk sajian hari raya, tidak kiralah samada Hari Raya Puasa atau Hari Raya Aidil Adha.
Salah satu hidangan istimewa di negara jiran kita ialah Sambal Hati. Hati yang dimaksudkan ialah hati lembu, atau jika tidak mahu gunakan hati lembu, boleh gunakan hati ayam dan juga mempedal ayam. Sudah tentunya hidangan ini mempunyai keistimewaan dan keunikannya yang tersendiri sehingga dijadikan sebagai salah satu menu di hari raya. 
Alhamdulillah, hasilnya tidak mengecewakan. Sesuai dijamah dengan nasi himpit, ketupat ataupun nasi biasa.
 




Berdasarkan beberapa resepi yang Amie perolehi, di sini Amie ketengahkan dengan penggunaan bahan yang Amie rasa sesuai dengan selera kita. Barangkali ada sedikit kesukaran untuk mendapatkan daun salam, jadi rasanya boleh abaikan sahaja. Bagi sesiapa yang belum pernah melihat daun salam, ada gambarnya di bawah ini.

Daun salam ini boleh juga dikeringkan dan disimpan untuk kegunaan masak-memasak.
Wokeh... Amie terus kepada resepi Sambal Hati seperti di bawah ini:

Bahan-bahan:
400 gram hati lembu - potong dadu
400 gram kentang - kupas kulit dan potong dadu
4 papan petai - belah 2
300 ml santan pekat
1 batang serai - dititik 
3 cm lengkuas - diketuk
1 sudu kecil pati asam jawa
2 biji cili merah - buang biji dan hiris nipis
4 sudu besar minyak
garam dan gula secukup rasa 

Bahan kisar:
7 biji cili merah
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Cara:
1. Rebus hati hingga masak.Toskan airnya dan ketepikan.
2. Goreng kentang setengah masak. Angkat dan toskan. Ketepikan.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
4. Masukkan daun salam, lengkuas, serai dan pati asam jawa. Gaul sebati.
5. Kemudian masukkan hati lembu serta kentang goreng.
6. Tuangkan santan dan biarkan mendidih sehingga kentang empuk.
7. Akhir sekali masukkan petai dan hirisan cili merah.
8. Perasakan dengan garam dan gula. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.
9. Hidangkan bersama ketupat atau nasi himpit.




Selamat mencuba!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe