Sambal Jering

2:40 PTG

Dua hari lepas dah buat Sambal Jering yang ringkas, hiris-hiris cili je. Laku pulak! Anak-anak pun ikut makan sama. Baguslah begitu.... kecil-kecil lagi dah pandai makan jering. Jadi, Amie pun ambil kesempatan cerita kepada anak-anak tentang khasiat jering, antaranya membantu memudahkan proses membuang air kecil. Jering juga dikatakan boleh menjadi penawar penyakit kencing manis. Dan banyak lagi khasiatnya yang lain, cuma awas! Jangan makan terlalu banyak pada satu masa sebab dikhuatiri akan menyebabkan sembelit!

Amie rebus jering hingga empuk dan kemudian hiris setebal 1/2 cm. Bahan yang lain pun Amie hiris juga termasuk bawang putih, bawang merah, bawang besar, halia, cili padi dan cili hijau. Pilih halia muda yang tak berserat ya, hiris halus-halus. Tak sedar tu kita makan halia semasa kita kunyah bersama  bahan yang lain. Senangkan.... Ikan bilisnya pula, Amie suka yang rangup, jadi Amie goreng dulu sebelum dicampur bersama bahan-bahan lain. Bubuh perasa sikit je, sebab ikan bilis tu kan dah ada rasa masin.

Bahan-bahan:
20 biji jering tua - tanggalkan kulitnya dan rebus hingga empuk- hiris nipis1/2 cm
200 gram ikan bilis - goreng dan toskan
4 sudu makan minyak
1 sudu teh pati asam jawa
1 sudu teh serbuk pati ayam
1 sudu teh gula pasir

Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
20 biji cili padi minyak
7 biji cili hijau
3 cm halia muda - hiris halus seperti batang mancis

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah, bawang besar serta halia hingga layu.
2. Masukkan cili padi dan cili hijau. Gaul rata.
3. Tambahkan pati asam jawa, gula pasir dan serbuk pati ayam. 
4. Masukkan hirisan jering dan gaul rata.
5. Akhir sekali masukkan ikan bilis goreng dan padamkan api dapur.
6. Gaul bahan dalam kuali hingga sekata.


3 comments

  1. Saya tak pernah makan jering dan tak pernah masak. Nampak macam sedap jering tu!

    BalasPadam
  2. kalau jering muda boleh tak. terus goreng buat mcm ni

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe