Kuey Teow Goreng Pedas & Secawan Kopi Tenom

10:55 PTG

Entri sebelum tidur.... sepiring Kuey Teow Pedas & Secawan Kopi Tenom. Atas permintaan Encik Suami dan anak-anak yang teringin makan kuey teow goreng, Amie pun usahakan juga memasaknya dengan apa sahaja bahan yang boleh diolah. Sebenarnya petang tadi kami sekeluarga makan di luar, dan kemudian sama-sama mengambil Firdaus di kampung, tapi bila dah malam Encik Suami & anak-anak kata lapar pulak! 


Teringin Mee Goreng Pedas tempohari yang kata anak-anak sedap, jadi untuk kuey teow goreng kali ini pun Amie gunakan lebih cili kisar! Sudahlah pedas... ditambah pula dengan kopi panas! Lagilah meleleh ya... Untuk resepi Kuey Teow Pedas ini Amie kisar cili kering bersama bawang dan juga udang kering. Amie juga tambahkan sos lada hitam dalam resepi ini. Tak kisahlah kan, bubuh apa pun... yang penting rasanya sedap dan boleh diterima keluarga.


Resepi : Kuey Teow Goreng Pedas
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 kg kuey teow - bilas dan toskan
20 ekor udang kertas - bersihkan dan belah belakang
3 tangkai sayur sawi - potong batang & daun
1/2 batang lobak merah - hiris kecil-kecil
5 batang sosej - potong serong
1 keping fish cake - potong dadu
1 cawan taugeh
2 sudu makan sos lada hitam
1 sudu makan sos tiram
3 sudu makan kicap manis
2 sudu makan sos tomato
1 sudu makan perencah MAGGI Cukup Rasa
2 sudu makan jus limau nipis
minyak

Bahan kisar:
15 biji cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 genggam udang kering


Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak menggunakan api sederhana panas.
2. Masukkan udang kertas, lobak merah, sosej, fish cake dan batang sawi. Gaul rata.
3. Masukkan sos tiram, sos lada hitam, sos tomato, dan  kicap manis.
4. Setelah kesemua bahan tumisan masak, masukkan kuey teow dan sayur sawi. Gaul beberapa kali.
5. Masukkan taugeh, dan perencah MAGGI Cukup Rasa.
6. Akhir sekali tuangkan jus limau nipis, dan gaul sekali lagi.
7. Padamkan api dapur.


11 comments

  1. huhuhu Kuey Teow! yang gulung gulung kuning tu tolo dadar eh?

    ahhh enak!

    BalasPadam
  2. Salam Kak Amie..
    kuey teow, mee & bihun mst kna slalu ada stok kan kak..senang keje klu ada yg terlapar di mlm ari hihii

    BalasPadam
  3. Salam K.Amie...ini sangat sedap. Suka tengok blog K.Amie berwajah baru...nmpk lebih segar. Cantiklah :)

    BalasPadam
  4. assallam Amie..acik pun teringin kuey teaw pedas Amie ni

    BalasPadam
  5. Hai..bilalah dapat rasa air tangan Amie ni, walaupun sepinggan kuey teow goreng, tetap jadi pojaan. Hihi semua nampak sedap bila tengok masakan Amie..

    BalasPadam
  6. Salam Kak Amie..sedapppp ni...cuma kalau dapat kat saya yang tak tahan pedas ni maunya ratah udang jelah......

    BalasPadam
  7. salam kak amie... cantik rumah baru ni...

    p/s : nanti akak emailkan alamat dan no fon ke kemren0104@yahoo.com

    ada gift nak bagi...

    BalasPadam
  8. Salam Kak Amie...tiba2 pulak lapar ni...apa macam?

    BalasPadam
  9. Salam Amie..samalah menu kita pagi ni. Tapi yang wan punya simple saja..terliur tgk kueh tiew dengan hiasan yang menggoda..rajin sungguh Amie.

    BalasPadam
  10. assalam
    sedapnya kuewteau goreng
    udang pun cantik posink
    buat og memandang tergoda ni

    BalasPadam
  11. rasa pedas mmg kene slere sy hehe. kalo dah slalu goreng mee ape kata campur sos siap2 dan simpan dlm peti mcm restoran buat. diaorg mana ade masa nk bubuh satu2 kan...

    terima kasih krn sudi berkongsi

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe