Singgang Ikan Susu Dengan Nanas

12:48 PTG

Dah banyak kali Amie paparkan resepi berasaskan ikan susu. Resepi kali ini atas permintaan Encik Suami. Katanya nak makan ikan rebus-rebus warna kuning. Jadi Amie pun buatkanlah Singgan Ikan Susu Dengan Nanas. Rasanya.... macam sedaplah pulak... tapi memang sedaplah tu sebab ikan susu sememangnya sedap berlemak, dan satu lagi sebab perut tengah lapar!


Amie gunakan nanas hampir masak, jadi ada rasa manis-manis dan sedikit masa. Hidangan sebegini memang sesuai benarlah dinikmati waktu tengahari.... ahh! Dengan penuh perasaannya bolehlah hirup kuahnya yang masam manis pedassss....

Resepi : Singgang Ikan Susu Dengan Nanas
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 kg ikan susu - bersihkan dan potong menjadi 6 bahagian
12 kepingan nanas - Amie gunakan nanas hampir masak
2 biji tomato - belah 2
1 batang serai - diketuk
1 keping asam gelugur
1 helai daun kunyit - siat
600ml air
garam / perasa pilihan

Bahan kisar:
3 uls bawang putih
5 biji bawang merah
1 inci kunyit hidup
7 biji cili padi
1/2 inci lengkuas
1/2 inci halia
1 sudu teh lada hitam



Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis kesemua bahan kisar serta serai hingga wangi.
2. Masukkan nanas dan perlahankan api, sehingga keluar air nanas dan nanas menjadi layu.
3. Tambahkan air dan biarkan mendidih. Masukkan asam keping serta ikan.
4. Masak di antara 5-7 minit atau sehingga ikan masak.
5. Masukkan tomato, daun kunyit, garam / perasa pilihan.
6. Padamkan api dapur dan hidangkan panas.


4 comments

  1. salam Mie, menu sihat ni hari ni kan, ikan susu ni banyak tulang tak Mie, sbb akak ada tengok kat supermarket tapi tak berani beli takut banyak tulang nanti ketulangan pulak hee

    BalasPadam
  2. Lauk singgang ni makan ngan nasi panas mmg pergh..tak sedar menambah2..hirup time singgang tu hangat..hu hu berpeluh

    BalasPadam
  3. aduhh masak singgang memang sedap ^_^ cecah sambal kicap mmg terbaik

    Luangkan sedikit masa untuk vote blog acik yang tercalon bagi favorite lifestyle blog Cara vote di sini

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe