Asam Pedas Ikan Patin ... resepi Bonda Mentuaku!

3:08 PTG

Pertama kali  MIL melihat Amie hidangkan asam pedas kepala ikan tenggiri untuk makan tengahari di rumahnya selepas beberapa bulan jadi menantunya, beliau terus berkata.... oooooo begini rupanya asam pedas masakan orang negeri (bukan bermkasud orang Negeri Sembilan, tetapi merujuk kepada penduduk yang tinggal luar dari Pulau Cocos-Keeling, tempat kelahirannya). Amie pun tertanya-tanya dalam hati.... salahkan masakanku ini atau ada versi asam pedas yang lain? Akhirnya terjawab juga persoalan yang mengganggu minda ketika itu bila suatu hari MIL mengatakan ingin masak asam pedas ikan baung. Jadi, Amie pun dapat ilmu masakan asam pedas yang agak berbeza dengan masakan asam pedas yang biasa kita masak! Ternyata masakan asam pedas MIL sangat ringkas dan mudah sekali. MIL hanya gunakan beberapa biji cili padi, sedikit belacan, bawang putih dan bawang merah, sedikit halia dan juga serai serta asam jawa. Warna kuahnya juga sudah tentulah berbeza dengan kuah asam pedas yang biasa kita masak! Unik bukan? Walaupun namanya sama tapi cara olahan dan bahannya juga sedikit berbeza.  Kini, hampir 8 tahun MIL meninggalkan kami, namun Amie masih boleh mengingat dengan jelas cara MIL masak asam pedas. Kadang-kadang sewaktu kami berkunjung ke kampung menziarahi FIL, Amie dapati FIL masak asam pedas ikan baung atau ikan patin dan adakalanya ikan lawang. Caranya sama seperti yang MIL masak. Hari ini.... sudah lebih 2 tahun FIL pula yang meninggalkan kami. Masakan asam pedas mereka tidak Amie biarkan begitu saha, hilang bersama pemergian kedua-duanya, sebaliknya Amie cuba usahakan menjadikannya sebagai salah satu koleksi masakan kami.


Asam Pedas Ikan Patin resepi MIL memang diterima baik keluarga kecil kami. Kalau dihidangkan ikan patin, Fuadlah orang terakhir yang meninggalkan meja makan! Memang Fuad cukup suka dengan ikan patin. Di bawah ini Amie kongsikan resepi Asam Pedas Ikan Patin cara Bonda mentua Amie ye...

Resepi : Asam Pedas Ikan Patin
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 kg ikan patin - bersihkan dan potong ikut saiz & cita rasa masing-masing
1 batang serai - diketuk
2 keping asam gelugur - resepi asal MIL gunakan asam jawa
3 cawan air
minyak
garam / perasa pilihan

Bahan tumbuk:
10 biji cili padi - boleh tambah jika suka lebih pedas
3 ulas bawang putih
 biji bawang merah
1/2 inci halia
1/2 inci belacan


Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk serta serai hingga naik bau.
2. Masukkan air, asam keping serta serai dan biarkan mendidih.
3. Setelah kuah mendidih, masukkan ikan patin dan biarkan sehingga masak antara 7-10 minit.
4. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
5. Padamkan api dapur.

3 comments

  1. Asdsalamualaikum amie...menggoda dan tergoda kecur...

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum kak..2 hari lepas,menu kami ikan patin gak ..goreng pun sedap kak...

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum. Terima kasih kak atas resipi ni. Ayah saya orang Kg. Segama. Pernah tengok ayah masak lauk ni, tapi namanya lain. Bolehlah saya cuba masak untuk dia nanti :D

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe