Ikan Talapia Goreng & Kerabu Mangga

9:03 PTG

Ada kalanya kita seperti kehilangan selera untuk makan... mungkin disebabkan rasa letih, kurang sihat atau sudah jemu dengan hidangan yang sama setiap hari. Kalau Amie.... bila rasa kurang berselera, terfikir pula mungkin boleh menikmati hidangan yang mempunyai pelbagai rasa seperti masam, manis pedas dan sebagainya.


Jadi, terhasillah resepi Ikan Talapia Goreng & Kerabu Mangga. Yang seronoknya tu sebab ikan talapia saiz besar, 500 gram seekor, jadi penuhlah isinya!


Mangganya pula petik dari belakang rumah, di tepi dapur... selalu Amie nampak buah mangga ni bergayut di tangkainya menerusi jendela dapur. Nampak tak.... tangkainya dipenuhi kerengga! Orang kata kalau ada kerengga bermakna isinya elok tak berulat. Memang betullah tu..... mangga udang seberat 1.4kg sebiji ini cantik sekali isinya.  Amie gunakan separuh dari isi mangga, dan memang banyaklah hasil kerabu mangganya. Ratah-ratah aje beb! Amie suka sangat kerabu mangga ini sebab rasa mangga yang tidak masam... tapi rasa masam manis tetap ada dengan tambahan jus limau kasturi.


Untuk menambah aroma pada hidangan kerabu mangga ini Amie bubuh hirisan daun ketumbar jawa. Bagi sesiapa yang belum pernah melihat pokok ketumbar jawa, bolehlah lihat gambarnya di atas tu.... baunya sama seperti daun ketumbar biasa.


Resepi : Ikan Talapia Goreng & Kerabu Mangga
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
2 ekor ikan talapia - bersihkan dan lumur dengan sedikit garam serta serbuk kunyit.
minyak

Bahan untuk Kerabu Mangga:
2 cawan hirisan mangga
3 biji bawang merah - hiris nipis
5 biji cili padi - hiris halus
1 biji cili merah - hiris nipis
3 helai daun ketumbar jawa - hiris -hiris
3 sudu makan jus limau kasturi
garam / gula secukup rasa

Cara:
1. Goreng ikan talapia hingga masak dan ketepikan.
2. Gaul semua bahan untuk kerabu mangga. Biarkan selama 15 minit.
3. Letakkan ikan talapia goreng di atas piring. Bubuh Kerabu Mangga di atasnya.
4. Sedia untuk dihiidangkan.






5 comments

  1. terliurrr Amie sbb ada kerabu tu masam2 manis

    BalasPadam
  2. salam kak..

    memang buat terliur la tengok ikan dan gandingan kerabu mangga tu..membuka selera..

    BalasPadam
  3. Assalam amie terliur acik pepagi tengok gambar kerabu mangga ni

    BalasPadam
  4. Sedapnya ikan tu..makan masa hangat2...tak hengat bertambah kan..1st tgok daun ktumbar tu kak amie..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe