ADSENSE

Ahad, 20 Oktober 2013

Resepi Snow Cheese Cake

Pada mulanya Amie ingin penuhi permintaan anak buah Amie untuk sambutan ulangtahunnya yang jatuh pada 17 Oktober. Anak buah kesayangan Amie  minta Amie buatkan kek yang mengandungi reflika motosikal ninja kawasaki... maklumlah itulah motosikal kesayangannya! Memandangkan Amie kesuntukkan masa dengan pelbagai urusan, jadi tak dapatlah Amie penuhi permintaannya. Sebaliknya Amie cuba buatkan kek yang lebih mudah tetapi sedap! Jadi... muncullah idea untuk membuat sebiji Snow Cheese Cake setelah beberapa kali study di dapur Hana DI SINI.


Terima kasih banyak-banyak ye Hana di atas perkongsian kek yang sangat sedap ini! 


Jumaat petang.... Amie pun mulakan operasi. Kek ini dibakar secara waterbath @ steambath.



Dah siap pun kek yang nampak gebu... perasan! Memang perasan pun dengan hasil tangan yang sangat memuaskan hati ini.



Inilah permukaan kek yang Amie terbalikkan seperti gambar di atasnya tu.... Sementara menunggu kek menjadi sejuk, Amie pun keluarkanlah cream cheese & keju cheddar serta susu pekat manis. Disebabkan agak letih, Amie tertidur sampailah ke pagi... terbiarlah kek tadi di dapur! Kebetulan pula pada sebelah paginya (Sabtu) hingga petang Amie mengikuti kelas masakan. Jadi.... kek pun terbiar lagi!


Pada sebelah malamnya, Amie gagahkan diri untuk menyiapkan Snow Cheese Cake yang terbengkalai semalaman! Wokey.... Amie belah kek menjadi 2, tapi sebaiknya jadikan 3 lapisan sebab kek ini agak tebal, maklumlah Amie gunakan adunan berganda dari adunan yang dibuat oleh Hana. Oh... ya! Terlupa pulak nak beritahu.... buangkan permukaan kek yang berwarna gelap itu... sisip dengan pisau kek terlebih dahulu ye kawan-kawan.



Amie sapukan Cream Cheese Filling di permukaan lapisan pertama. (Sila rujuk Cream Cheese Filling di bawah, sebab Amie tidak gunakan resepi Hana untuk toppingnya). Ini disebabkan Amie terpengaruh dengan resepi Cheesy Cheese Cake yang Amie pelajari di kelas masakan pada siang hari Sabtu. Adeeehhhh... ampunkan daku Hana... keknya ikut resepimu, tapi toppingnya ikut resepi guru masakanku pulak!


Selepas Amie sapu cream cheese filling, Amie taburkan parutan keju cheddar di atasnya. Seterusnya Amie sapukan pula cream cheese filling di permukaan lapisan kek kedua yang akan ditelangkupkan di atas lapisan yang sudah dipenuhi dengan parutan keju cheddar.

 

Ratakan permukaan dan sekeliling kek dengan cream cheese filling... walaaaaaaa... melelehhhh-lelelehh you tau! Kemudian taburkan parutan keju cheddar di atas kek, di sekitarnya dan sehingga menutupi keseluruhn kek.



Wokeh... siaplaah sudah deko ringkas untuk Snow Cheese Cake ini. 




RESEPI SNOW CHEESE CAKE

Bahan-bahan
Untuk Kek: (Amie gunakan sukatan maksima)
  • 4 keping slice cheese - 6 keping
  • 170ml susu segar - 250ml
  • 70g butter - 100g
  • 80g gula halus -100g
  • 80g tepung gandum ayak (hana buat 10g tpg SRF, 70g tepung superfine) - 110g
  • 4 biji telur - 6 biji
  • 1sk esen vanila
Untuk Topping
  • 250g cream cheese Philadelphia (satu ketul) 
  • 1/2 tin susu pekat 
  • 1/2 ketul keju cheddar kraf 
Amie cuba gunakan cream cheese filling yang Amie pelajari di kelas masakan untuk make-upkan kek ini. Resepinya seperti di bawah ini:

Bahan-bahan untuk Cream Cheese Filling:
500 gram cream cheese - Amie gunakan jenama Anchor
150 gram gula icing
1/4 sudu teh garam halus
100 gram UHT Whipping Cream - diputar

Cara:
1. Putar cream cheese bersama gula icing & garam hingga licin.
2. Masukkan whipping cream yang telah diputar dan gaul sehingga rata.
3. Sapukan pada lapisan kek, permukaan dan keseluruhan kek.

Cara-cara
  • Untuk Kek - Siat-siatkan slice cheese dan masukkan ke dalam periuk, Masukkan sekali susu segar. Kacau hingga cheese cair kemudian masukkan butter. Matikan api. (Tak perlu hingga mendidih). Sejukkan.
  • Asingkan putih dan kuning telur. Pukul putih telur dan gula hingga bertanduk (terbalikkan tak jatuh).
  • Kemudian pukul kuning telur dan esen vanila lebih kurang satu-dua minit dengan kelajuan sederhana. 
  • Masukkan campuran susu segar, butter dan slice cheese tadi.  Kacau menggunakan whisk.
  • Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati.
  • Ambil 1/3 daripada putih telur dan kaup balikkan ke dalam adunan kuning telur. Kemudian campurkan baki adunan putih telur sedikit demi sedikit. Kaup balik sebati. (jangan over, adunan agak ringan dan pekat)
  • Griss loyang dengan butter dan ratakan tepung supaya tidak melekat. (boleh juga alas dengan baking paper)
  • Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar secara waterbath. 
  • Bakar suhu 160 api atas bawah selama 50min-1jam (Bergantung kepanasan oven masing2). Uji kek sebelum keluarkan dr oven.
  • Sejukkan dahulu kek kemudian potong tengah dua bahagian.(Hana potong guna pisau pemotong roti)
  • Untuk Topping - Pukul cream cheese dan susu pekat hingga sebati. Sapukan ke atas kek dan taburkan dengan parutan keju cheddar. Sejukkan dahulu dalam peti kemudian potong dan hidangkan. (Untuk topping Amie gunakan resepi Cream Cheese Filling)


Meleleh lagi.... he he ehhhhhhhh...!
Untuk anak buahku... Fauziah Abd. Hamid, moga gembira di hari ulang tahunmu, dan hadapilah hari-hari mendatang dengan senyuman!

49 ulasan:

Norzila Zakaria berkata...

wow..aritu sis in law zila buat masa raya hj berebut org mkn..tp nya guna tepung optimaa @ sponge mix..

tun_telani berkata...

salam kak amie.. sedapnyerr.. tun tgk harga cheddar cheese tu, terus terbantut hasrat nk buat. haha...

Suzana Ibrahim berkata...

saya dah berkira-kira nak buat,tengok-tengok Amie dah mendahului saya.apapun saya akan gunakan resepi ini sebab nampak mudah saja bahannya.

Yatie Mokhtar berkata...

sedapnyer...tgk gambar tu, mcm tak sabar nak try...

Bbwana adienia berkata...

kek ni memang sangat2 yummy..x pernah bosan makan chez kek yang meleleh ni..

Umie Jazz berkata...

Assalamualaikum k.amie mangancam....

sitiezahim berkata...

cantiknya.. mesti sedap kan :)

hazlina azmi berkata...

sedapnya!!!..blogwalking,jemput follow blog saya ye...http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

Bicara Kak Noor berkata...

haiii Mie laparrrr tengok cheesecake ni bagi sepotong lebih2 kan cheese tu tau heee

Fadzlil Salleh berkata...

nak soh bini buat lah..nampak sedap jer...

Jainah Nasir berkata...

memang sedap snow cheese kek ni,bawa ke mesyuarat guru pertama, semua jilat jari nyum nyum nyum , x pernah buat pun blh jadi.

radz kaber berkata...

finishing cake sangat cantik... suka sangat

www.mnmforlife.blogspot.com

Phylo berkata...

Salam akak, harga cheddar cheese tu brape?

zakiah ismail berkata...

Tgk gmbr tak sbr nak try. Hrp2 mnjadi b'coz dah byk kali try buat cheese cake n mcm cara dah try tp x begitu menjadi


azirunn berkata...

slice cheese tu cheese cheddar ke?ke cheese apa2 je?

Adilah Manaf Celik Vitamin berkata...

Terliur saya dibuatnya.

Maksimumkan Peluang Anda Untuk Hamil

xorazura berkata...

Salam sis sy dh 3 kali buat tp x naik tinggi pn. Rasa mmg ok. Nak dapatkn telur putih mjadi spt bertanduk mmg sangat lama ker atau teknik sy yg silap

xorazura berkata...

Salam sis sy dh 3 kali buat tp x naik tinggi pn. Rasa mmg ok. Nak dapatkn telur putih mjadi spt bertanduk mmg sangat lama ker atau teknik sy yg silap

xorazura berkata...

Salam sis sy dh 3 kali buat tp x naik tinggi pn. Rasa mmg ok. Nak dapatkn telur putih mjadi spt bertanduk mmg sangat lama ker atau teknik sy yg silap

xorazura berkata...

Salam sis sy dh 3 kali buat tp x naik tinggi pn. Rasa mmg ok. Nak dapatkn telur putih mjadi spt bertanduk mmg sangat lama ker atau teknik sy yg silap

Hanafi Abdullah berkata...

terima kasih berkongsikan resepi ini..

anamusafir89 berkata...

try this..everyone has chances http://jobandcash.com/?share=93704

syira pink berkata...

salam sis tepung superfine tu 110g boleh ke
Ke mcm mana xbrpe nk fhm yg bhgian tepung tu klau bkar tanpa waterbath boleh

mardiana abu darin berkata...

Wow! Nak Cuba! Nampak sedappp

hudahud berkata...

Salam sis, tepung SRF tu tepung ape

adi penangsang berkata...

harus di coba nich
vimax | vimax asli | vimax canada | vimax asli | vimax asli | vimax asli

terimakasih, semoga admin sukses selalu

D'Umairah.Blogspot.Com berkata...

Mohon share resepi nie

Saimah Sai berkata...

Nampak sedap dan menyelerakan...yummy

CAESAR SHOP berkata...


Thank you for sharing in this article
I can learn a lot and could also be a reference
I hope to read the next your article updates

[-] Vimax Asli
[-] Pembesar Penis
[-] Agen Vimax Asli

erwin toha berkata...

vimax enjoy

jual obat berkata...

JUAL OBAT ABORSI | OBAT TELAT BULAN | STANDAR FDA USA | PENGGUGUR KANDUNGAN | MIFEPREX | OBAT ABORSI CYTOTEC | PALING AMPUH | AMAN DAN TUNTAS !!! KAMI JUAL OBAT ABORSI ORIGINAL PFIZER USA DAN BUKAN OBAT YANG TELAH EXPIRED. OBAT ABORSI DARI KAMI MASIH DALAM BENTUK TABLET BUKAN CAPSUL RACIKAN. JANGAN TERGIUR DENGAN HARGA OBAT OBAT ABORSI MURAH !!! NO PENIPUAN MURNI BISNIS | ANDA BUTUH KAMI PERLU !!! INGAT !!! Diantara semua pilihan OBAT ABORSI DI APOTIK, OBAT ABORSI AMPUH yang terbaik adalah dengan 2 jenis OBAT ABORSI

vimaxcanada herbal berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
vimaxcanada herbal berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
zarena cantik berkata...

perfect perfect fried rice, good post for the beginners as well..Super Prema, loved the presentation very much
Selaput Dara Buatan
Vimax asli Canada
Obat Perangsang
viagra usa
vimax canadantab bisa dicoba gan

PT NCS berkata...

Makasih bgt ya infonya,, keliatannya gampang nih buat dicoba,,
jasa pengiriman barang dan dokumen

tentang buah berkata...

ciri vimax asli
vimax
viagra Usa

terima kasih gan semoga bermanfaat...

Rani Cute berkata...

Yummmyyyyy enak banget liatnya jadi ngiler.... pengiriman barang

Ratna Aurora berkata...

Thank you for sharing in this article
I can learn a lot and could also be a reference
I hope to read the next your article updates

jual vimax asli di surabaya
jual vimax asli di jakarta
jual vimax asli di bali

حسام داود berkata...

companies in Riyadh cleaning workers technical coach at the highest levelشركة تسليك مجارى بالرياض
شركة تنظيف بالرياض
شركة تنظيف شقق بالرياض
شركة تنظيف منازل بالرياض
شركة تنظيف خزنات بالرياض
شركة مكافحة حشرات بالرياض
شركة رش مبيدات بالرياض
شركة تخزين اثاث بالرياض
شركة تنظيف مجالس بالرياض
شركة تنظيف فلل بالرياض

Nur isniyah berkata...

Obat Penggugur Kandungan
Obat Aborsi 
Jual Vimax Surabaya
 

Apotik Obat berkata...

Very good idea you've shared here, from here I can be a very valuable
new experience. all things that are here will I make the source of
reference, thank you friends

Click Here: Obat Aborsi

Click Here: Obat Aborsi

Click Here: Obat Aborsi 1 Bulan

Click Here: Cara Menggugurkan Kandungan

Click Here: Obat Aborsi 1 Bulan

Click Here: Obat Aborsi 2 Bulan

Click Here: Obat Aborsi 4 Bulan

Mas Mahendra berkata...

Obat Penggugur Kandungan
Obat Aborsi
Obat Cytotec

Apotek Farma berkata...

Jual Vimax Asli Di Batam
Vimax Asli Di Batam
Jual Vimax Asli Canada Di Batam
Jual Vimax Di Batam
Agen Vimax Asli Di Batam
Vimax Asli Batam
Vimax Di Batam
Agen Vimax Di Batam
Toko Vimax Asli Di Batam
Alamat Toko Vimax Di Batam
Vimax Batam

Toko Semarang berkata...

Thanks for sharing, nice article.

KLG

VIMAX

HAMMER OF THOR

VIAGRA ASLI

PRO EXTENDER

PENIS TEMPEL TELUR

PENIS IKAT PINGGANG

BONEKA FULL BODY

PENIS MANUAL

jualkan2 berkata...

memanfaatkan ramuan Tradisional Obat Aborsi sebagai Obat Aborsi Ampuh dengan buah nanas muda Sudah di percaya para ilmuan medis sebagai obat aborsi murah.. # artikel yang sangat mantap dan bermanfaat

Create short url berkata...

Create short url
موقع اختصار الروابط
Create short url
موقع اختصار الروابط
Create short url
موقع اختصار الروابط
جلب الحبيب
الشيخ الروحاني
Create short url
موقع اختصار الروابط
Create short url
موقع اختصار الروابط
Create short url
موقع اختصار الروابط
الشيخ الروحاني
جلب الحبيب
Create short url
موقع اختصار الروابط
Create short url
موقع اختصار الروابط
Create short url
موقع اختصار الروابط
نسوانجي
http://www.3nwan.net/vb
http://www.sheikhmaghreb.com/

masalikhan berkata...

Ciri-ciri Vimax Asli
Ciri-ciri Anabolic 24rx Asli
Obat Anabolic
24rx Asli

Hammer Of thor asli
Obat Forex Asli
Vmenplus Asli

Masoud Etemad berkata...

Thanks so much for the shout out! Good luck with the site!

سریال ایرانی
طراحی سایت
جی پی اس ورزشی
اس ام اس
سنگ مصنوعی
آموزش زبان
آموزش تافل
آموزش نقاشی
آموزش تلگرام
خرید کسپر اسکای

Viagra berkata...

thank you
Viagra
Obat Kuat
Obat Viagra
Obat Kuat Viagra
Viagra Asli
Viagra Usa
Viagra