Ubi Pikul Rebus
11:07 PG
Assalamualaikum.
Pernah dengar nama ubi pikul? Bukan ubi dipikul atas bahu ye... ini nama khas bagi sejenis ubi kayu. Oleh kerana Amie lahir dan dibesarkan di desa, hidup bergelumang dengan lumpur dan rumput serta semak samun, Amie juga tidak terkecuali dari memiliki kenangan bersama ubi-ubian. Tidak kiralah ubi kayu, ubi keladi, ubi keledek, ubi kemili dan macam-macam lagi. Sebenarnya terdapat banyak jenis ubi kayu. Ada pokok ubi kucir, yang memiliki daun yang keriting dan panjang dan khas untuk dibuat sayur, ubi kayu kuning yang isinya warna kuning, ubi kayu pulut yang rasanya ala-ala pulut yang melekit apabila direbus, ubi kayu ajinomoto.... yang pucuk mudanya warna ungu! Ubi kayu pikul atau kami panggil ubi pikul ialah ubi kayu jenis mudah empuk apabila direbus. Rasanya lebih lemak. Untuk mengenali jenis ubi kayu pikul ini, kalau kita beli ubinya, pastikan di lapisan bawah kulit luarnya, ada warna kemerah-merahan atau merah jambu pada kulit tebalnya. Kalau biasa dengan pokok ubi pikul, batangnya warna merah tua.
Ini ialah hidangan minum petang kami kelmarin. Ubi kayu pikul rebus cicah sambal tumis udang.
22 comments
Assalam amie, baru pertama kali dengar nama ubi pikul, saya kenal beberapa jenis je ubi kayu ni, yg biasa , yg kuning tu je heheh, tapi yg kuning tu bestkan, tapi susah nak dapat.
BalasPadamMesti sedap kalo ubi yg jenis cepat empuk mcm ni, dlm tu putih bersih je, rasa mcm nak mkn ubi kayu juga lah amie
woo..klasik ni makanan ni..zaman2 jepon lagik ni..tp ngn ubi kayu kan..nens jarang cicah ngn sambal..biasa cicah ngn kelapa..;)
BalasPadamhidangan tak lapuk dek hujan,memang teringat sampai bila2....
BalasPadamMemang gue sangka ubi yg dipikul di atas bahu..hehehe...
BalasPadamUbi rebus rupenyer...sedap tu kak.
saya suka ubi kayu yg empuk (ubi pikul lah tu kan) pastu cicah dengan kelapa muda.
BalasPadamDulu waktu kat kg...mcm2 ubi ada...ubi keling(KEMILI) UBI ITIK, UBI BADAK DAN MACAM2 LAGI :)
adoyyyy.. ngences giler nengok ni Amie.. shedapnyerrrr.. :b
BalasPadamAdoiiii...manalah nk cari ubi pikul ni... udah terlior
BalasPadamRosa,
BalasPadamubi yang kuning tu memang sedap Rosa... ingat lagi dulu2 orang buat kerepek...sedap!
Nens,
sinonim dengan zaman Jepun ye Nens... ha ha hah teringat pantunnya:
pon talipon
anak ayam bulu balik
ikut perintah Jepun
makan ubi dengan keledek!
Myda,
betul Myda... memang dari kecil sudah dihidangkan dengan ubi, ke mana pergi pun kalau ada ubi tentu teringin menikmatinya.
Rahel,
BalasPadamtak tahu nape dapat nama ubi pikul tu Rahel.
Kasih,
oooooowwww... lagi best ni, dapat info tentang nama ubi...first time kita dengar ubi itik, ubi badak... macaana rtupa ubi tu ye Kasih... kalau ubi gajah memang pernah dengar!
Sheila,
jom makan sama Sheilaaa...
Gee,
nanti terjumpa juga ubi pikul tu Gee... jangan pikul atas bahu udah le he he he ehh
sedapnya amie kalau dpt bersarapan dengan ubi rebus ni... tp nama ubi kayu jenis ubi pikul tak pernah lg didengar...
BalasPadamwahhhh...kak amie baru cat rumah ye... cantik... saya pun baru dengar ubi pikul ni...unik je namanya
BalasPadamsalam kak amie,
BalasPadammcm pnh dgr nama ubi pikul ni tp x detail pulak..hehe..yg kuning ada yg panggil ubi mentega..mmg sesuai wat kerepek je sbb kers sket kn kalo drebus..tak seemoyk ubi pikul nih..sedapnya nmpk smbl udg kak amie tuh
Alamak Amie, tiba2 ummi teringin nak makan ubi kayu ni, hehe..mana nak cari ni, kat dapur Amie dah abih.
BalasPadamSalam Kak Amie..lama tak singgah sini ..sibuk sikitlah kak..wah ni first time kita dengar ubi pikul...sebab kita ni main belasah je..janji boleh makan..hu hu...
BalasPadamAssalamualaikum Amie :D
BalasPadamPerhhhh!! sedapnya ubi pikul rebus,cicah dengan sambal tumis mak hai sedapnya...
Pertama kali Kak Lin dengar Ubi Pikul...
kak amie..ni first time mieza dgr nama ubi pikul..rupanya macam ubi kayu yg mieza tanam ye kak..rasanyer mungkin seakan sama...mieza pun membesar di kg...mieza pun suka segala jenis ubi kak..hmmmm sedapkan ubi makan sambil minum kopi o...lazat!
BalasPadamTak pernah makan ubi kayu dengan sambal , sound like a nice combo!
BalasPadamOwh itu ubi pikul namanya...alahai x tahu pun, yg tahu ubi kayu je hihihi....sedapnya kak layan ubi rebus diptang hari :-)
BalasPadamTeringat kak Zai masa dulu2,arwah mak suka buat rebus ubi dimakan dengan sambal tumis bilis.
BalasPadamassalam k.Amie
BalasPadamsy pun memang suka ubi kayu ni, rebus makan ngan kelapa atau gula merah
memang sedapkan..
Nak tanya ubi kayu ajinomoto,, daun dan ubi nya boleh mkn tak,, masak apa ya. Saya punya dah besar
BalasPadamUbi ajinomoto atau ubi chaya atau bayam suria atau pepaya jepang ni daunnya serupa daun betik yg boleh dibuat sayur. Ubinya tidak dimakan.
Padam