Nasi Hujan Panas, Ayam Panggang Madu & Acar Mangga
4:56 PTG
Assalamualaikum.
Hai senangnya dalam hati.... Siapa tak rasa senang hati kalau hari cuti begini anak-anak meneruskan rutin mingguan membersihkan rumah bersama - sama. Kita pun dengan gembiranya dan penuh kasih sayang menyediakan hidangan untuk dinikmati bersama. Hari ini Amie masak Nasi Hujan Panas, bukannya nasi minyak tau! Nasi Hujan Panas sahaja. Amie panggang ayam bahagian peha dan buat acar mangga semangkuk penuh!
Sila ambil sepinggan seorang set Nasi Hujan Panas yea... makan sampai kenyang, lepas tu baru kita sembang tentang resepi untuk hari ini. Bismillah.....
Untuk resepi Nasi Hujan Panas, Amie gunakan Sup Ayam Campbells. Seperti biasa, Amie masak cara kukus. Nak masak guna rice cooker pun boleh, tapi kena lebihkan air.
Sumber : Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
500gram beras basmathi - cuci dan toskan
1 tin Sup Ayam Campbells
450ml air
1 batang serai - diketuk
2 helai daun pandan - siat dan simpul
3 biji bawang putih - hiris halus
1 labu bawang besar - hiris nipis
3cm halia - hiris halus
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
1/2 cawan minyak zaitun
pewarna merah, hijau & kuning telur
kacang gajus goreng
bawang goreng
Cara:
1. Didihkan air dalam periuk pengukus.
2. Panaskan minyak zaitun dalam kuali. Goreng bawang putih, bawang besar, halia, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, serai dan daun pandan hingga wangi.
3. Masukkan Sup Ayam Cambpells serta air. Kacau sehingga mendidih.
4. Masukkan beras dan kacau sekali-sekali sehingga beras kembang dan air mengering.
5. Pindahkan beras yang telah kembang tadi ke dalam periuk pengukus.
6. Kukus selama 15-20 minit atau sehingga nasi masak.
7. Bubuh sedikit pewarna hijau, kuning dan merah. Tutup periuk pengukus.
8. Apabila hendak dihidangkan, gemburkan nasi di dalam periuk pengukus supaya warnanya bertabur cantik.
9. Hidangkan bersama kacang gajus dan bawang goreng.
Di bawah ini Acar Mangga yang Amie buat bercampur dengan lobak merah dan buah epal bidara.
Acar begini memang sudah ada peminatnya di rumah kami. Siapa lagi kalau bukan Encik Suami. Amie gunakan mangga udang yang dipetik di belakang rumah. Oleh kerana mangga udang tersangatlah besarnya, jadi Amie gunakan separuh sahaja. Amie buat ringkas sahaja menggunakan bahan asas seperti gula, garam, hirisan bawang, hirisan cili serta perahan limau kasturi.
Resepi : Acar Mangga
Sumber : Amie's Little Kitchen
Bahan:
500 gram isi mangga - ricih / cincang
1/2 batang lobak merah - hiris halus / nipis
3 biji epal bidara - ricih / cincang
1 labu bawang besar - hiris nipis
10 biji cili padi - hiris nipis
3 sudu gula pasir
1 sudu teh garam
2 sudu besar perahan limau kasturi
Cara:
1. Gaul kesemua bahan di atas.
2. Perap 15 minit.
3. Sedia untuk dihidangkan.
Yang di bawah ini Ayam Panggang Madu. Amie memang suka panggang cara begini sebab memang sudah jadi kebiasaan Amie, terjamin sedap dan masaknya sekata. Boleh rujuk DI SINI untuk melihat hasil air tangan Amie yang lalu.
Amie copy paste dari entri Amie yang lalu resepi Ayam Panggang Madu seperti di bawah ini. Oleh kerana hari ini Amie gunakan bahagian peha, jadi tidaklah Amie perap selama 4 jam seperti memerap ayam seekor bulat. Amie hanya perap selama 1 jam sahaja, dan memanggangnya di dalam oveh dalam tempoh 40 minit.
Resepi : Ayam Panggang Madu
Sumber : Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
1 ekor ayam segar seberat 1.7kg - bersihkan dan tos
Bahan A:
5cm halia - kisar
5 biji bawang putih - kisar
1 sudu makan Sos Ayam Pekat Maggie
3 sudu makan sos tiram
1 sudu makan lada putih - tumbuk
2 sudu makan minyak bijan
Bahan B:
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos ayam pekat Maggie
3 sudu makan madu
Cara:
1. Lumurkan ayam dengan Bahan A dan perap selama 4 jam / sebaiknya perap semalaman di dalam peti sejuk.
2. Panggang di dalam oven dengan menggunakan api sederhana panas - Amie panggang selama 90 minit.
3. Keluarkan ayam panggang, dan sapu dengan Bahan B.
4. Masukkan kembali ke dalam oven dan panggang dengan api kecil selama 15 minit.
5. Tutup api oven, dan keluarkan.
6. Sedia untuk dihidang.
Okey tak hasil kejadian Ayam Panggang Madu Amie? Okey kan...kan... ini yang anak-anak berebut makan ni! Oh ya... Amie tambah keropok papadom dalam hidangan sebab anak-anak suka makan.
Amie pun suka makan Acar Mangga bercampur lobak merah dengan epal bidara. Nampaknya hidangan kegemaran Encik Suami sudah ada pesaingnya! Di bawah inilah rupa buah epal bidara yang sudah menjadi acar untuk hari ini!
Dan di bawah ini, buah mangga udang yang sangat besar itu..... yang beratnya melebihi 1.5kg!
Sesekali makan hasil tanaman sendiri memang sedap!
Amacam? Dah kenyang ke... Terima kasih sudi dengar Amie berceloteh untuk hari ini. Lain kali datang lagi. Jumpa lagi!
40 comments
kak amie mana bisa kenyang kalo liat photo nya aja..wuihh enak sekali macam nya.memang menggoda lah ayam panggang nya unruk di coba.besar nya mangga itu..slurrp
BalasPadamassalam k.amie
BalasPadamdpt jamu mata je kita ni yg jauh he he sy panggil nasi cantik sb kalernya memag cantik kan
syoknye makan hasil tanaman sendiri puas rasanya kan, suka tgk mangga tu besoo dia uihhh ramai leh makan ni
kalaulah blh sy memang nk tanam mangga tp sayangnya semua bersime hu hu kena taam dlm pasu je
Melly,
BalasPadaminilah diet paling berkesan ya Melly cayang...he he he ehh, mudah sekali mau panggang ayam madu ini Melly,
iya.... mangganya memang besar2 Melly.
Mama Sara Nur,
waalaikumussalam.... nasi warna pelangi ye Mama Sara Nur, lepas hujan panas..timbul pelanginya pula.
Kalau sebiji mangga ni masak, kadang2 tak habis kami makan 5 beranak...
emmm dapnye k.amie...teringin nak buat makan nasik hujan panas..tp bile tah..hehe :)
BalasPadamAmie..sepinggan tak cukup ni, nak 2 pinggan boleh?hik!
BalasPadamSemua gambar2 tu mengancam selera, epal dan mangga tu pun rasa macam nak petik2 je buat balik Bangi..
Salam kak amie! aduhhhhhh sedapppnyaaaaaaa!!!! kalau lah dpt sepinggan mcm kat gmbr tuuu mmg kenyang sampai malam :D tp ulang2 makan yg sama hihihi.... cantek kaler ayam panggang akak kita suke kaler berkilat mcm tu :D
BalasPadamTihara,
BalasPadamsampai masanya nanti terbuat juga tu dik...he he heh
Ummiross,
silakan Ummi... ada berpinggan2 juga tu he he heh
Memang seronok kalau dapat petik buah2 tanaman sendiri ni Ummi...
Ika,
memang kenyang Ika... siap ayam sepeha berkilat lagi tu he he he ehhh
Assalamualaikum Amie,
BalasPadamwaduhhhhhh tak tahan tngk set nasi ni..menyelerakan sungguh....suka tngk nasi peroi2 mcm tu...kalau dpt rasa, mmng best sangat2....
Walaaaa kak ami..nk sepinggan...hihi...lme x buat nasi hujn pnas ni...asyik terlupe ghee je...:-)
BalasPadamYatie,
BalasPadamwaalaikumussalam... memang sedap sesekali mennguyah nasi berderai-derai berperoi2 ni he he he...
Sury,
nasi hujan panas ni kakak buat tanpa minyak sapi... guna sup ayam campbells aje...dengan minyak zaitun.
memang nampak sedap..macam terbayang ajer makan nasi dgn ayam tu...
BalasPadamAssalamualaikum amie..
BalasPadamsemua gambar kat atas ni buatkan saya terliur terutamanya mangga yang bergayut tu. pergggh menggida sungguh
memang menggoda betul lah Amie semuanya akak suka manggo buat macam tu apa lagi makan dengan nasi hujan panas mmg ngancem dong
BalasPadamsinggah malam jamu mata..hihi
BalasPadamkak amie..minta izin copy resepi nasi..dh lama teringin nk mkn tp cari resepi yg simple2..hehe..
boleh la try..;)
sedapnya mie. Nasi kalau dikukus rasanya lebih sedap kan mie? Ayam panggang tu pun cantik. Bundo ni kalau manggang ayam sekor tak cukup hehe..
BalasPadamkak amie,
BalasPadamspnggan mana cukup....nak tambah lagi...(aduhhhh telan air liur jerlah tengok gambar tu..)
Nasinya, hujan panas; ayamnya, panggang madu; acarnya, mangga....?
BalasPadamSaja nak tanya, kalau nak bubuh apa-apa "extra" pada acar Amie yang memang sedia mengancam tu, apalah yang boleh ditambahkan.
Ayah kira-kira, setiap menu Amie tu "costly" juga, kan? Lupa pula, penyediaan harian Amie tu untuk berapa orang. Sesekali mungkin Amie nak seronokkan cikgu-cikgu "home economics" dengan menganggarkan kos penyediannya.
makin lapar le amie
BalasPadamberatnya mangga tu
Azian,
BalasPadamjemput....
Kak Sam,
waalaikumussalam... mangga bergayut tu dah masak Kak Sam!
Kak Noor,
dah tak mau tambah apa2 kat mangga tu... cukuplah begitu.
QasehnyaRania,
BalasPadamsilakan copy resepi... ringkas saja nak sediakan.
Ibundo,
memang nasi kukus lebih sedap Bundo, kita pun tak risau mentah atau lembik... selamat!
MP,
BalasPadamsilakan... boleh tambah lagi!
Ayah Temuk,
kalau suka boleh bubuh bunga kantan, atau udang kering dalam acar tu...
Hidangan ini untuk kami sekeluarga 5 orang, dan kerana semua bahan asas seperti beras dan lain-lain sudah tersedia, kami hanya beli daging ayam dan Sup Ayam Campbells sahaja.
Kasih,
BalasPadammemang besar & berat kasih...
aslmkum amie.. suke klau dpt masak nasi cantik camni.. klau kt rumah saya ulang2 nsi lemak jer.. hihihihi.. ngendap dr sek ni..mgantuk jaga budak2 peksa trial..
BalasPadamassalam amie..acik tak pernah kukus nasi..tak tau macam aman nak buat..dah baca resepi ami..dah faham rasanya..macamana..
BalasPadamYa Allah sedapnya Amie....tgk pun dah terliur di buatnya.Besarnya buah mangga tu....best ni kalau berjiran dgn Amie.
BalasPadamSalam Kak Amie...
BalasPadamuwaaa...bikin baliur jak tengok ayam panggang sama acar mangga tu...nasi ujan panas tu gue tak mau la...mau nasi putih jak..hehehe..
beratnyer mangga tu..teringin la nk merasa kak amie..hehe
BalasPadamacar mangga tu buat nens terliur ja..mest sedappkan..;)
Ya Allah amie sedap nya nasi hujan panas tu..ayam panggang madu...meleleh..dh ni...
BalasPadamdari dulu lagi teringin nk mkn nsi hujan panas ni.
BalasPadamsalam Amie...Sedapnya juadah hari ini.Tang kerabu mangga tu mmg xtahan negoknya..hihi
BalasPadamApa pulak kenyang Amie? kakak jadi bertambah lapar bila tengok semuanya.
BalasPadamsalam syg kak amie,
BalasPadamamboi makanan lengkap..siap ada gajus lg..mcm nk kutip jew gajus tue satu2..h ehhee hhe mangga tu pun wt zila kecurrr..kak amie masak apa pun mmg sedappp:)
Lapar gilerr dibuatnya Amie bila makin kutenung nasi dan ayam itu.. Manggo tu pulak, bergayut gayut.. Telan air liur jerlah.. :b
BalasPadamHmm, nasi lar, acar lar dan ayam lar, semua nampak sedapnya!
BalasPadamamboi kak, senangnya hati dia..nasi hujan panas laagi!! patutlah kat sini cuaca pagi panas, petang pulak hujan..mampirlah, arek mangan ayam pannggang!! berkilat cantekk si peha ayam tuuu!!..
BalasPadamterliur nyer tgk masakkan Amie nie yummy yummy tulah.. Kalau ade rezki leh gak lah merasa air tangan Amie ek :D..
BalasPadamsedapnyaaaaa....KY berkenan dengan ayam tu, mintak sikit bolehhh...heeee
BalasPadamAslmkum Amie.sungguh enak nengok ayam bakar dan nasi hujan panas Amie hidangkan. ayam tu kalau ratahpun sedappp ni...
BalasPadamsedapnyer amie..nk minta dh abih..alahai!
BalasPadammesti cuba ni
BalasPadam