Pucuk Ubi Masak Lemak Putih, Sambal Belacan Mangga & Ikan Belanak Goreng

7:05 PTG

Assalamualaikum.

Bertemu lagi kali ini dengan hidangan kampung dari dapur Amie. Alhamdulillah, dapat juga Amie sediakan Pucuk Ubi Masak Lemak Putih dengan gandingan Sambal Belacan Mangga dan dilengkapi dengan Ikan Belanak Goreng. Sebenarnya Amie rindu sangat dengan Ikan Belanak Goreng..... tapi ikan belanak saiz kecil yang bonda selalu hidangkan zaman kanak-kanak dulu! Sayangnya, saiz yang Amie maksudkan tidak dijual di sini.


Memang nostalgia zaman kanak-kanak kembali terimbau bila mengadap hidangan sebegini. Selalunya Ayahanda akan membeli beberapa kati (timbang sukat dulu-dulu) anak ikan belanak. Jenuhlah Bonda menyiang (teringat segala keturunan kucing berebut-rebut menerkam kepala anak belanak yang bonda potong dan lemparkan). Bonda akan goreng kesemua anak ikan belanak sehingga garing dan setelah mengasingkan bahagian yang akan dimakan ke dalam almari gerobok, bonda menyimpan sebahagian besar lagi ke dalam periuk besar bertutup rapat siap ditindih dengan lesung batu! Al-maklumlah ketika itu tidak ada peti sejuk dan adik-beradik pula ramai. Jadi, pandai-pandailah Bonda mencari tempat yang selamat untuk menyimpannya agar dapat dinikmati bersama pada waktu makan seterusnya. Rupanya, rasa ikan belanak yang disimpan lebih sebih sedap berbanding ikan belanak yang baru digoreng! Itu yang Amie tidak dapat lupakan hingga ke hari ini.


Ikan belanak di atas ini bersaiz agak besar, dan rasanya lebih tawar berbanding rasa anak belanak yang Bonda goreng dulu. Seringkali juga Amie pulang lewat ke rumah selepas sesi persekolahan (sekolah menengah rendah), kerana menunggu air pasang di Pantai Jeram. Pada ketika itu sebahagian air pasang terus mengalir hingga ke muara sungai dan pada masa yang sama terdapat anak-anak ikan belanak melompat tercungap-cungap mengikut arus air pasang ke pantai! Bayangkan... betapa seronoknya menangkap anak-anak ikan belanak dan kami kendung di dalam kain.....kain sekolah warna biru tu.... hmmmm seronoknya zaman itu! Kami bawa pulang anak ikan belanak yang masih segar dan bila digoreng, terasalah lemak manisnya anak-anak belanak tadi.


Tak apalah, tak dapat anak belanak yang lemak manis, dapat belanak yang tawar pun ... syukurlah! Tunggulah ada rezeki nanti, dapat balik kampung, bolehlah makan anak belanak puas-puas!


Ini Pucuk Ubi Masak Lemak Putih. Amie sukakan aroma santannya yang segar tanpa campuran serbuk kunyit untuk memberikannya warna kuning. Inilah hidangan turun-temurun kami sekeluarga yang Bonda selalu masak.

Resepi : Pucuk Ubi Masak Lemak Putih
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 cekak pucuk ubi - celur hingga lembut dan hiris ikut citarasa
500ml santan pekat
1 genggam ikan bilis - tumbuk kasar
2 biji bawang putih - tumbuk kasar
3 biji bawang merah - tumbuk kasar
1 biji cili merah - hiris kasar
garam dan perasa pilihan secukupnya

Cara:
1. Masukkan santan pekat ke dalam periuk bersama kesemua bahan yang lain.
2. Panaskan periuk di atas api sederhana panas.
3. Kacau sekali-sekala sehingga kuah mendidih agar tidak pecah santan.
4. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


Untuk menjimatkan masa, Amie kisar kesemua bahan Sambal Belacan Mangga! Rasanya? Sedap.... memang sedap! Apalagi kalau sudah bertemu dengan Pucuk Ubi Masak Lemak Putih dengan Ikan Belanak Goreng!

17 comments

  1. Amie, sedapnya Kak Ros terliur ni..kami orang kelantan ni kalau ada budu lagi la...meletop

    BalasPadam
  2. Kak Ros,
    iyaaa... ya budu... memang sedap tu kalau gandingkan dengan budu Kak Ros!

    BalasPadam
  3. terliur betul tengok semua menu kt sini. best2!! naik selera makan camnie ...

    BalasPadam
  4. sangatttttttttt terliur mampu habiskan nasi dua tiga pingan ni Amie kalau menu macam ni hari2 mau!!!

    BalasPadam
  5. Salam Kak Amie.. waduhhh sudah meleleh air liur niii tgk semua menu tuu..confem bertambah2 nasi klu mkn menu mcm ni ^^

    BalasPadam
  6. Amie..ummi rasa nak bersimpuh lama-lama kat dapur Amie ni, nak makan bersama Amie, makan2 sambil mendengar kisah2 zaman dulu2 Amie yang yang sangat best tu.

    BalasPadam
  7. cukup lengkap menu hidangan tghhari kak amie...semua ada...tu yg best!.....ulam2 ada x/...hehehe..

    BalasPadam
  8. salam syg kak amie..
    menu semuanya sedap2..ikan goreng tue mcm nk rasa jew :)

    BalasPadam
  9. Salam kenal Amie...
    pucuk ubi lemak ngan smabal belacan bersama ikan goreng mmg lauk yang boleh membuat saya tambah 3x nasik...
    http://my-mintroom.blogspot.com/

    BalasPadam
  10. ni kalo letak sebelah makanan western food ni..x laku WF..mmg ngap masakan ni lg..hehe

    BalasPadam
  11. Tetiba lapar tengok hidangan kak amie ni...sedapnya.

    BalasPadam
  12. assalam amie..tetiba teringin nak makan pucuk ubi lemak..lamanya tak makan makanan begini..hu2x..

    BalasPadam
  13. Assalamualaikum Amie,
    Fuhhh.... terliur tengok masakan ala kampung Amie, akak tak pernah makan lagi ikan belanak....nak tumpang bersila boleh...

    BalasPadam
  14. Assalamualaikum Amie :D
    Kak Lin suka makan sayur-sayur kampung mcm ni...berselera gitu silap2 boleh sampai gear 5...hahahaha

    Sedap3 Kak Lin suka...

    BalasPadam
  15. Uwaaaa....sedapnya....kalau ku dapat ni memang ku makan habis...

    BalasPadam
  16. salam kak amie.. mmg menggiurkan lauk kampung camnih. nasib baik laa arini tun pun cicah ikan dlm sambal belacan jugak.. hihi.. tun bakar terubuk arini.. tp ikan goreng garing2 mmg terbaik.

    BalasPadam
  17. salam rindu amie..lama x mai sini..pekabo? waduh plg x tahan sambal belacan mangga tuh..perghh!!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe