Oleh-Oleh Kota Kinabalu (KKIA)

3:56 PTG

Assalamualaikum.
Tak ada ribut, tak ada angin kencang, tanpa sebarang amaran  tiba-tiba kelmarin dapat surat panggilan untuk menghadiri majlis penyerahan surat penempatan pemangkuan PPPS Gred DG...... Majlis tersebut diadakan bermula pukul 7 pagi di SM Tinggi Kota Kinabalu pada 20 September 2012 (hari ini... Khamis). Maklumat diterima pada tengahari kelmarin 19 September 2012. Kelam-kabut dibuatnya... mana masanya untuk berkemas, mana kesempatannya untuk membeli tiket kapal terbang (itu pun kalau masih ada kosong)! Dan yang mengecutkan perut,  pihak airport hanya beri masa 10 minit untuk menjelaskan bayaran tunai sebanyak RM436.00. Dalam keadaan hujan yang tidak berhenti serta kesesakan lalu lintas,  dapat juga lepas ke bandar mengorek duit. Kenapa tidak gunakan kad kredit? Bukankah lebih mudah? Benar... dalam keadaan terdesak sedemikian banyak gunanya jika memiliki kad kredit.... tapi petugas kaunter memberitahu kami, mesin untuk memproses bayaran melalui kad kredit rosak!!!!! Ikut jalan darat? Boleh.... tapi... ada tapinya! Sanggup sampai ke Kota Kinabalu dalam keadaan letih lesu melalui perjalanan sejauh 400 kilometer? Akhirnya terbang juga walaupun agak terlewat sampai ke KKIA, dan syukur Alhamdulillah teman Amie telah menempah bilik di Tang Dynasty Hotel. Dan... majlis pun dapat disertai hingga ke akhir. Oleh kerana tiket pulang kami tempah pada pukul 5 petang, sedangkan majlis berakhir pukul 10 pagi, bergegaslah kami ke lapangan terbang kalau-kalau ada tempat kosong untuk penerbangan tengahari. Alhamdulillah... penat-lelah tercungap-cungap terbayar juga bila dapat tempat untuk penerbangan pukul 12.10 tengahari. Sebelum berlepas, sempat juga membeli sedikit oleh-oleh untuk anak-anak.



Antara oleh-oleh yang sempat dibeli di bangunan lapangan terbang. Sedih rasa hati kerana kelmarin hari ulangtahun si bongsu yang tak sempat diraikan. Harap si bongsu gembira dengan oleh-oleh kegemarannya ini.



Amie berminat untuk mencuba Japonais - meringue biscuits and hazelnut filling,



.... dan Reve de Vanilla - almond biscuits with vanilla cream filling,



serta Amandelle - biscuits with almonds and swiss milk chocolate.



Jom makan Daim - kegemaran Amie sejak dulu dan memang tak pernah ketinggalan membelinya kalau berada di airport.

13 comments

  1. salam kak amie

    mcm tulah tuntutan kerja kan, wah beli ole2 kat airport mesti agak costly kan

    tapi yg penting anak2 happy =)

    BalasPadam
  2. assalamualaikum..
    wahhh best nye amie.. banyak bawa ole2 tu.. gula2 + coklat besar2 belaka.. geram tengok.. biskut pun bukan main menyelerakan... hmmm.. nyum nyum..

    BalasPadam
  3. sedapppnyerrr kak ami.nens suke sgt coklat2 ni..mcm budak2 dpt gula la..hehe

    BalasPadam
  4. Kak Amieeeeee...sedapnyer cekelat dan xookie tuuu...nakkkkk sikittttt...kalau dah terbang ke KK tu terbang lah sekali ke semenanjung ni...leh kasi buah tangan tu kat mieza...nakkkkkkk

    BalasPadam
  5. Amie..naik pangkat ke? Coklat Daaim tu peberet ummi juga tu, balik umrah baru ni pun beli juga, hehe.. Biskut tu nampak sedap2 semuanya..

    Belum terlewat rasanya nak ucapkan selamat hari lahir buat sibongsu Amie..

    BalasPadam
  6. Tina Othman,
    kecoh juga dibuatnya kalau dah last minute dapat arahan ni Tina... lagi pun jauh...

    Jassnani,
    waalaikumussalam,
    ini sajalah yang sempat dibeli untuk anak-anak..iyelah kalau namanya anak-anak mesti berharap ada sesuatu yang kita bawa pulang setelah berpergian...

    Nens,
    kak Amie pun suka Nens... lagi pun tak dijual di luar, tu yang berhabis membeli tu kalau ada di airport!

    BalasPadam
  7. Mieza...
    kadang-kadang tak tahu mana satu nak dipilih, banyak sangat cokelat yang sedap2 di airport ni...

    Ummiross,
    dapat dua Ummi, naik DG (time-based) dan satu lagi jawatan pemangkuan untuk dapat hakiki.... tapi Amie tolak jawatan (lepas jawatan sekarang) tak larat....

    BalasPadam
  8. assalam Amie..jauh jugak dar tempat amie nak ke KK ye amie.
    alhamdulillah semua urusan Amie dipermudah

    BalasPadam
  9. pendekkan cerita.... saya nak semua tu boleh? hihihi

    BalasPadam
  10. sabtu ni insyaAllah sampai ke Sabah..1st time kesana.bestnye..xsabar..he3

    BalasPadam
  11. Acik Erna,
    memang jauh Acik... mujurlah ada kapal terbang, itupun terbang waktu siang aje...

    Mas Sani,
    boleh Mas.. semuanya sedap belaka!

    BalasPadam
  12. KunangKunang,
    selamat datang ke Sabah... enjoy your self!

    BalasPadam
  13. sedapnyee..dah lama tak BW kat sini..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe