Ubi Pikul Rebus

11:07 PG

Assalamualaikum.
Pernah dengar nama ubi pikul? Bukan ubi dipikul atas bahu ye... ini nama khas bagi sejenis ubi kayu. Oleh kerana Amie lahir dan dibesarkan di desa, hidup bergelumang dengan lumpur dan rumput serta semak samun, Amie juga tidak terkecuali dari memiliki kenangan bersama ubi-ubian. Tidak kiralah ubi kayu, ubi keladi, ubi keledek, ubi kemili dan macam-macam lagi. Sebenarnya terdapat banyak jenis ubi kayu. Ada pokok ubi kucir, yang memiliki daun yang keriting dan panjang dan khas untuk dibuat sayur, ubi kayu kuning yang isinya warna kuning, ubi kayu pulut yang rasanya ala-ala pulut yang melekit apabila direbus, ubi kayu ajinomoto.... yang pucuk mudanya warna ungu! Ubi kayu pikul atau kami panggil ubi pikul ialah ubi kayu jenis mudah empuk apabila direbus. Rasanya lebih lemak. Untuk mengenali jenis ubi kayu pikul ini, kalau kita beli ubinya, pastikan di lapisan bawah kulit luarnya, ada warna kemerah-merahan atau merah jambu pada kulit tebalnya. Kalau biasa dengan pokok ubi pikul, batangnya warna merah tua.


Ini ialah hidangan minum petang kami kelmarin. Ubi kayu pikul rebus cicah sambal tumis udang.


22 comments

  1. Assalam amie, baru pertama kali dengar nama ubi pikul, saya kenal beberapa jenis je ubi kayu ni, yg biasa , yg kuning tu je heheh, tapi yg kuning tu bestkan, tapi susah nak dapat.

    Mesti sedap kalo ubi yg jenis cepat empuk mcm ni, dlm tu putih bersih je, rasa mcm nak mkn ubi kayu juga lah amie

    BalasPadam
  2. woo..klasik ni makanan ni..zaman2 jepon lagik ni..tp ngn ubi kayu kan..nens jarang cicah ngn sambal..biasa cicah ngn kelapa..;)

    BalasPadam
  3. hidangan tak lapuk dek hujan,memang teringat sampai bila2....

    BalasPadam
  4. Memang gue sangka ubi yg dipikul di atas bahu..hehehe...
    Ubi rebus rupenyer...sedap tu kak.

    BalasPadam
  5. saya suka ubi kayu yg empuk (ubi pikul lah tu kan) pastu cicah dengan kelapa muda.
    Dulu waktu kat kg...mcm2 ubi ada...ubi keling(KEMILI) UBI ITIK, UBI BADAK DAN MACAM2 LAGI :)

    BalasPadam
  6. adoyyyy.. ngences giler nengok ni Amie.. shedapnyerrrr.. :b

    BalasPadam
  7. Adoiiii...manalah nk cari ubi pikul ni... udah terlior

    BalasPadam
  8. Rosa,
    ubi yang kuning tu memang sedap Rosa... ingat lagi dulu2 orang buat kerepek...sedap!

    Nens,
    sinonim dengan zaman Jepun ye Nens... ha ha hah teringat pantunnya:
    pon talipon
    anak ayam bulu balik
    ikut perintah Jepun
    makan ubi dengan keledek!

    Myda,
    betul Myda... memang dari kecil sudah dihidangkan dengan ubi, ke mana pergi pun kalau ada ubi tentu teringin menikmatinya.

    BalasPadam
  9. Rahel,
    tak tahu nape dapat nama ubi pikul tu Rahel.

    Kasih,
    oooooowwww... lagi best ni, dapat info tentang nama ubi...first time kita dengar ubi itik, ubi badak... macaana rtupa ubi tu ye Kasih... kalau ubi gajah memang pernah dengar!

    Sheila,
    jom makan sama Sheilaaa...

    Gee,
    nanti terjumpa juga ubi pikul tu Gee... jangan pikul atas bahu udah le he he he ehh

    BalasPadam
  10. sedapnya amie kalau dpt bersarapan dengan ubi rebus ni... tp nama ubi kayu jenis ubi pikul tak pernah lg didengar...

    BalasPadam
  11. wahhhh...kak amie baru cat rumah ye... cantik... saya pun baru dengar ubi pikul ni...unik je namanya

    BalasPadam
  12. salam kak amie,
    mcm pnh dgr nama ubi pikul ni tp x detail pulak..hehe..yg kuning ada yg panggil ubi mentega..mmg sesuai wat kerepek je sbb kers sket kn kalo drebus..tak seemoyk ubi pikul nih..sedapnya nmpk smbl udg kak amie tuh

    BalasPadam
  13. Alamak Amie, tiba2 ummi teringin nak makan ubi kayu ni, hehe..mana nak cari ni, kat dapur Amie dah abih.

    BalasPadam
  14. Salam Kak Amie..lama tak singgah sini ..sibuk sikitlah kak..wah ni first time kita dengar ubi pikul...sebab kita ni main belasah je..janji boleh makan..hu hu...

    BalasPadam
  15. Assalamualaikum Amie :D

    Perhhhh!! sedapnya ubi pikul rebus,cicah dengan sambal tumis mak hai sedapnya...

    Pertama kali Kak Lin dengar Ubi Pikul...

    BalasPadam
  16. kak amie..ni first time mieza dgr nama ubi pikul..rupanya macam ubi kayu yg mieza tanam ye kak..rasanyer mungkin seakan sama...mieza pun membesar di kg...mieza pun suka segala jenis ubi kak..hmmmm sedapkan ubi makan sambil minum kopi o...lazat!

    BalasPadam
  17. Tak pernah makan ubi kayu dengan sambal , sound like a nice combo!

    BalasPadam
  18. Owh itu ubi pikul namanya...alahai x tahu pun, yg tahu ubi kayu je hihihi....sedapnya kak layan ubi rebus diptang hari :-)

    BalasPadam
  19. Teringat kak Zai masa dulu2,arwah mak suka buat rebus ubi dimakan dengan sambal tumis bilis.

    BalasPadam
  20. assalam k.Amie
    sy pun memang suka ubi kayu ni, rebus makan ngan kelapa atau gula merah
    memang sedapkan..

    BalasPadam
  21. Nak tanya ubi kayu ajinomoto,, daun dan ubi nya boleh mkn tak,, masak apa ya. Saya punya dah besar

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ubi ajinomoto atau ubi chaya atau bayam suria atau pepaya jepang ni daunnya serupa daun betik yg boleh dibuat sayur. Ubinya tidak dimakan.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe