Lamb Masak Sos Lada Hitam

3:23 PTG

Alhamdulillah. Syukur ke hadrat Ilahi kerana memberi kesempatan untuk kita menikmati hari ketiga berpuasa pada tahun ini. Mudah-mudahan segala amalan kita diterima oleh-Nya. Aamiin.
Pada masa yang sama, eloklah kita terus amalkan sikap bersederhana dalam menyediakan juadah berbuka dan bersahur untuk keluarga. Mudah-mudahan pembaziran dapat dielakkan di bulan mulia ini. Di kesempatan ini, Amie kongsikan resepi Lamb Masak Sos Lada Hitam. Memang enak dinikmati bersama nasi panas sebagai juadah berbuka puasa. Anak-anak pun suka, termasuklah si kecil Firdaus!


Bahan-bahan:
800 gram lamb - potong ikut suka
3 biji kentang - kupas dan potong dadu
1/2 biji capsicum merah - potong dadu
1/2 biji capsicum hijau - potong dadu
1/2 biji capsicum kuning - potong dadu
2 batang daun bawang - potong 2 cm
3 ulas bawang putih - hiris
3 biji bawang merah - hiris
1 labu bawang besar - hiris kasar
2 cm halia - hiris
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu kecil lada hitam - tumbuk
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis ABC
2 cawan air
3 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan jika perlu

Cara:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang merah, bawang besar dan halia hingga terbit aroma.
2. Masukkan lamb dan gaul rata sehingga lamb kelihatan layu.
3. Tambahkan sos lada hitam, lada hitam tumbuk, kicap manis, sos tiram dan air. Biarkan hingga kuah mendidih.
4. Masukkan kentang dan tutup kuali. Masak hingga lamb empuk dan kuah menjadi pekat. Kacay sejali-sekala.
5. Masukkan capsicu merah, kuning dan hijau. Kacau sekali dua, dan akhir sekali taburkan hirisan daun bawang. 
5. Jika perlu boleh taburkan sedikit garam atau perasa pilihan. Amie tak tambah  garam atau sebarang perasa tambahan. 



Masakan ini agak ringkas tapi cukup menyelerakan!

3 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe