Bercuti ke Surabaya (12) : Makan Tengah Hari di Resto Bu Atik

4:07 PTG

Pak Bachtiar sering bertanya Amie bila tiba waktu makan, mau makan apa?
Amie jawab begini: Cari tempat makan yang enak-enak Pak! (Jawapan untuk mewakili selera rakan yang lain...ahaks!)
Sahut Pak Bachtiar : Siap!
Ya... nak pilih makanan apa? Selera masing-masing tak sama. Kalau Amie, senang saja jawab: Cari saja makanan yang sedap! Sebab Amie memang suka ambil kesempatan untuk merasa makanan yang berlainan dari tempat kita. Inilah peluang keemasan untuk cari pengalaman baru!
Pak Bachtiar memberhentikan basnya di hadapan sebuah restoran. Walaupun tempat letak keretanya sangat sempit, tetapi ruang di dalam restoran sangat luas dengan dekorasinya yang menarik! Bila Amie intai di TripAdvisor, restoran ini berada di tempat ke 19 daripada sejumlah 47 buah tempat makan popular di Malang. 




Istimewanya di hujung sana... ada musolla! Jadi selepas kami pesan makanan, sementara menunggu makanan tiba, kami solat dulu di situ! Inilah yang kami suka sangat kalau berada di negara jiran ini, nak solat memang sangat mudah sebab musolla dan masjid ada di mana-mana.


 Restoran Bu Atik ini terletak di Jalan Imam Bonjol No. 29, Sisir, Kec. Batu, Kota Batu, Malang, Jawa Timur.




 Antara makanan yang dipesan.

 Rata-rata pesan ayam goreng penyet dan ayam goreng kremes.


 Amie pesan tempe dan tahu goreng.

 Waduh buk!
Tiba-tiba terkenang tempe goreng di puncak penanjakan...huhuhuuuk!
Di mana lagi nak cari tempe goreng selazat itu?

Walaupun dah makan Rawon Dengkul di Pondok Tempoe Doeloe di Surabaya, tapi Amie nak merasa sup rawon di Malang pula. Wooo..berminyka-minyak kuahnya! Ni sebab dimasak lama, keluar segala lelemaknya! Kawan-kawan tanya, sedap sangat ke sup rawon tu sampai nak makan lagi? Sedap atau tidak itu subjektif sifatnya he he heee... yang penting dapat pengalaman makan menu yang sama di tempat berbeza. Lagi pun selama ini asyik tengok di tv saja tentang sup rawon ini!
Dari segi harga memang jauh berbeza! Di Pondok Tempoe Doeloe semangkuk berharga 50,000 rupiah tapi di sini hanya 25,000 rupiah. Separuh harga bukan? Bagaimana pun isinya juga berbeza. Di sini sup rawon bahagian daging, di sana sup rawon bahagian dengkul (lutut) yang kenyal rasanya! Dan di sana siap dengan tungku api sekali. Okeylah tu kan!

Sama juga, bersama sup rawon ada taugeh tak berekor serta sambal, cuma ada tambahan tempe sedangkan di Pondok Tempoe Doeloe tidak disertakan tempe sebaliknya diiring sekali dengan 2 keping keropok! Biasalah tu beb! Lain tempat lain cara hidangannya! Apa pun, dapat juga merasa sup hitam bercampur buah keluak itu!

Ini sayur asem!
Rasanya manis, ada rasa asam dan sedikit pedas. Kalau tak biasa makan memang rasa pelik sikit. Tapi yang pelik inilah yang Amie cari sebenarnya! Bertambah lagi kamus 'rasa' dalam dapur Amie nanti! Campuran sayur termasuk sayur beludru. Teringat masa kecil-kecil dulu Bonda selalu masak buah beludru! 

 Bismillah... jom makan!

 Ada pesanan makanan yang belum sampai. Tapi Amie makan dululah... lapar!

Dah kenyang makan, kami pun teruslan perjalanan.

Entri berkaitan :

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe