Apam Balik a.k.a Terang Bulan

5:10 PTG

Kalau di tempat kita memang tidak asing lagi dengan sebutan apam balik. Di sini pula, pelik nama tu! Yang ada terang bulan! Apam balik dan terang bulan bimakna wahid! Maksudnya sama, cuma panggilannya saja berbeza. Dan satu lagi, di tempat kita apam balik bubuh jagung krim tapi di sini tidak. Apa-apalah... bubuh sekaya pun boleh! Ahaks!
Ni risau punya pasal tengok Fairus dengan Fuad asyik mengintai nasi kuning sambal ikan tuna untuk Firdaus! Cepat-cepat Amie cari tepung, godek-godek nak buat apa... cari bahan-bahan lain, timbil ides nak buat apam balik @ terang bulan. Itu pun berkali-kali Fuad dan Fairus ke dapur menjenguk, bertanya sudah siapkah belum? Sudah boleh dimakankah?

Akhirnya siaplah 11 biji apam balik! Sukatan gunakan cawan saja. Kalau nak warna cantik, tambahlah pewarna tapi Amie tak bubuh. Jom tengok resepinya di bawah ini:

Bahan A:
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 biji telur gred A
1 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil instant yeast
1/2 sudu kecil garam
marjerin 

Bahan B - inti:
1 cawan kacang tanah tumbuk / kisar kasar
1 cawan jagung krim
1/2 cawan gula pasir

Cara penyediaannya:
1. Satukan semua Bahan A kecuali marjerin ke dalam mangkuk. Adun sebati.
2. Letak kuali di atas dapur dengan api sederhana.
3.Sapukan kuali dengan sedikit marjerin dan kemudian tuangkan satu senduk adunan dan pusingkan kuali supaya adunan merata.
4. Apabila kelihatan lubang-lubang di atas adunan , taburkan kacang tanah secara merata diikuti dengan gula pasir dan seterusnya jagung krim.
5. Biarkan seketika sehingga masak sempurna.
6. Setelah masak, lipat apam balik dan keluarkan dari kuali.
7. Sapukan sedikit marjerin di atasnya,

Okey bah kan!
Apam balik @ terang bulan homemade!


Jemput minum petang!

9 comments

  1. favorite ni kak ... suka ltk jagung & kacang byk2 ..
    sambil minum teh 0 .... nikmatnya :)

    BalasPadam
  2. Memang itulah tujuannya buat sendiri hihihiii...

    BalasPadam
  3. sedapnyaaa. serius masa belajar dekat jengka dulu. inilah paling fevret. siap request jagung lebih, haha. perangai student sangat time tu. hahaha. demi perut. tapi la ni tepung pun allergik. benda manis2 pun allergik. aiyaa. kene makan bersederhana je. sadis. maybe alah dgn gluten tepung tu rasanya

    BalasPadam
  4. Assalam Amie,
    apam balik ni memang my family suka makan..
    dah lama tak buat..tengok acuan tembaga Amie tu..baru teringat
    kita ada beli kat Kelatan tahun lalu belum dipecahkan daranya lagi..hehe

    BalasPadam
  5. PH suka apam ni. Dulu selalu beli kat pasar malam. Tapi PH tak suka letak jagung. Just kacang and I am very happy :)

    BalasPadam
  6. Salam kak amie, nak tanya bule.. kuali kaler gold tu jenis apa ye? N beli di mana?anyway suke sgt singgah blog nie😍

    BalasPadam
  7. Faizah,
    laaa ye ke.. siannya.

    Ayu,
    ha ha haaa... lama bebeno ko simpan dara ye Ayu.

    BalasPadam
  8. PH,
    kalau apam balik tanpa jagung krim tu, di sini (Sabah)memang begitulah... kuih terang bulan!

    Nurul,
    Kuali tu jenis tembaga, beli di Tawau. Boleh juga cari di kedai pinggan mangkuk, biasanya di kedai Cina.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe