Tom Yam Kambing
11:26 PGSesekali ubah bahan dalam resepi, tentu ada kelainannya....
Kali ini kita nak kongsi Tom Yam Kambing pulak. Jom kita tengok...
Resepinya sama saja dengan masakan tom yam biasa, cuma kita rebus dulu daging kambing dan kemudian kita tos untuk buang lelemak dalam air rebusan tadi. Walaupun masih ada lemaknya tapi kuranglah sikit....
7 biji bawang merah
3 biji cili merah
7 biji cili kering
2 batang serai
2 cm lengkuas
1 sudu besar udang kering
2 cm belacan bakar
3 helai daun purut - buang urat belakangnya
garam dan gula secukupnya
1 sudu besar pati asam jawa - bancuh dengan 3/4 cawan air
2 sudu besar minyak
Cara:
1. Kisar kesemua bahan di atas kecuali garam, gula, pati asam jawa dan minyak.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
3. Tambahkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya.
4. Biarkan perencah masak sehingga menjadi pes.
Bahan untuk sup tom yam:
800 gram lamb / kambing bebiri - potong ikut citarasa - rebus sehingga mendidih - sejukkan seketika dan buang air rebusan tadi
3 sudu besar pes tom yam
4 biji tomato masak ranum - dikisar
1 labu bawang besar - mayang kasar
1 batang lobak merah - kupas kulit dan potong bulat
3 ulas bawang putih - diketuk
4 batang serai - diketuk
2 cm lengkuas - diketuk
12 biji cili padi - diketuk
1 sudu besar sos ikan
5 helai daun limau purut
1 pokok ketumbar - hiris
3 biji limau nipis - ambil jusnya
1.5 liter air
Tambahan: hirisan sayur kegemaran seperti putik jagung dan sebagainya
Cara:
1. Jerang air di dalam periuk.
2. Masukkan daging kambing yang sudah direbus tadi. Masak hingga mendidih.
3. Tambahkan pes tom yam, serai, lengkuas, cili padi, bawang besar dan lobak merah.
4. Setelah daging empuk, masukkan segala sayur pilihan, daun limau purut, sos ikan dan juga jus limau nipis.
5. Sekiranya suka pedas dan masam, tambahkan cili padi dan jus limau nipis lagi.
6. Padamkan api dapur.
7. Taburkan hirisan daun ketumbar ketika menghidang.
8. Enak dinikmati ketika masih panas! Lebih enak jika dimakan bersama nasi!
Jemput yea...
0 comments