Ikan Baulu Masak Sambal Cocos

10:26 PG

Selamat berhujung minggu ....
Hari ini ada kesempatan masak menu kegemaran Encik Suami. Walaupun tak disuarakan, tapi kita faham sangat... salah satu hidangan kegemarannya tu, ikan masak sambal cara orang Cocos. Untuk memasak sambal ikan ini, MIL dan family Encik Suami hanya menggunakan ikan bayan atau ikan merah sahaja. Kita derhaka sikit... kita gunakan ikan lain pulak! He he hee.... satu lagi penderhakaan yang kita lakukan... tak goreng ikan setengah masak seperti kebiasaannya, sebaliknya terus masukkan ikan dalam kuah sambal yang sedang mendidih!


Boleh klik DI SINI dan DI SINI untuk resepi yang asal. Kelainan masakan sambal ikan masyarakat Cocos ini ialah dari segi pemilihan bahan perencahnya. Ketumbar wajib ada! Dan masakan ini diakhiri dengan perahan jus limau nipis!


Bahan-bahan:
  • 1 kg ikan baulu - bersihkan dan potong ikut citarasa
  • 200 ml santan pekat
  • 500 ml santan cair
  • 2 biji limau nipis - perah jusnya
  • garam / perasa pilihan
  • serbuk kunyit
  • 1/2 cawan minyak
Bahan kisar:
  • 20 biji cili kering
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 sudu besar ketumbar biji
Cara memasak:
  1.  Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan kunyit. Goreng setengah masak. Angkat dan toskan.
  2. Tinggalkan setengah cawan minyak bekas gorengan ikan di dalam kuali. 
  3. Tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak.
  4. Masukkan santan cair dan biarkan mendidih.
  5. Kemudian masukkan ikan dan setelah kuah mendidih sekali lagi, tambahkan santan pekat.
  6. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
  7. Akhir sekali tuangkan jus limau nipis. Kacau sekali dua.
  8. Ikan Baulu Masak Sambal Cocos sedia untuk dihidangkan.




0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe