Ikan Kerapu Kukus Tiga Rasa

9:26 PTG

Alhamdulillah...
Abang Farid selamat mendarat di Lahad Datu petang tadi.
Anakanda sulung kami ini suti pertengahan semester selama seminggu.
Sekarang sedang tidur dalam biliknya.
Agaknya penatlah tu seharian naik kapal terbang.
Apa pun petang tadi, kami sempat makan bersama. Sukanya Abang farid bila nampak ayam goreng berempah dan ikan kerapu kukus berwap-wap di atas meja makan!

Alhamdulillah.
Anak-anak kata sedap! Cukup kot 3 rasanya tu... masam, masin, manis... pedas?
Jom tengok resepinya.

Bahan:
1 ekor ikan kerapu - ikan kerapu kami seberat 1.2 kg 
1 sudu besar sos ikan
3 cm halia - hiris halus

Bahan sos:
3 ulas bawang putih - cincang
1 labu bawang besar - cincang
10 biji cili padi
2 sudu makan sos tiram
3 sudu makan sos cili Thai
1 sudu kecil perencah cukup rasa
1 sudu kecil tepung jagung - bancuh dengan 200 ml air
2 sudu besar minyak

Bahan hiasan:
hirisan mangga
hirisan lobak merah
hirisan daun bawang

Cara :
1. Bersihkan ikan kerapu - kelar-kelar sedikit dan toskan
2. Jerang air di dalam periuk pengukus hingga mendidih.
3. Sementara itu lumur seluruh ikan dengan sos ikan.
4. Susun hirisan halia di atas ikan dan sedikit di dalam perut ikan.
5. Setelah air kukusan mendidih, kukus ikan selama 7 minit.
6. Sementara itu sediakan bahan sos dengan memanaskan minyak dan menumis bawang putih serta bawang besar hingga kekuningan.
7. Masukkan cili padi, sos tiram dan sos cili Thai. Gaul sebati dan kemudian tuangkan air bancuhan tepung jagung.
8. Masak hingga kuah mulai pekat, kemudian taburkan perencah cukup rasa.
9. Buka penutup pengukus dan tuangkan bahan sos di atas ikan.
10. Tutup periuk pengukus selama 5 minit atau sehingga ikan kukus masak.

 Dah habis....
Tinggal tulang ikan.....

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe