Kuih Lopes

9:54 PTG

Masih ingat tak lagi dengan Kuih Lopes? Kuih tradisi yang tak lapuk dek hujan dan tak lekang dek panas itu. Sayangnya sekarang susah nak jumpa kuih lopes yang betul-betul asli. Mungkin kekangan masa yang menyebabkan keadaan jadi begitu. Kalau dulu, Amie rasa sedap sangat ketika menikmatinya terutama rasa air gulanya yang agak pekat dan harum dengan aroma pandan, tapi sekarang air gulanya agak cair. Dan satu lagi warna kuih lopes pun lebih hijau sebab kita lebih suka memilih pewarna berbanding membuat air daun pandan untuk dimasak bersama beras pulut.


Dah puas membebel di atas tu.... kononnya Amie nak paparkanlah Kuih Lopes yang 'agak' asli sedikit ni he heheh.... Amie gunakan jus daun pandan dan nampaklah warna hijau pucat Kuih Lopez itu kan. Air gulanya pula Amie gunakan gula merah yang dimasak bersama sehelai daun pandan sehingga agak pekat.


Resepi : Kuih Lopes

Bahan-bahan:
3 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
4 helai daun pandan - kisar dengan 1/2 cawan air
1/2 sudu teh garam
1 cawan kelapa muda parut - gaul dengan secubit garam
daun pisang
tali rafia

Bahan untuk air gula:
1 helai daun pandan
1/2 cawan gula melaka
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan air

Cara:
1. Rendam beras pulut selama 2 jam.
2. Toskan beras pulut,  dan kemudian satukan dengan santan cair, garam dan air pandan dalam periuk. Masak seperti anda menanak nasi.
3. Gulung pulut dalam daun pisang menjadi bentuk silinder. Padatkan dan ikat dengan kemas menggunakan tali rafia.
4. Kukus selama 20-25 minit.
5. Keluarkan dari periuk pengukus dan biarkan sejuk.
 6. Potong pulut tadi dengan menggunakan benang yang diregang.
7. Gaulkan dengan kelapa parut.
8.  Kuih lopes sedia dihidangkan bersama air gula.


Alangkah nikmatnya kalau dapat makan dengan air gula kabung!

4 comments

  1. dh lama tak mkn kuih lopes..suka sgt..klu zaman knk2 dulu mama yana slalu bt sbb dia tahu ank2 dia suka..huhuu tibe2 rs nk blk kg jee ^__^

    BalasPadam
  2. selalu beli jer x pernah buat sendiri, tapi benci sangat kalau dapat pulut yg keras...

    BalasPadam
  3. suka sangat kuih ni..kalau disejukkan dalam peti ais sebelum dimakan,laagi best

    BalasPadam
  4. Dah lama tak makan kuih lopes asli nie....MA dan anak2 juga suka dengan kuih lopes nie...apatah lagi kalau dibuat sendiri...air gulanya pasti pekat. MA memang suka guna gula kabung bila membuat air gulanya....
    Memang terbaikkk..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe