Udang Masam Manis

10:03 PG

Petang ini tak berapa rajin nak masak.... Cadangnya nak masak rendang daging, dah sedia semua bahan tapi bila nak mula tiba-tiba terfikir akan mengambil masa yang agak lama juga sementara menunggu daging empuk. Bagi Amie sekarang ni masa begitu berharga... lebih mahal dari harga emas yang semakin melambung! Bukan apa.... sampai rumah tadi sudah agak lewat. Nak buat begitu dan begini rasanya kalau Encik Suami pulang nampak gayanya masakan tak siap lagi. Pukul 5 petang kami kena ambil Firdaus pulak, dan terus ambil Fairuz di sekolah. Akhirnya rendam sajalah udang kertas dan sementara menunggu udang lembut, selongkar peti sejuk cari apa-apa bahan yang boleh disatukan dengan udang tadi.


Kalau ada segala rasa tentu sedap jadinya udang tadi. Nak masak Udang Masam Manis tapi tak payah bubuh gula dan asam. Gunakan sajalah pelbagai jenis sos sedia ada dan sudah pasti bila digabungkan akan timbul rasa masam manisnya .


Akhirnya siaplah menu Udang Masam Manis. Walaupun ringkas tapi kalau dah namanya udang bukankah memang sudah semulajadi sedap? Tapi nak tambah sedap lagi, Amie kisar cili merah bersama bawang dan juga udang kering! Amie tak bubuh belacan. Siap masak, Fuad pun sampai ke rumah (dia ikuti kursus komputer di sekolah berhampiran), dan Encik Suami pun sudah sedia di meja makan. He heheeh... kami makan awal tau! Tak perlu tunggu sampai malam. Siap masak terus makan. Sekali je makan nasi di rumah ni kalau hari bekerja.

Resepi : Udang Masam Manis
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
500 gram udang kertas saiz sederhana - bersihkan dan belah belakang
15 biji kacang manis - bersihkan dan potong 2
1/2 biji capsicum merah - potong dadu
1/2 biji capsicum kuning - potong dadu
3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos tomato
3 sudu makan sos cili Thai
garam / perasa pilihan jika perlu
minyak

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
5 biji cili merah
1 genggam udang kering - rendam hingga kembang



Cara:
1. Goreng udang hingga masak. Angkat dan toskan.
2. Tinggalkan sedikit minyak bekas gorengan udang dalam kuali.
3. Tumis bahan kisar hingga terbit minyak.
4. Masukkan sos titam, sos tomato dan sos cili Thai. Gaul sebati.
5. Masukkan kacang manis, capsicum merah dan kuning. Masak sehingga kacang manis berubah warna.
6. Masukkan udang dan gaul rata.
7. Tambahkan garam / perasa pilihan jika perlu.

9 comments

  1. salam kak.
    sedap pulak tgk..udg ada kt umh..nntlh buat

    BalasPadam
  2. Sedapnya. Nasib baru lpas breakfast ☺

    BalasPadam
  3. sedap...peberet adda ni k.amie...bleh geng ni...

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum amie kena dgn nasik pns pasti terangkat ni..klu diratah pun sedap...

    BalasPadam
  5. huhu...bulat biji mataku tengok udang yang meeeengiurkan ini!

    BalasPadam
  6. as salam kak...wes suwi orak dholan merenei...
    nggayah lauk ei ki...

    BalasPadam
  7. assalam
    feberet en asben
    dia memang pantang nampak udang

    BalasPadam
  8. Sedapnya Amie..rasa nak ratah je nii!

    BalasPadam
  9. sedapnya,nak ratah ajelah....

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Makkah & Madinah ~Melaka ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Sabah ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puasa Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe