Begedil @ Pegedel Udang

9:57 PTG

Ada yang panggil pegedel. Ada yang sebut begedil, bergedil atau pegedil. Mana satu yang betul ye.... Apa-apa sebutan pun yang penting bahan asas dan cara olahannya tetap sama. Masa kecik-kecik dulu memang suka makan begedil, tapi malas nak bantu menyiapkannya. Amie tengok macam susah nak buat... kena goreng kentang, lenyek kentang, siat-siat daging ayam atau daging lembu, bubuh itu ini dan nak goreng pun kena celup dulu dalam telur! Pendek kata, memang sehingga usia remaja Amie tak pernah merajinkan diri membuat pegedil. Sekarang kenalah buat sendiri kalau nak makan! Tapi tak susah mana pun, walaupun beberapa kali buat tak berapa menjadi sebab bila digoreng, pecah bertabur pulak isi begedil.



Entah tahun bila, Amie sendiri lupa.... sewaktu Bonda berkunjung ke Lahad Datu, Amie merajinkan diri buat soto. Bonda buat sendiri taugeh ekor pendek yang rasanya lemak rangup! (Amie buat taugeh tak pernah menjadi). Ketika Amie hendak menyediakan begedil, Bonda tegur Amie.... jangan rebus kentang! Katanya, nanti tak berapa menjadi. Bukankah orang kampung kita pun ada yang rebus kentang? Bonda kata kena tengok jenis kentangnya. Ada kentang yang keras dan ada jenis yang lembik.... alamak! Amie tak tahu itu semua. Jadi, kata Bonda, untuk selamat eloklah goreng kentang. Wokeeeeyyy.... Amie pun goreng dan sehingga ke hari ini Amie terus pilih cara goreng dan bukannya rebus atau kukus.
Kali ini Amie gunakan dua jenis kentang.... kentang kulit merah dari Kundasang dan kentang biasa. Amie goreng dan lenyek halus... dapatlah 2 cawan penuh. Amie tambahkan sedikit udang kering tumbuk dan secawan udang basah yang telah dihiris.


Resepi : Begedil @ Pegedel Udang
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
2 cawan kentang goreng yang telah dilenyek halus
1 cawan hirisan udang basah
1/2 cawan bawang goreng
1/2 cawan hirisan daun bawang dan daun sup
garam / gula / perasa pilihan secukup rasa
sebiji telur
minyak

Bahan tumbuk:
1 sudu makan udang kering - rendam hingga kembang
1 sudu teh lada putih

Cara:
1. Masukkan kentang lenyek ke dalam mangkuk, disusuli dengan udang basah, bawang goreng, hirisan daun bawang dan daun sup serta perasa.
2. Gaul sebati dan kepal-kepalkan mengikut saiz yang dikehendaki. Kemudian bulatkan dan tekan hingga menjadi agak leper. Kemaskan bahagian tepinya supaya menjadi bulat dan rata.
3. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali.
4. Sementara itu pecahkan sebiji telur dan pukul ringan.
5. Setelah minyak panas, masukkan salutkan begedil dengan telur dan terus goreng dengan api sederhana kuat. 
6. Goreng sehingga begedil masak atau kelihatan kuning kecoklatan.
7. Angkat dan toskan.

Silakan mencuba resepi ini.... Encik Suami & anak-anak berebut makan sampai habis licin!

5 comments

  1. Amie..sedapnya!, bagusnya petua Bonda Amie tu, terima kasih berkongsi tip ye.

    BalasPadam
  2. bestnya begedil
    fav saya ni kak
    dah lama tak buat :)

    BalasPadam
  3. InsyaAllah nnt yana cuba..xpnh lg mkn begedil udang..mst sedap ^_^

    BalasPadam
  4. assalamualaikum amie...
    nani panggil begedil.. hehehe.. tapi nak citer ni.. secret tau.. :P kuang kuang kuang.. nani pernah wat.. tapi kan hancus.. hahahaha.. terlebik ke apa tak tau ler.. terus tak berani wat dah.. sedapnya letak udang..
    eh.. kentang kulit merah kundasang tu sedap ke amie? belum penah makan.. rasanya pernah nampak kot kat pasar.. tapi tak berani la nak beli.. takot mahal sangat kot..

    BalasPadam
  5. Jalanjalan cari rsepi begedil. Tq.nak try lah 😊

    http://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe