Asam Pedas Ikan Pari

2:54 PTG

Dah makan tengahari?
Kalau belum, marilah jamu selera dengan Asam Pedas Ikan Pari di dapur Amie.


Syukur Alhamdulillah, siap juga hidangan untuk tengahari ini. Amie masak untuk tiga orang saja, termasuk Amie sendiri, Encik Suami dan Fuad. Fairuz masih mengikuti latihan robotik di sekolahnya dari pukul 8 pagi hingga 6 petang nanti. Nampaknya Asam Pedas Ikan Pari ini kekurangan bahan.... daun kesum! Tapi tak apalah, Amie lebihkan bunga kantan. Biasanya Amie gunakan sekuntum, kali ini Amie tambah menjadi 2 kuntum. Amie nak pekatkan kuah asam pedas dengan cara menumis semua bahan kisar bersama hirisan tomato, dan masak sehinggalah tomato hancur lunyai.

Resepi : Asam Pedas Ikan Pari
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
700 gram ikan pari - potong ikut suka - perap sebentar dengan sedikit garam dan jus limau nipis - cuci bersih dan toskan
2 batang terung Taiwan - belah 2 dan potong 3 - goreng hingga masak dan ketepikan
4 biji tomato masak ranum - belah 6
1 batang serai - dititik
2 kuntum bunga kantan - belah 4
2 keping asam gelugur
1 cawan air
minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
20 biji cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
sedikit belacan

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan tomato dan biarkan masak hingga tomato hancur dan tumisan pecah minyak.
3. Masukkan serai, bunga kantan, asam gelugur dan ikan pari.
4. Tambahkan 1 cawan air, dan biarkan sehingga kuah mendidih atau ikan pari masak.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
6. Padam api dapur.


Dah selesai makan Amie tanya Encik Suami:
Amie : Sedap ke? Diam je....
Encik Suami : Kalau diam-diam tu tandanya sedaplah. Kalau bising-bising tu maknanya adalah yang tak kena.
Amie : Ohhh... ye ke...

4 comments

  1. Salam dan selamat tengahari kak Amie.

    Sedapnya asam pedas pari ni...Terus rasa lapar balik walau pun baruuuu je siap lunch

    BalasPadam
  2. Olala!..merah menyala, sedap tak terkata :)

    BalasPadam
  3. dah lama tka beli ikan pari ni sbb lama tak gi pasar haha, maalasss nya kan, tengok asam pedas ni buat bagi kaknoor rajin nk ke pasar ni Mie

    BalasPadam
  4. apa2 pun yang kak amie masak memang amat2 menyelerakan....

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe