Satu Hari di Pagi Raya

7:58 PG

Kenangan di pagi raya pertama. Tahun-tahun sebelum ini kami tidak pernah beraya di rumah sendiri. Kalau tidak beraya di kampung Encik Suami, kami beraya di Selangor. Nampaknya sudah 3 tahun berturut-turut beraya di Selangor, dan tahun ini kami ambil keputusan beraya di rumah sendiri.


Selepas solat Aidil Fitri, keluarga kecil kami berkumpul di dapur untuk menikmati juadah di pagi raya.


Inilah antara juadah yang sempat Amie sediakan pada sebelah malam hingga ke pagi raya. Sudahlah sendiri di dapur, banyaklah pula kenang-kenangan raya zaman remaja menerpa kembali dalam ingatan. Tambahan pula radio siaran Klasik Nasional banyak memutarkan lagu-lagu ketika zaman remaja di kampung, diselang-seli dengan lagu-lagu raya. Sambil bertakbir, sambil pula tangan ligat menyiapkan apa saja juadah yang sempat dibuat. Ketupat pun tak banyak... cuma 15 biji saja, itu pun besarnya mengalahkan penumbuk Encik Suami! Beli daun ketupat sebanyak RM6 dapat 18 helai! Mahal betul dah sekarang ni... mungkin akan datang anak cucu kita sudah tidak dapat melihat rupa bentuk ketupat sebenar sebab daun kelapa semakin sukar diperolehi.


Gaya 3 abdul yang tak sabar-sabar untuk menjamah hidangan di pagi raya. Lauk-pauk ketupat yang sempat Amie sediakan termasuklah rendang tok, sambal kacang, semur ayam dan juga sambal goreng Jawa serta serunding kelapa.


Dalam banyak-banyak lauk, semur ayam juga yang jadi rebutan anak-anak! 


Firdaus tak boleh makan lagi sayangggg..... pandang-pandang sajalah ye.



Semur Ayam memang sangat digemari Fuad. Agaknya takut habis lauk tu, tak senang duduk dibuatnya! Walaupun penuh lauk di pinggan, matanya asyik menjeling memandang Semur Ayam!


Akhirnya diambilnya lagi Semur Ayam yang tinggal separuh dalam piring lauk! Tengoklah muka Farid dah mula berkerut... takut Semur Ayam habis diambil Fuad!



Makanlah sayang.... sepanjang malam Mummy sediakan juadah ini memang untuk kamu semua nikmatinya di pagi raya.


Inilah gaya Fairuz & Fuad kalau sudah bertemu dengan Semur Ayam! Tak pandang lagi lauk yang lain!


Lepas makan, kami keluar menziarahi sanak saudara sebelah Encik Suami. Sempat juga ambil gambar sekeluarga. Nampak betullah muka Amie yang layu-layu tak cukup tidur, he heheheh tak sempat make-up lagi tu.... hihihiiii! Selamat Hari Raya. Maaf Zahir & Batin daripada Amie's Little Kitchen.


10 comments

  1. selamat hari raya Amie...
    maaf zahir & batin dari MaDiHaA..

    seronoknya tgk sambutan raya Amie sekeluarga... mcm2 yg dimasak ye... walaupun beraya dirumah sendiri tp nampak tetap meriah juadahnya..

    rindunya rasa lebih seminggu tak melawat blog Amie & kawan2... macam2 cerita yg dah terlepas...

    BalasPadam
  2. Selamat hari araya Amie..bila amie tulis macam tu..buatkan acik teringin nak mencuma masak semur ayam tu..mesti sedapkan amie

    BalasPadam
  3. Selamat hari raya amie, terasa mcm nak buat juga semur ayam tu, bila tgk anak2 amie semua suka. dah ada resipi kat blog ke, teruja ni

    BalasPadam
  4. Madiha,
    selamat hari raya Madiha.
    Amie pun dekat seminggu juga cuti berblog ni Madiha he hhehh lepaskan letih buat kek lapis tempahan.

    Acik,
    selamat hari raya Acik... semur ayam ni memang hidangan terkenal di kampung kami bila hari raya Acik.

    Rosa,
    selamat hari raya Rosa... ada dah beberapa kali masuk blog, cari yang oroginal resepinya ye.. Semur Ayam, masakan orang kampung kami.

    BalasPadam
  5. Salam Aidilfitri buat Amie sekeluarga.
    Seronok tengok gambar2 ni,meriah makan2 sekeluarga di pagi raya.

    BalasPadam
  6. Selamat hari raya Amie, maaf zahir batin...

    BalasPadam
  7. Selamat hari raya amie n family.. :) meriah gak walaupun beraya kat rumah sendiri.. cantek tema baju raya tahun ni... :) seronok kan.. meriah anak2 dapat bersama sekali sekala..

    BalasPadam
  8. selamat hari raya amie...ramai lelaki dlm family amie..saya plak ramai perempuan :)

    BalasPadam
  9. Mana resepi semur ayam nyer Kak?

    BalasPadam
  10. Mana resepi semur ayam nyer Kak?

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe