Kalio Daging Tetel

5:33 PTG

Fuad dengan Fairuz tidak sabar-sabar untuk makan nasi berlauk Kalio Daging Tetel! Sabar ya anak-anak... biarlah Kalio Daging Tetel masak dengan sempurna, lembut dagingnya, dan meresap segala rempah-rempahannya. Tunggu beberapa minit lagi supaya terbit minyaknya agar kelihatan cantik... itu sebabnya Mummy gunakan api perlahan supaya masaknya sekata, dan molek sempurna hasil kejadiannya!


Terima kasih Umie Maria Hakem! Sekali lagi Umie titipkan resepi dari jauh... dari Cardiff! Moga Umie Maria diberi kesihatan yang baik dan cergas sepanjang waktu di perantauan! Ingin rasanya bertemu Umie Maria, tapi apakan daya.... Amie di Lahad Datu, Umie di United Kingdom. Nampaknya hanya FB & telefon sahajalah jadi penghubung kita ye Umie. Resepi asalnya, Umie cadangkan masak kalio daging tetel dengan nangka muda. Sayangnya, tidak terjumpa pula nangka muda di pasar seminggu dua ini! Bila Umie Maria kata bubuh kentang pun boleh, Amie pun terus bergegas ke dapur menyiapkan Kalio Daging Tetel ini. Kebetulannya, memang sebelum raya Encik Suami telah membeli daging tetel, tinggal menunggu nangka muda saja, tapi tak apalah ye Umie Maria, lain kali Amie cuba pula campur dengan nangka muda, dan sudah tentu rasanya enak berganda-ganda!


Anak-anak makan Kalio Daging Tetel dengan nasi, Amie cicah dengan buras ( sejenis makanan tradisional kaum Bugis, pemberian jiran). Dalam gambar di atas tu buras dari pulut hitam. Kalau ikutkan selera Fuad dengan Fairuz, habis satu kuali Kalio Daging Tetel dikerjakan, tapi Amie simpan sedikit untuk Encik Suami yang belum pulang dari kerja. Selebihnya kami tiga beranak makan sepuas-puasnya macam orang tak pernah makan! Memang tak pernah pun makan Kalio Daging Tetel yang enak ini!



Amie kongsikan resepinya di bawah ini.

Resepi : Kalio Daging Tetel

Bahan-bahan:
1 kg daging tetel - (kebetulan daging yang dibeli sudah siap dipotong)
1 liter santan daripada 1 biji kelapa
1 batang serai - dititik
5 helai daun limau purut
garam / gula / perasa pilihan
minyak
(Amie tambah kentang kerana tak dapat cari nangka muda)

Bahan kisar:
15 biji cili padi
5 biji cili merah
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2.5cm halia
2.5cm lengkuas
1 sudu makan ketumbar biji
1/2 sudu makan jintan putih
1/2 sudu makan jintan manis
1/2 sudu makan lada hitam
(Amie gunakan cili kering - sepatutnya gunakan cili padi & cili merah seperti dalam resepi supaya kuah nampak lebih cantik warnanya)

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar, dan serai sehingga terbit minyak.
2. Masukkan daging tetel dan gaul sebati. Masak sehingga daging tetel layu dan mengeluarkan air.
3. Tambahkan santan da perlahankan api, Renih sehingga daging tetel empuk.
4. Masukkan daun limau purut, garam, gula atau perasa pilihan.
5. Biarkan seketika dan tutup api dapur.
Kalio Daging Tetel yang Amie hasilkan ini nampak pekat. Menurut Umie Maria, kuahnya perlu banyak seperti masakan lomak!



Wokey... terima kasih banyak-banyak Umie Maria! Memang sodap! Nanti nak cuba yang campur nangka muda pulak... nak buat macam masak lomak, nak gunakan cili padi, dan lada hitam! Mesti terangkat punya!

2 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe