Ayam Panggang Rosemary Sedap!
8:44 PTG
Fuad asyik tanya bila Amie nak buat Ayam Panggang Rosemary lagi! Hai anakku sayang .... sesungguhnya jika kita makan sekali-sekala hidangan ini akan terasa lebih kelazatannya! Bukan apa, sehari sebelum raya tempohari Amie sempat sediakan untuk hidangan berbuka kami sekeluarga.
Pada masa yang sama Amie turut sediakan 2 ekor Ayam Panggang Rosemary yang ditempah oleh Cik Mardyanna Buang. Syukurlah, sebelum tiba waktu berbuka puasa, Ayam Panggang Rosemary sudah sedia untuk dinikmati Cik Mardyanna sekeluarga dalam keadaan masih panas berasap!
Terima kasih Cik Mardyanna kerana berpuas hati dengan hasil air tangan Amie.
Dan sebenarnya, apa yang membuatkan hidangan Ayam Panggang Rosemary ini lebih lazat sudah tentulah dengan adanya sos pencicahnya, Sos Lada Hitam. Amie tidak sempat ambil gambar sebab waktu itu sudah tiba masa untuk berbuka puasa. Gambar Sos Lada Hitam di atas itu merupakan sos pencicah untuk Ayam Panggang Rosemary Cik Mardyanna.
Banyak kali juga Amie buat Ayam Panggang Rosemary ini. Boleh klik DI SINI untuk melihat entri yang lepas-lepas.
Resepi : Rosemary Grilled Chicken
Sumber : DAPUR IBUNDO & Wana - POTRET KASIH
Olahan : Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
1 ekor ayam - guna peha ayam pun boleh
5-6 ulas bawang putih
1 sudu besar daun rosemary kering
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu makan jintan kasar (Amie gunakan jintan putih & manis)
2-3 sudu besar gula perang
2 sudu kecil garam
sedikit perasa / kiub / serbuk pati ayam
2 sudu besar jus lemon - Amie tambah 1 sudu lagi
3 sudu besar minyak zaitun
5 biji kentang
2 biji tomato
6 biji baby carot
sedikit mentega - untuk sapu atas ayam
Cara:
1. Ayam di potong 4 atau dibiar tidak di potong kemudian dibersihkan. Ketepikan dulu. Tumbuk halia hingga lumat kemudian perah jus halia pada ayam. Gaul rata.
Sumber : DAPUR IBUNDO & Wana - POTRET KASIH
Olahan : Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
1 ekor ayam - guna peha ayam pun boleh
5-6 ulas bawang putih
1 sudu besar daun rosemary kering
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu makan jintan kasar (Amie gunakan jintan putih & manis)
2-3 sudu besar gula perang
2 sudu kecil garam
sedikit perasa / kiub / serbuk pati ayam
2 sudu besar jus lemon - Amie tambah 1 sudu lagi
3 sudu besar minyak zaitun
5 biji kentang
2 biji tomato
6 biji baby carot
sedikit mentega - untuk sapu atas ayam
Cara:
1. Ayam di potong 4 atau dibiar tidak di potong kemudian dibersihkan. Ketepikan dulu. Tumbuk halia hingga lumat kemudian perah jus halia pada ayam. Gaul rata.
2. Panaskan minyak zaitun. Goreng bawang putih hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan dulu.
3. Tumbuk daun rosemary kering hingga lumat kemudian masukkan lada hitam, jintan kasar, tumbuk kasar.
4. Masukkan bawang putih yang telah di goreng tadi kedalam lesung dan tumbuk bersama rempah.
5. Masukkan lebihan minyak zaitun ( masa menggoreng bawang putih ) tadi, gula perang, garam, serbuk perasa, dan jus limau ke dalam rempah yang telah di tumbuk tadi. Gaul rata. Sesuaikan rasa rempah ikut citarasa anda.
6. Gaulkan rempah tumbuk bersama ayam. Masukkan ayam dalam bag berzip perap dalam peti sejuk beberapa jam.
7. Kentang di kopek dan di rebus 3/4 masak . Ketepikan. Lebihan rempah ayam tadi boleh di lumur pada kentang.
8. Susun ayam, kentang, buah tomato, baby karot di dalam tray pembakar. Sapukan sedikit butter pada ayam dan sayur-sayuran dan bakar dalam ketuhar 180- 200 darjah celcius selama 1 jam.
Untuk Sos Lada Hitamnya yang sedap itu, Amie goreng bawang besar dengan mentega, tambahkan tepung gandum, susu segar, sos lada hitam secukupnya, dan juga lada putih campur lada hitam tumbuk. Amie tambahkan sedikit kicap. Walllaaaa... inilah yang Fuad tak dapat lupakan!
16 comments
nak tempah satu! pas tu courier ke trg ek amie? hihi
BalasPadamWhitecappuccino,
BalasPadamkalau nak courier ke Trg kenalah Amie buatkan ayam panggang rosemary kering (macam ikan kering / masin) pulak ha ha ahahh.
Salam Amie..nampak sedapnyaaaa!!Sekor pon tak cukup nih!:D
BalasPadamsalam kak amie..
BalasPadamNampak menggiurkan ayam panggang tu kak..bertuahnya pada yang dapat merasa air tangan kak amie..
sedapnya menu kak amie ni..terliur sy tgk :P
BalasPadamYe...mmg sedap ayam panggang ni...:-)
BalasPadamPuasa hari tu sy buat...masih lgi rasa ni sedapnya k.amie....mcm nak buat lgi weken nie...bole ratah2...haha...
adoiiiii... terliur kak tgk ayam panggang akak ni...
BalasPadamwahhhhhhhhh....... terliurnyerrrr!!
BalasPadamwah macam sedap je akak blh la try nanti
BalasPadamMmg enak ki mbak ayu...marem ndelok ayak tergolek koyo ngono..
BalasPadamSis.. kalau tak guna minyk zaiton.. guna mnyak biasa, boleh tak?
BalasPadamunknown,
BalasPadamboleh
Amie...akak try dah recipe..tq husband bgtau mcm dave deli sebijik
BalasPadamex-beetle,
BalasPadamalhamdulillah... boleh masak selalu.
Klu tak jumpa daun rosemary.. Boleh tukar guna daun lain tak
BalasPadamKlo guna pati Rosemary boleh tak?
BalasPadam