Ayam Panggang Rosemary Sedap!

8:44 PTG

Fuad asyik tanya bila Amie nak buat Ayam Panggang Rosemary lagi! Hai anakku sayang  .... sesungguhnya jika kita makan sekali-sekala hidangan ini akan terasa lebih kelazatannya! Bukan apa, sehari sebelum raya tempohari Amie sempat sediakan untuk hidangan berbuka kami sekeluarga. 


Pada masa yang sama Amie turut sediakan 2 ekor Ayam Panggang Rosemary yang ditempah oleh Cik Mardyanna Buang. Syukurlah, sebelum tiba waktu berbuka puasa, Ayam Panggang Rosemary sudah sedia untuk dinikmati Cik Mardyanna sekeluarga dalam keadaan masih panas berasap!


Terima kasih Cik Mardyanna kerana berpuas hati dengan hasil air tangan Amie.



Dan sebenarnya, apa yang membuatkan hidangan Ayam Panggang Rosemary ini lebih lazat sudah tentulah dengan adanya sos pencicahnya, Sos Lada Hitam. Amie tidak sempat ambil gambar sebab waktu itu sudah tiba masa untuk berbuka puasa. Gambar Sos Lada Hitam di atas itu merupakan sos pencicah untuk Ayam Panggang Rosemary Cik Mardyanna.

Banyak kali juga Amie buat Ayam Panggang Rosemary ini. Boleh klik DI SINI untuk melihat entri yang lepas-lepas.

Resepi : Rosemary Grilled Chicken
Sumber : DAPUR IBUNDO & Wana - POTRET KASIH
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - guna peha ayam pun boleh
5-6 ulas bawang putih
1 sudu besar daun rosemary kering
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu makan jintan kasar (Amie gunakan jintan putih & manis)
2-3 sudu besar gula perang 
2 sudu kecil garam
sedikit perasa / kiub / serbuk pati ayam
2 sudu besar jus lemon - Amie  tambah 1 sudu lagi
3 sudu besar minyak zaitun
5 biji kentang
2 biji tomato
6 biji baby carot
sedikit mentega - untuk sapu atas ayam


Cara:
1. Ayam di potong 4 atau dibiar tidak di potong kemudian dibersihkan. Ketepikan dulu. Tumbuk halia hingga lumat kemudian perah jus halia pada ayam. Gaul rata.
2. Panaskan minyak zaitun. Goreng bawang putih hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan dulu.
3. Tumbuk daun rosemary kering hingga lumat kemudian masukkan lada hitam, jintan kasar, tumbuk kasar.
4. Masukkan bawang putih yang telah di goreng tadi kedalam lesung dan tumbuk bersama rempah.
5. Masukkan lebihan minyak zaitun ( masa menggoreng bawang putih ) tadi, gula perang, garam, serbuk perasa, dan jus limau ke dalam rempah yang telah di tumbuk tadi. Gaul rata. Sesuaikan rasa rempah ikut citarasa anda.
6. Gaulkan rempah tumbuk bersama ayam. Masukkan ayam dalam bag berzip perap dalam peti sejuk beberapa jam. 
7. Kentang di kopek dan di rebus 3/4 masak . Ketepikan. Lebihan rempah ayam tadi boleh di lumur pada kentang.
8. Susun ayam, kentang, buah tomato, baby karot di dalam tray pembakar. Sapukan sedikit butter pada ayam dan sayur-sayuran dan bakar dalam ketuhar 180- 200 darjah celcius selama 1 jam.


Untuk Sos Lada Hitamnya yang sedap itu, Amie goreng bawang besar dengan mentega, tambahkan tepung gandum, susu segar, sos lada hitam secukupnya, dan juga lada putih campur lada hitam tumbuk. Amie tambahkan sedikit kicap. Walllaaaa... inilah yang Fuad tak dapat lupakan!


16 comments

  1. nak tempah satu! pas tu courier ke trg ek amie? hihi

    BalasPadam
  2. Whitecappuccino,
    kalau nak courier ke Trg kenalah Amie buatkan ayam panggang rosemary kering (macam ikan kering / masin) pulak ha ha ahahh.

    BalasPadam
  3. Salam Amie..nampak sedapnyaaaa!!Sekor pon tak cukup nih!:D

    BalasPadam
  4. salam kak amie..

    Nampak menggiurkan ayam panggang tu kak..bertuahnya pada yang dapat merasa air tangan kak amie..

    BalasPadam
  5. sedapnya menu kak amie ni..terliur sy tgk :P

    BalasPadam
  6. Ye...mmg sedap ayam panggang ni...:-)
    Puasa hari tu sy buat...masih lgi rasa ni sedapnya k.amie....mcm nak buat lgi weken nie...bole ratah2...haha...

    BalasPadam
  7. adoiiiii... terliur kak tgk ayam panggang akak ni...

    BalasPadam
  8. wahhhhhhhhh....... terliurnyerrrr!!

    BalasPadam
  9. wah macam sedap je akak blh la try nanti

    BalasPadam
  10. Mmg enak ki mbak ayu...marem ndelok ayak tergolek koyo ngono..

    BalasPadam
  11. Sis.. kalau tak guna minyk zaiton.. guna mnyak biasa, boleh tak?

    BalasPadam
  12. Amie...akak try dah recipe..tq husband bgtau mcm dave deli sebijik

    BalasPadam
  13. ex-beetle,
    alhamdulillah... boleh masak selalu.

    BalasPadam
  14. Klu tak jumpa daun rosemary.. Boleh tukar guna daun lain tak

    BalasPadam
  15. Klo guna pati Rosemary boleh tak?

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe