Resepi Opor Ayam Paling Ringkas- Ayam Masak Opor

6:10 PTG

Assalamualaikum.
Pertama kali Amie makan Opor Ayam resepi paling ringkas ini, rasanya memang sangat sedap! Waktu itu makcik Amie di Kampung Melayu Ampang membuat rumah terbuka Aidil Fitri pada tahun 1988, dah lama tu! Dan salah satu hidangan yang disajikan selain nasi tomato ialah Opor Ayam bersama lemang! Amie terus terpikat terutama dengan aroma dan rasa kuahnya yang tidak muak dan menjemukan. Memang ketika makcik masak Opor Ayam, Amie perhatikan cara beliau memasak dan akhirnya dengan senang hati makcik berikan resepinya kepada Amie. Semua putih.... jintan putih, bawang putih... santan putih, tapi gunakan cili merah, itu kata makcik. Sampai sekarang Amie masih mengingati bahan yang digunakan, sebab bila Amie pulang ke kampung, Amie masak Opor Ayam dengan bahan dan cara yang sama seperti yang makcik berikan.


Kalau kita lihat resepi Opor Ayam yang lain, banyak bahan yang digunakan, tetapi Amie hanya gunakan sedikit bahan sahaja seperti makcik. Amie tidak gunakan bawang merah, buah keras dan sebagainya. Cuba lihat resepinya di bawah ini:

Bahan-bahan:
10 ketul ayam - bersihkan dan tos
1 biji kelapa- ambil 4 cawan santan
10 biji lada merah - kisar
7 biji bawang putih - kisar
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil cuka makan
garam / kiub ayam

Cara:
1. Masukkan 4 cawan santan ke dalam periuk atau kuali.
2. Campurkan lada merah dan bawang putih kisar serta serbuk jintan putih.
3. Masak di atas api dan tunggu mendidih barulah masukkan ayam.
4. Masak dengan api perlahan sehingga masak dan kuah menjadi pekat.
5. Masukkan garam / kiub ayam.
6. Masukkan 1 sudu kecil cuka makan.
7. Siap dan angkat.



Kali ini Amie masak dengan menambah kentang ke dalamnya sebab anak-anak suka kentang. Masya Allah.... kalau ada lemang atau nasi himpit memang licin piring tak tinggal kuah!



Opor Ayam ini berbau harum aroma jintan putih, ada masam manis sebab dicampur sedikit cuka, santan yang berlemak dan kepedasan yang sungguh menyelerakan! Enaknya kalau dicicah dengan lemang atau nasi himpit.
Ada sesiapa berani untuk mencubanya? Resepi ini sangat sesuai untuk yang suka masak ringkas tapi sedap!

14 comments

  1. selamat petang kak amie..
    ni kalau mkn dgn nasi panas2.. mau mkn bertambah jg ni.. hehe..

    BalasPadam
  2. Ermmmm best nie menu baru D5 blaja mekasih akak kongsi resepi nie nampak sedap dpt cuba masakkan baru yey :)...

    BalasPadam
  3. Kak amie..buka pintu dulu , melly datang bawa nasi impit dan lemang...hehe

    BalasPadam
  4. Opor...uihh...pagi tadi nmpak kat blog kak ct,opor nangka...dugaaannnnn sungguh...:-)

    BalasPadam
  5. Aik!..memang senang jak bahan2nya tu ayam opor...kapan2 bisa dicuba dong.

    BalasPadam
  6. Aslmkum Amie
    kalau ringkas tp sedap....mmg sesuai utk sy yg tak suka lama2 di dapur...hi.

    BalasPadam
  7. Salam kak Amie..InsyaAllah nk cuba nnti..mmg simple sgt bahannya..suka sgt dpt msk yg simple2 mcm ni yg penting sedap kan kak Amie ^_^

    BalasPadam
  8. Nmpak mudah ne kak..zila suka yg simple2 ne..he heee myelerakn btl

    BalasPadam
  9. kalo opor pahang warna hitam..hehe

    BalasPadam
  10. Salam kak amie.. wahh.. sgt senang resepi nih.. tun xpenah makan opor ayam. hihi

    BalasPadam
  11. Ni mcm masak lemak pedas kan? cuma masak tu tak guna serbok jintan je..boleh cuba ni Amie. Mkn dgn roti canai pun best juga.

    BalasPadam
  12. opor ayam buatku lapooorrrrrrr...he3..

    BalasPadam
  13. masakan opor ni biasanya mmg sedap...pingin ndelok ayam ki..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe