ADSENSE

Ahad, 8 April 2012

Nasi Serai Pandan & Ayam Masam Manis Pedas

Salam petang Ahad. Rasa sunyi dan sepilah pula bila keseorangan di rumah. Mata pun mula layu bila tengok pakaian berlonggok yang baru diangkat dari jemuran. Jom layan dulu Nasi Serai Pandan dengan Ayam Masam Manis Pedas yang terhidang di bawah. Nasi Serai Pandan ini pun ada ceritanya yang tersendiri. Dari kelmarin anak-anak minta Amie masak nasi lemak, katanya dah lama mummy tak buat. Memang Amie pun berangan untuk masak nasi lemak bubuh air pandan supaya warna nasi lemak jadi hijau dan wangi. Bila masuk dapur rasa macam malas semacam untuk sediakan pelbagai aksesori nasi lemak. Untuk tidak menghampakan selera anak-anak, Amie pun mula mereka cipta nasi terbaru hasil pengalaman masak-memasak pelbagai nasi beraroma dengan menggunakan apa sahaja bahan yang ada di dapur. Akhirnya jadilah Nasi Serai Pandan, yang sememangnya tidak mengecewakan anak-anak. Belum pun sempat nasi dihidang, semua menyerbu ke dapur....Mummy masak apa? Wanginya! Memang wangi Nasi Serai Pandan! Serai memang banyak khasiat selain menaikkan aroma dalam pelbagai masakan. Kalau kita cerita tentang khasiat serai, sejuk jadinya Nasi Serai Pandan menunggu untuk dijamah. sesiapa yang ingin menambah informasi tentang serai, bolehlah klik DI SINI. Begitu juga dengan daun pandan, sila klik DI SINI untuk mengetahui tentang kebaikan penggunaan daun pandan.


Dan bukan sahaja Nasi Serai Pandan yang menjadi hidangan istimewa tetapi olahan Ayam Masam Manis Pedas turut mendapat tempat di hati anak-anak! Sebenarnya resepi Ayam Masam Pedas Manis ini Amie menderhakakan dari resepi Ayam Masak Pedas Manis dari Koleksi SAJI yang Amie masak tempohari. Amie tambah asam jawa dan sedikit sos tomato.


Resepi : Nasi Serai Pandan
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
3 cawan beras Taj Mahal - cuci dan toskan
5 batang serai - dititik
5 helai daun pandan - kisar bersama secawan air - saring untuk dapatkan jus pandan
3cm halia - hiris halus
3 biji bawang putih - hiris halus
1 sudu besar serbuk pati ayam maggie
250gram mentega
air secukupnya

Cara:
1. Panaskan mentega di dalam kuali sehingga cair. Pada masa yang sama didihkan air di dalam periuk pengukus.
2. Masukkan halia, dan bawang putih serta serai. Goreng hingga wangi.
3. Masukkan beras  serta jus daun pandan,  dan kacau sebati.
4. Masukkan air melebihi paras beras - beras Taj Mahal memerlukan 3 kali ganda jumlah air dari sukatan beras untuk melembutkannya. Sekiranya anda ingin mengukus beras seperti yang Amie lakukan, masukkan separuh sahaja sukatan air.
5. Masukkan serbuk pati ayam Maggie. Kacau sekali-sekala sehingga beras kembang dan air mengering.
6. Pindahkan beras kembang tadi ke dalam periuk pengukus. Tutup rapat.
7. Masak di antara 15- 20 minit atau sehingga nasi menjadi lembut.


Sesiapa berminat untuk mengetahui resepi asal Ayam Manis Pedas bolehlah klik DI SINI. Amie tuliskan semula resepi yang Amie ubahsuai seperti di bawah ini.

Resepi : Ayam Masak Pedas Manis 
Sumber : Koleksi SAJI

Bahan perap:
500 gram ayam - Amie gunakan 700 gram dan potong 6
4 ulas bawang putih - kisar
3cm halia - kisar
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu besar serbuk kari

Bahan sos:
1 1/2 sudu besar cili kisar - Amie tambah (10 biji cili kering)
1 sudu besar minyak masak - Amie tambah
3 sudu besar gula
3 ulas bawang putih - hiris
2 labu bawang besar - hiris
2 sudu sos tomato - pilihan Amie
1/2 cawan air bancuhan asam jawa - pilihan Amie
garam  

Cara:
1. Cuci ayam dan toskan airnya. Perap dengan bahan pemerap selama 30 minit.
2. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
3. Untuk menyediakan sosnya, panaskan minyak dan tumis bawang putih serta bawang besar. Masukkan cili kisar, sos tomato dan tuangkan sedikit air (Amie gunakan air asam jawa). Kemudian masukkan gula, tambahkan garam secukup rasa. Biarkan mendidih seketika.
4. Kemudian masukkan ayam. Masak sehingga kuah menjadi pekat.

P/S : Amie tambah 2 biji kentang. Dikupas dan dipotong baji kemudian digoreng hingga masak. Apabila kuah hampir pekat, Amie masukkan kentang goreng tadi dan gaul sebati.



Selamat menikmati hujung minggu. Moga ceria selalu bersama yang tersayang. Jumpa lagi! Senyum..... anda pasti riang sepanjang waktu!

29 ulasan:

Gee® berkata...

pergh!!menggoda... walaupn kain baju melambak tak berlipat tp rajin juga masak2 yg spesel begini...hehehe samalah kita...

Amie berkata...

Gee,
malam-malam karang...duduk depan tv, mata tengok skrin, tangan dok melipat kain ha ha hahhh

Ena berkata...

bila la ena nak rajin mcm akak kan... hari2 masak sempoi sangat2.. eh! bukan hari2 pun.. tu pun M jugak... haishhhhh!!

Choco Ani berkata...

Assalamualaikum Amie.. aduhai sedap nya santapan hari minggu.. sangat menyelerakan.. soal kerja rumah mmg tak pernah habis.. sabar je la kan ;)

Uncle Lee berkata...

Hello Amie, wow! Ini da tentu tiga pingan nasi lichin, ha ha.
Looks really delicious!
You have a nice day, keep a song in your heart.
Lee.

Acik Erna berkata...

salam amie..nasi seri ni acik belum pernah cuba..nak cuba jugak nanti ni

myda_ahmad berkata...

bilalah diri nk jd terajin mcm kak Amie....kdg2 blk keje pikir nk tido tp x tido2 gak,dh dok kt depan desktop...lama2 x jd nk tido....bila dh ptg ...ms dh singkat...time tulah nk rehatkan bdn...mlm lak time nk gi keje....mcm tulah rutin harianku....kdg2 time x keje,barulah pikir nk msk tu,nk msk nie....

rahel berkata...

Waduh! tak tahan tengok nasi tu..fresh sangat kaler dia..hijo gitu...ambo jadi lapar..

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

Nyaman! yummy!

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum Amie.

Tq atas ucapan tahniah di blog tu ye.
mmg lah wangi nasi tu sampai ke sini harumnya.. Sedap nya hidangan di hujug minggu...

p/s: tgh tunggu mesin lipat kain baju keluar di pasaran..hehehe...

ijayuji berkata...

Salam kak amie!! sukeeee tgk kaler nasik akak.. mmg sedap lerr nasi2 mcm ni, kita palinggg sukeeeeee dgn set2 nasi mcm niii tp nak membuatnyer tu malas, kena tunggu mood betul2 rajin baru buat tp nakkkk sgttt makan hihihi... tgk ayam dia tuu yg sedap sgttt! eeeee.... mcm tak ngap ajerrrr :D

Melly Octaviana berkata...

Begh..pagi pagi uda lihat nasi pandan yang wangi nya sampai ke sini.. sedap sekali nampak nya. Melly tumpang sarapan di rumah yah kak Amie.. hehe

kasihredha berkata...

colour nya cantik dan menyelerakan

quinnie berkata...

sedapnya kak nasi serai...suka nasi wangi2 ni..makan dia pun dah sedap...:) cantik la warna hijau...menarik...

Nieza berkata...

memang menyelerakan betul la kak tgk nasi dan set lauk ni...ishh sabar jer la..hehe

ummiross berkata...

Aromanya sampai ke Bangi dari semalam lagi, tapi tak sempat singgah,mesti dah tak berbaki kan Amie..
Cantik sungguh nasi tu, sebiji2,ditambah warna hijau, nampak lagi menyelerakan.

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

assalam amie...
mengancamnya hidangan tu... mmg pasangan yg serasi nasi serai, ayamnya & acarnya.. waduh2.. bikin perut ku lapar minta diisi.. hehe..

p/s: kita pun dah masak sup homemade fishball gara2 tak tahan terliur & rindu nak mkn sup calong.. hehehe... tq ye amie berkongsi idea...

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Amie..klu masak guna beras taj mahal ni,nasi kita cantik berderai jer kan.Kaler nasi pon mengoda rasa..hihi
Dgn muka xmalunya..atie dah dok simpuh,nk tumpang mkn..hihi

Kamalia berkata...

salam kak amie..terliur tengok nasi serai pandan tuh..
memnag nampak sedap bolehla dicuba lepas ni..tq kak kongsi resipi ni..:)

Sue @ Nenie berkata...

Salam Kak Amie, nampak menariklah nasi ni, tapi adalah satu hari tu saya masak nasi lemak ada buh serai, cik hubby plak komen.tapi bab buh mentega tu macam manarikkkk je..boleh cuba ni...

Amie berkata...

Ena,
sempoi pun sempoilah Ena... yang penting berkhasiat dan memberi tenaga.

Choco Ani,
waalaikumussalam...betul tu...the never ending story!

Uncle Lee,
wow! Uncle Lee makan sampai 3 pinggan... boroiii he he hehh

Amie berkata...

Acik Erna,
ringkas aja Acik, tak guna banyak bahan.

Myda,
kami hentam saja... masak apa yang ada ikut suka hati sendiri, sebab ahli keluarga Kak Amie makan saja apa yang dihidang... he he hehh

Rahel,
hijo is warna kegemaranku.

Amie berkata...

Shahriah,
memang yummy!

Naz,
Waalaikumussalam... ha betul tu, kitalah yang mula-mula sekali yang pergi beli!

Ika,
mana pula tak rajinnya dia ni... tu yang deret-deret resepi pelbagai macam di dapur dia tu... hasil orang rajin bah itu.

Amie berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Amie berkata...

Melly,
silakan....jangan malu-malu.

Kasih,
memang menyelerakan.

Quinnie,
harum aje baunya kan Quinnie.

Amie berkata...

Nieza,
bersabarlah ye Nieza... he heheh nanti Nieza boleh cuba buat.

Ummiross,
kuatnya bau nasi serai pandan tu ye Ummi...boleh menyeberang Laut China Selatan ye...

Madiha,
sesekali masak di hujung minggu... ooo calong ye, memang sedaplah fishball homemade.

Amie berkata...

Nieza,
bersabarlah ye Nieza... he heheh nanti Nieza boleh cuba buat.

Ummiross,
kuatnya bau nasi serai pandan tu ye Ummi...boleh menyeberang Laut China Selatan ye...

Madiha,
sesekali masak di hujung minggu... ooo calong ye, memang sedaplah fishball homemade.

Amie berkata...

Atie,
malu bertanya sesat jalan, malu makan perut lapar he he hehehe

Kamalia,
silakan...cara penyediaannya pun mudah saja.

Sue @ Nenie,
sebenarnya Amie terbubuh mentega.... salah ambil... tapi memang sedaplah!

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Alamak akak sudah miss...sodap ni.....kalau dah makan mak mertua lalu pun tak sedar