ADSENSE

Sabtu, 14 April 2012

Bebola Donut Kentang Sira Sambal

Selamat tengahari kepada semua pengunjung budiman. Nampaknya Amie terlewat waktu untuk memasukkan menu sarapan pagi. Tentu ketika ini masing- masing sudah isi perut dengan hidangan tengahari. Apa pun Amie ingin kongsi bersama Bebola Donut Kentang Sira Sambal. Sebenarnya resepi ini resepi yang Amie gabungkan daripada resepi beberapa orang blogger masakan. Agak lama dahulu memang Amie selalu terbaca resepi donut sira sambal tapi baru hari ini berkesempatan untuk mencubanya. Terima kasih buat Hasue: I Love My Life, minta izin, minta halal Kak Amie ambil resepi Donut Sira Sambalmu! Bolehlah klik di dapur Hasue DI SINI untuk keterangan lebih lanjut. Kata Hasue, resepi ini diperolehi daripada Noorsha: 1001 Cerita 1001 Rasa, juga boleh klik DI SINI untuk berkenalan dengan tuan punya asal resepi ini. Terima kasih buat kedua-dua penyumbang resepi yang sungguh istimewa ini. Dan tidak lupa juga, buat Quinnie@Qasehququinnie dan Ros@JintanManis yang memberikan idea untuk Amie membuat donut kentang. Tidak lama dahulu memang Amie pernah buat donut kentang dan bolehlah klik DI SINI.


Resepi Sira Sambal
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com


Bahan-bahan untuk sira:
15 tangkai cili kering
5 biji bawang putih
1/4 cawan sos tomato
2-3 sudu besar gula pasir (kemanisan ikut suka ya)
1/2 labu bawang besar-hasue tambah
garam secukup rasa- hasue tambah

10 -15 biji donut yang telah digoreng - Amie gunakan bebola donut kentang

Cara:
1. Kisar lada kering, bawang besar dan bawang putih dengan sedikit air dan tumis hingga garing.
2. Masukkan gula,garam dan sos tomato. Gula terpulang pada citarasa. 
3. Kacau lagi hingga tumisan kering @ garing sekali lagi. Kecilkan api dan buang lebihan minyak yg terhasil semasa menumis tadi.
4. Dengan api yg paling kecil, kacaukan donat dengan sambal. teruskan kaedah kaup balik hingga sambal melekat pada kuih.
5. Matikan api dan sedia dihidang.  

Sambal yang Amie buat tidak sempat garing melekit sebab anak-anak sudah berkeliling menunggu untuk bersarapan. Akhirnya bebola donut kentang pun bersalut dengan sambal yang agak basah! Bukan apa, pagi tadi Encik Suami cadang untuk beli saja sarapan pagi tapi Amie kata Amie akan sediakan sarapan. Oleh kerana penyediaannya agak lewat, anak-anak pun rasa kelaparan walaupun baru pukul 9 pagi! Lain kali Amie akan cuba buat sambal yang betul-betul gurih dan garing untuk menyira donut!





Donut Kentang @ Bebola Donut Kentang
Sumber I: Ros @ Jintan Manis
Sumber II: Quinnie @Qasehququinnie

Bahan-bahan:
250 gram tepung gandum
80 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek - Amie kisar kentang dengan susu segar
2 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit) 
80/90ml susu segar  - boleh ganti dengan air suam 
1  1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
4 gram yis ( 1  1/2  sudu kecil)
( Ros letak susu sikit-sikit.  80ml sudah memadai, dan kalau doh agak keras guna 90ml, sebab saiz telur yang digunakan lain-lain. Kena pandai agak-agak supaya doh tidak lembik sangat, kerana hasilnya nanti donut meresap minyak bila digoreng.)

Cara: 
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut dan uli selama 8 hingga 10 minit. 
2. Perap doh  selama 40 -60minit dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap. Biar doh naik dua kali ganda. 
3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.  - Amie banting  / lempar doh untuk keluarkan angin.
4. Bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda - Amie bulat-bulatkan saja sebab tak jumpa acuan donut.
4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan.  Selamat Mencuba.

Di bawah ini Amie sertakan sekali doh yang dibuat oleh Quinnie. Walaupun kata Quinnie sekadar untuk rujukannya sendiri, tapi Amie rasa mungkin ada rakan yang lain yang ingin mencuba cara Quinnie termasuk Amie sendiri. Minta izin ye Quinnie....

Bahan-bahan:
400 gram tepung gandum
4 biji kentang saiz kecil- direbus empuk dan lenyek
4 sudu besar susu pekat manis dicampur dgn 100ml air dikacau rata
1 biji telur ( dipukul sedikit)
2 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
1 1/2 + 3/4  sudu kecil yis

Cara:
1. Mula-mula Quinnie masukkan tepung dan gula dalam mangkuk dan digaul rata. Kemudian buat bulatan di tengah-tengah tepung sampai nampak dasar mangkuk.
2. Kemudian Quinnie masukkan yis, masukkan air susu dan kacau guna garfu biar yis itu berbuih. Kemudian kacau-kacau rata dengan tepung, masukkan telur dan kacau lagi. Quinnie masukkan margerin dan  kacau lagi  hingga rata. Seterusnya Quinnie masukkan  pula kentang. Uli hingga doh sebati.
3. Tutup doh dengan tuala basah dan biar biar naik 2 kali ganda.
4. Menurut Quinnie, adunan di atas agak lembut dan akan menghasilkan donut yang gebu.
5. Bila doh sudah menggebu, Quinnie tumbuk-tumbuk untuk keluarkan anginnya.
6. Kemudian Quinnie sediakan loyang yang disapu dengan sedikit minyak untuk meletakkan donut yang diterap.
7. Quinnie juga sapu minyak pada tapak tangannya untuk memudahkan membentuk donut tapi kalau tak mahir katanya, bolehlah tabur sedikit tepung pada adunan semasa hendak menerap.
8. Cara Quinnie goreng donut pula ialah masak dengan api perlahan - Amie pun goreng dengan api  sederhana panas juga.
9. Quinnie salutkan donut dengan gula biasa yang dikisar kering.

21 ulasan:

Cheq Sue berkata...

amboi amboi...berkenan nya saya dengan set cawan labu tu...... geram sungguh nengok...

* lupa kat kentang tu kejap!

kasihredha berkata...

sure sedapkan...tergoda:)
sesuai dengan alas meja dan cawan labu tu...colour yg cocok

anymz berkata...

mesti sedap donut sira tu kan?..akak pernah buat sekali..

rindu kat amie..dah lama tak bertandang ke sini...:)

Nuwairani Ismail berkata...

hadeh!!!! asik nampak menu donuat aje sekarang...tapi x mo buat!!! huhuh....tengah menahan diri daripada buat donut ni...takot terlebih makan pulak.

mama sara nur berkata...

assalam k.Amie
donut bersira pertama kali tgk he he
kreatiflah, memang sedap ni asyik duk donut manis je sekali tukar sira pedas mesti lagi sedap

whitecappuccino berkata...

dah lapar balik la Amie! nakkkk!!!

a'in fajar berkata...

hhhmm sedap je nmpk donut bersira..selalu mmg jmp yg manis2 je kali nie mmg ada kelainan..mst try sbb suka kuih pedas berbanding manis

hazila berkata...

Rajin betul cik kak ni. Tak pernah rasa lagi donut sira sambal ni.

Chik Mimi berkata...

kak amie sedappnya donut sambai tu

EmbunRosaliza berkata...

sedapnya donut sira tu amie, basah2 tu yg sedapnya

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

Hadoii kak Amie sedapppp nooooo... hujan kat sini... lapo tengok kuih sambal yang tebabom tuUuuuuuuuuuuuuuuu..............

Wani berkata...

salam kak amie .. wahh ini lebih kurang donut kentang la ni... tak pernah lagi buat donut siap dengan sira lagi... makan gitu ada la ... apapun nampak sedap ..dah lama dah wani last buat donut ...

Yana Shaiful berkata...

bestnya klu dpt mkn 2 3 biji nii..tukar selera pula dr manis ke pedas..mst sedap ;-)

lina_pg berkata...

assalam kak amie..xmo komen pasal donut tentunya..berkenan la ngan tea set labu tuh..cantik sangattt

MulutPayau berkata...

tentu sedap donut tu.....tak pernah makan lagi donut bersira macam tu...

ummiross berkata...

Pergh!!!,memang mengancam nampak sira pedas tu,yum..yum!

Amie berkata...

Cheq Sue,
nampak comel ye...

Kasih,
terima kasih Kasih, meningkat motivasi he he heh

Kak Anim,
tentunya sedap kak, anak-anak pun suka..
rindu Kak Anim, Amie balas dengan rindu juga...

Amie berkata...

Nani,
ha ha ha... makan sikit je Nani, tak apa, tak naik badan punya.

Mama Sara Nur,
memang lain rasanya bila tukar manis ke pedas.

Whitecappucino,
jemput WC...

Amie berkata...

Ain,
memang sedap yang pedas sebab kita dah biasa makan yang manis.

Hazila,
terima kasih cik adik Hazila ha ha hahh sebenarnya kakak bukanlah tergolong insan rajin menggodek tepung disebabkan jejari kakak ni sesungguhnya keras kejang gitu...

Chik Mimi,
memang sedap, sambalnya yang buat lebih sedap!

Amie berkata...

Rosa,
memang yang basah2 tu buat sedap tapi kena cepat2 makan sebab kalau lama-lama, nanti meresap dalam donut.

Shahriah,
donut begini tak panjang umurnya...kejap je habis, lagilah kalau sejuk hujan...

Wani,
kakak buat pun bila ada masa terluang... biasanya memang jarang buat donut.

Amie berkata...

Yana,
2-3 biji pun kenyang dah... tapi lepas tu nak makan lagi sebab godaan sambalnya tu.

Lina_pg,
cantik ye set cawan labu tu... sebenarnya dah masuk stor, tapi entah kenapa kelmarin kemas-kemas, keluarkan ke dapur pula..

MP,
memang sedap...lebih sedp dari yang bergula.

Ummi,
jemputlah makan Ummi...