Cucur Udang

8:22 PTG

Selamat menempuh tahun 2017. 
Hari ini masuk hari yang ke-6. 
Memang sibuk. Memang letih. Memang nak merehatkan diri lama-lama.
Tapi cukuplah tu Amie! Nanti dapur tak berasap pulak!
Wokeh!
Malam ni ada kesempatan kongsi kuih lama, kuih cucur udang yang memang menjadi kegemaran dari kecil dulu. 

Resepi ini resepi kami turun-temurun. Tidak ada penggunaan bahan penaik seperti soda bikarbonat atau pun yis. Amie gunakan telur saja. Terpulanglah kepada kreativiti masing-masing kalau nak cuba. Bubuh apa pun tak kisah, yang penting sodap!


Bahan-bahan:
400 gram udang kertas  - cuci bersih dah toskan
500 gram tepung gandum
2 ¾ cawan air
1 sudu kecil cuka
1 sudu besar minyak jagung
2 biji telur
1 labu bawang besar – cincang
10 batang daun kucai – potong sepanjang 2 cm
1 cawan taugeh
1 biji cili hijau – belah 2 dan hiris nipis
1 biji cili merah – belah 2 dan hiris nipis
½ sudu kecil serbuk kunyit
Perencah MAGGI Cuku Rasa secukupnya
Minyak untuk menggoreng terendam

Sebatang senduk sebagai acuan cucur udang


Cara: 
 1.    Dalam sebuah mangkuk besar, satukan tepung gandum, serbuk kunyit, garam, telur, cuka dan minyak jagung.
2. Tuang air sedikit demi sedikit sambil mengadun bahan dalam mangkuk.



1.    3. Setelah adunan sebati, tambahkan bawang besar, daun kucai, taugeh, hirisan cili merah dan cili hijau. Pastikan adunan tidak terlalu pekat atau terlalu cair. Jika adunan kelihatan pekat, boleh tambahkan sedikit air.

4.   Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali.
2   5.  Rendam senduk selama 30 saat di dalam kuali berisi minyak panas tadi, dan kemudian keluarkan.
6. Tuangkan adunan ke dalam senduk sehingga paras ¾ dan kemudian letakkan seekor udang di atasnya

7.  Letakkan kembali senduk berisi adunan tadi ke dalam minyak panas dan biarkan seketika sehingga cucur udang agak keras sedikit. 


8. Cungkil sedikit cucur udang dengan menggunakan garpu agar tanggal dari senduk. 


9. Biarkan cucur udang masak hingga berwarna kuning keemasan. 

10. Angkat dan toskan minyak.

11. Hidangkan dengan sos pilihan atau kalau rajin buatlah kuah kacang...hiks!

7 comments

  1. Wah nmpak sodap tu amie. Lama dah tak mkn cucur udang homemade. Selalu klu beli diorg suka tambah soda penaik kan..kurang gemar sikit sbb cepat muak makan. Klu goreng tanpa penaik lg sedap rasanye kan amie!

    BalasPadam
  2. Cantiknya cucur udang, Amie! Amie buat banyak, so boleh lah spare sikit untuk PH. LOL!

    BalasPadam
  3. sedap skali cucur udangnya ^^ bagus ni buat dijadikan bisnis rumahan

    BalasPadam
  4. Warisan Petani,
    jemput ye...

    Puan Doc,
    betul tu... lembut dan tak muak makan banyak!

    BalasPadam
  5. PH,
    Tq PH, jemput makan sekali.

    Ahiddeq,
    terima kasih, untuk makan2 keluarga saja ni.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe